Linkuri accesibilitate

UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei


Liderii ţărilor membre se reunesc la Bruxelles să aleagă şeful politicii externe europene şi să discute noi sancţiuni împotriva Rusiei.

În cursul serii, la Bruxelles, începe summitul Uniunii Europene la care se va decide cine va conduce in viitor politica externe europeană sau proiectul extinderii. Vor fi însă discutate şi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la implicarea Moscovei în Ucraina, dar şi ca reacţie la presiunile Statelor Unite. Despre ce noi sancţiuni ar putea fi vorba, relatează Ileana Giurchescu.

Liderii europeni vor discuta posibilitatea de a bloca două mari băncii europene, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să mai crediteze proiecte în Rusia. Potrivit unui proiect, prezentat de agenţia Reuter, Rusia este în acest moment una din ţările care primeşte cele mai mari credite de la BERD, anul trecut au fost de peste două miliarde de euro.

Rusia este însă şi una din cele 64 de ţări acţionare la BERD; blocarea finanţărilor viitoare ar fi posibilă însă, dacă toate ţările occidentale şi pro-occidentale ar sprijini propunerea.

Pentru moment, relatează Reuters, nici una din bănci nu a comentat informaţiile.

Liderii Uniunii Europene vor discuta şi posibilitatea de a extinde sancţiuni impuse deja Rusiei în legătură cu rolul jucat în criza din estul Ucrainei.

Se vorbeşte, potrivit proiectului de document în discuţie în această seară, de îngheţarea conturilor aparţinând companiilor şi organizaţiilor care „ sprijină material sau financiar acţiuni ce subminează sau ameninţă suveranitatea Ucrainei, independenţa sau integritatea ţării”. Dacă această prevedere este aprobată şi interpretată în sensul cel mai larg , multe firme importante din Rusia şi Ucraina ar putea fi afectate.

Este de aşteptat ca liderii Uniunii Europene să ceară Comisiei să analizeze şi eventuala suspendare a unor programe bilaterale de cooperare cu Rusia. În acest moment se estimează că până în 2020 , Rusia ar putea obţine de la Bruxelles peste 450 de milioane de euro în baza acestor programe de cooperare.

Ar putea fi afectate proiecte legate de învăţământul superior din Rusia sau de cercetare, ar putea fi afectate proiecte legate de cooperarea la Marea Neagră.

S-ar putea decide , în principiu, şi limitarea sau chiar suspendarea investiţiilor europene în Crimeea.

Lista de sancţiuni, care se pare că va fi discutată în această seară la Bruxelles, nu include nici pe departe sancţiunile drastice cerute de Statele Unite sau de unele ţări membre din Uniunea Europeană, cum ar fi statele baltice.

S-ar putea însă ca administraţia Obama să anunţe o serie de sancţiuni unilaterale dacă nu este mulţumită cu măsurile pe care le vor adopta liderii Uniunii Europene. Oricum la Washington, surse diplomatice au declarat că orice decizie de acest fel va fi luată numai după încheierea summitului european.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG