Linkuri accesibilitate

Tiraspolul ameninţă să lase fără sediu gimnaziul din Corjova


Interviu cu directorul şcolii cu predare în limba română din satul Corjova, Constantin Sucitu.

Conducerea gimnaziului cu predare în limba română din satul Corjova amplasat în zona de securitate de la Nistru spune că școala riscă să rămână fără sediu. Într-un interviu cu Valentina Ursu, Constantin Sucitu a spus că administrația transnistreană de la Dubăsari îi cere achitarea a 700 de mii de lei, care ar reprezenta chiria restantă.

Europa Liberă: Domnule director, planează această teamă că ar putea să fie închis gimnaziul de la Corjova, începând cu 1 septembrie, dacă nu achitați datoriile pentru arendă?

Constantin Sucitu: „Până în 2013 aveam închiriate clădirile, edificiile acestea gratis, că am făcut reparație noi, cu Fondul de Investiții. În 2013 administrația locală a hotărât să plătim arenda acestor clădiri. Am încheiat contracte pe 2013. Ca să plătim arenda, noi am fost nevoiți să deschidem diferite conturi la diferite bănci în Transnistria. Am deschis conturi la Sberbank din Dubăsari. Trebuie să plătim aproximativ 50 de mii de lei lunar.”

Europa Liberă: Acesta ar fi prețul pentru închirierea spațiului pentru gimnaziu?

Constantin Sucitu: „Da, în fiecare lună 50 de mii de lei. De la 1 ianuarie noi am plănuit 55 de mii de lei până la 31 decembrie. Prețul pentru arendă se va mări pentru că este hotărârea sovietului suprem al Transnistriei care prevede că prețul pentru închirierea unui metru pătrat se mărește, aceasta vom clarifica mai târziu. Principalul este: noi nu am plătit niciun ban pentru aceste luni.”

Europa Liberă: Deci, aveți acum acumulate datorii pentru arendarea spațiilor pentru gimnaziu?

Constantin Sucitu: „Desigur. Ne-au mai pus și penalitate.”

Europa Liberă: Dar de ce ați lăsat să se acumuleze aceste datorii?

Constantin Sucitu: „Sunt lucruri birocratice pe care noi nu le putem efectua fiindcă Ministerul Educației nu vrea ca în contractul de arendă să fie pus codul fiscal al Transnistriei. Fiindcă noi avem codul nostru fiscal, noi avem de la Ministerul Finanțelor codurile noastre, conturile.”

Europa Liberă: Bine, dar când a expirat termenul contractului gratuit, ați semnat alt contract?

Constantin Sucitu: „Am semnat, dar nu am plătit fiindcă Ministerul Educației nu a vrut să iscălească niște documente cu un stat care nu este recunoscut…”

Europa Liberă: Deci, nu ați transferat niciun ban?

Constantin Sucitu
Constantin Sucitu

Constantin Sucitu: „Nu am transferat nimic pe anul 2013 pe șase luni și nici în 2014 pe aceste șase luni, iarăși. Mă rog, diferite piedici sunt aici și cu Ministerul Educației, și cu ștampilele, ș.a.m.d. Astăzi a venit o delegație și mi-au spus că dacă eu timp de o săptămână sau cinci zile nu achit plata pentru arendă, atunci ei reziliază contractul încheiat, unilateral. Și atunci, mă rog, ei dispun de toate aceste edificii.”

Europa Liberă: Și ei ar putea să vă expulzeze din gimnaziu?

Constantin Sucitu: „Desigur, dacă ei desfac contractul unilateral, înseamnă că edificiile trec de partea lor. Mai în scurt, a fost un căpitan de miliție și a spus: „Oho, iaca aici poate să fie opornîi punkt miliții”, iar celelalte clădiri să le folosească în diferite scopuri. Ei ne dau de înțeles că, dacă noi nu plătim arenda, ne iau clădirile și le folosesc în interesul lor.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că ar rămâne pe drumuri câți elevi?

Constantin Sucitu: „Peste 90 de elevi pot rămâne pe drumuri. Eu le-am spus așa, că în lume noi suntem Republica Moldova, m-am vârât puțin în politică, dar nu ai cui să lămurești lucrul acesta. În orice caz, dacă într-o săptămână noi nu clarificăm problemele, am trimis adresări pe la toate organele ierarhice superioare, că ei merg la diferite provocări din inițiativa Tiraspolului, ca să ne iau clădirile și să nu ne permită deschiderea anului de studii 2014-2015.”

Europa Liberă: Trăiți cu această frică că ar putea să nu mai fie deschisă ușa gimnaziului de la Corjova în noul an de studii?

Constantin Sucitu: „Eu nu am nicio frică fiindcă m-am obișnuit cu toate amenințările. Dar e posibil să vină să ne înconjoare miliția, să nu ne permită să intrăm pe teritoriu ș.a.m.d. Eu le-am lămurit că este o înțelegere că până în 2015 ei nu au voie să schimbe destinația acestor clădiri, dar lor nu le poți lămuri lucrul acesta… Dacă chiar să pună sancțiunile acestea, să le pună din octombrie 2015.”

Europa Liberă: Suma pe care ar trebui să o achitați astăzi se ridică la cât?

Constantin Sucitu: „La vreo 600 mii de lei și cu penalități la vreo 700 mii de lei.”

XS
SM
MD
LG