Linkuri accesibilitate

Lupta pentru Donețk – un moment de cotitură (Armand Goşu / 22)


De ce mass media nu se ocupă de adevăratele teme importante (Andrei Pleşu / Adevărul)

O analiză din revista 22, semnată de Armand Goșu, se ocupă de războiul din estul Ucrainei. Analistului i se par ciudate anumite detalii legate de intervalul 4-6 iulie, când armata ucaineană a anunțat că a preluat controlul asupra orașului Slaviansk, dar o coloană de 50 de vehicule ale separatiștilor pro-ruși a ieșit în mod cam curios din încercuire și a înaintat netulburată spre Donețk. Goșu spune că lupta pentru Donețk ar putea fi momentul de cotitură al acestui conflict. Tactica insurgenților pare să fie gruparea voluntarilor pro-ruși în marile orașe, acolo unde armata ucraineană nu poate folosi artileria și aviația și nu poate demara decât acțiuni limitate, de teama pierderilor de vieți omenești în rândul civililor. S-au găsit deci metode de lungire a războiului, iar timpul nu ține cu actuala conducere a Ucrainei. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande fac și vor face tot mai multe presiuni asupra lui Poroșenko, îndemnându-l să negocieze cu Rusia. Cam pe la toamnă, arată Goșu, cheltuielile de război ale Kievului vor fi deja mari, iar nemulțumirea populară va crește. Dezbaterile privind noua Constituție se anunță dificile: soluția federalizării este greu de blocat. Doar în rândul armatei și în relația cu oligarhii ucraineni mai are șanse Petro Poroșenko să câștige puncte. Alt semnal pozitiv ar fi că Moscova și-a schimbat discursul față de Ucraina și susține că vrea să se ajungă la o soluție nonviolentă. E semn că perspectiva sancțiunilor occidentale îngrijorează mult la Kremlin, se mai arată în acest articol din revista 22.

Mălin Bot consemnează în Evenimentul zilei moartea fostului înalt demnitar ceaușist Emil Bobu. După câțiva ani de închisoare pentru crimele revoluției din decembrie 1989, Bobu nu a mai revenit în niciun fel pe scena publică. El pare să fi înțeles instinctiv că este nevoie de o auto-lustrație, crede jurnalistul de la Evenimentul zilei. Cu totul altfel s-a comportat Ion Iliescu, „cel care a confiscat Revoluţia şi a desfigurat viitorul pe care îl voiau atunci românii”: s-a folosit de „tot ce era mai depravat, mizerabil şi fără scrupule în Securitate, Armată, Interne şi fostele structuri PCR. Suit pe o piramidă imorală şi coruptă, Ion Iliescu a reuşit să-şi consolideze rapid puterea în 1990 şi să confişte viitorul românilor pentru mulţi ani, prea mulţi” (am citat). Fostul președinte este, în opinia acestui comentator, „marele criminal al Revoluţiei”, dar, în mod straniu, este în același timp și ”un politician respectat şi onorabil, în timp ce sistemul judiciar duce bătălii grele cu mutanţii securistoizi care au crescut în regimul Iliescu”. Între ei, Mălin Bot îl pomenește pe patronul trustului Intact, conservatorul Dan Voiculescu.

Andrei Pleșu se întreabă în Adevărul de ce sunt românii intoxicați nonstop cu știri despre procesul în care Dan Voiculescu își așteaptă sentința, pentru fapte de corupție. De ce nu e lăsat acest dosar să-și umeze cursul, iar mass media să se ocupe de adevăratele teme importante: distrugerea patrimoniului național, calitatea mai mult decât îndoilenică a manualelor școlare, deriva galopantă a limbii române.

Iată că Horia Tabacu, de la Evenimentul zilei, este încrezător. Apropiatul verdict de condamnare cu închisoarea pentru Voiculescu va fi doar începutul. Multe ale dosare se răscolesc acum, așa că televiziunile ar face bine să nu mai dea bani pe filme: „Vom avea alte programe mult mai interesante și necesare”.

XS
SM
MD
LG