Linkuri accesibilitate

Audierea ambasadorului desemnat al Statelor Unite în R. Moldova James Pettit în comisia de afaceri externe a Senatului american


Corespondența zilei de la Washington.

Ieri, in Comisia pentru Relatii Internationale a Senatului American a fost audiat ambasadorul desemnat al Statelor Unite, in Republica Moldova, James Pettit. Cum a decurs audierea? -- e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cel care a prezidat audierile, senatorul republican de Connecticut Chris Murphy a afirmat ca, in ciuda ratificarii recentului acord de asociere cu Uniunea Europeana, Moldova se afla intr-o pozitie dificila, intre Rusia si Occident.

Fiind cea mai saraca tara din Europa si o fosta republica sovietica, economia Moldovei are legaturi puternice cu cea rusa si continua sa intimpine dificultati ca urmare a embargourilor rusesti, datoriei fata de Gazprom si situatiei din Transnistria.

Senatorul a mai spus ca, bucurindu-se pentru recentul acord cu Uniunea Europeana, Moldova isi doreste si bune relatii cu Rusia. El a adăugat ca, daca va fi confirmat, ambasadorul Pettit va naviga aceste ape geopolitice involburate si va trebui sa gaseasca noi solutii pentru ca Statele Unite sa ajute procesul de reforme din Moldova.

Murphy a amintit o recenta rezolutie in care membrii ai Congresului American, din ambele partide exprima angajamentul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. Senatorul Murphy l-a prezentat pe viitorul ambasador ca pe un diplomat de cariera cu mare experienta, care si-a petrecut o treime din cariera in spatiul ex-sovietic, intre posturile anterioare fiind cele de la Kiev si Moscova.

In interventia sa, ambasadorul Pettit a trecut in revista recentele vizite la nivel inalt intre Statele Unite si Moldova, reafirmind angajamentul american pentru suveranitatea si viitorul European al Moldovei.

Obiectivul strategic american, enuntat de ambasador, este ca Moldova sa devina o democratie consolidata si un stat prosper, solid ancorat in Europa, cu granitele stabile, recunoscute international si cu un guvern eficient si responsabil. Ambasadorul a spus ca anul acesta Statele Unite vor acorda ajutor Moldovei, in valoare de 31 de milioane de dolari, in vederea sprijinirii obiectivelor enuntate.

Pettit a amintit ca 2014 este un electoral in Moldova. El a spus ca principala vulnerabilitate interna a tarii este coruptia, adăugînd căaceasta a subminat increderea populatiei in actuala coalitie de guvernamint si poate periclita si aspiratiile la integrare europeana.

James Pettit a salutat eforturile Ministerului Justitiei de la Chisinau pentru reforma. In afara de sprijinirea acestui demers, asistenta Americana vizeaza si intarirea eficacitatii autoritatilor locale, acestea fiind, conform sondajelor, cele mai respectate structuri institutionale din Moldova.

Ambasadorul s-a referit la situatia economica a Moldovei, scotind in evidenta aspecte pozitive legate de cresterea economica dar si faptul ca aceasta este amenintata de lipsa transparentei, absenta unor garatii legale pentru firmele economice si coruptia generalizata, care descurajeaza investitia straina.

James Pettit a mai spus la audiere, ca cea mai mare amenintare de securitate pentru Moldova ramine conflictul nerezolvat cu separatistii, sprijiniti de Rusia, din Transnistria si prezenta militara rusa. Convorbirile de pace – a spus ambasadorul – au intrat in impas din cauza faptului ca Rusia si separatistii nu doresc sa angajeze un dialog cu privire la statutul final al regiunii. James Pettit s-a aratat ingrijorat de relatarile de presa neconfirmate cu privire la activitati militare rusesti in Transnistria. Ambasadorul desemnat a mai spus ca incercarile Rusiei de a deraia integrarea europeana a Moldovei si refuzul de a-si retrage trupele din Transnistria ameninta securitatea, stabilitatea si prosperitatea Moldovei.

El a trecut in revista presiuni facute de Rusia pentru a determina conducerea Moldovei sa renunte la traiectoria europeana. Intre obiectivele americane, el a mentionat contracararea propagandei rusesti indreptata impotriva Occidentului si integrarii europene.

Senatorul Murphy a scos in evidenta ca Rusia si-a modernizat si imbunatatit efortul de propaganda si in acest context intrebarea sa a fost cum reusesc Statele Unite si Europa sa comunice cu populatia din Moldova, intr-o maniera eficace, asta mai ales in contextul apropiatelor alegeri.

Ambasadorul Pettit a spus ca 80 la suta din moldoveni obtin informatii de la televiziuni, multe dintre acestea rusesti, bine realizate si eficace ca instrumente de propaganda. Statele Unite – a spus ambasadorul – beneficiaza de postul de radio Europa Libera/Libertatea, dar nu detin echivalentul televiziunilor rusesti. In consecinta – crede el - trebuesc utilizate instrumente suplimentare intre care schimburi de persoane si vizite la nivel inalt, care inlesnesc accesul la media din Moldova.

Senatorul Murphy s-a referit apoi la temerile legate de activitati ale Rusiei pentru a influenta strainatatea apropiata, adaugind ca in Moldova ar putea obtine ceea ce-si doresc daca rezultatul apropiatelor alegeri inclina in favoarea comunistilor.

In acest context senatorul a intrebat daca exista indicii, in aceasta faza, ca Moscova incearca sa influenteze optiunea electorala a moldovenilor. James Pettit a spus ca exista astfel de indicii, in special incercind sa speculeze grupuri dezavantajate pe fondul diviziunilor inter-etnice si asta folosindu-se enormul aparat de propaganda al Rusiei.

El a aratat ca, judecind dupa antecendente este mai putin ingrijorat de integritatea procesului electoral cit de posibilele rezultate ale alegerilor. Ambasadorul a spus ca administratia Americana va conlucra cu indiferent ce coalitie ajunge la putere in Moldova, dar ca este incurajata de progresele realizate de actuala guvernare, cu vederi pro-europene.

El a adaugat ca chiar si comunistii, cind s-au aflat la putere, au facut pasi in directia integrarii europene, spunind ca actuala orientare pro-europeana ar putea ramine aceeasi, indiferent de rezultatul alegerilor, o pozitie cu care senatorul Murphy nu a parut sa fie de acord exprimindu-si scepticismul ca o majoritate comunista la guvernare va fi la fel de inclinata catre continuarea drumului European al Moldovei.

Ambasadorul Pettit a confirmat faptul ca comunistii din Moldova sa opun public acordului de asociere cu Uniunea Europeana, dar a spus ca principala miza in viitor este ca populatia sa inteleaga beneficiile integrarii europene.

XS
SM
MD
LG