Linkuri accesibilitate

Cât de mult se teme guvernul de la Chișinău de eventuale represalii economice rusești sporite


Valentina Ursu în dialog cu ministrul agriculturii din R. Moldova Vasile Bumacov.

După ce Moldova a semnat și ratificat Acordul de Asociere la UE, Moscova a avertizat că va trece repede la revizuirea relației economice cu Chișinăul, atât bilateral, cât și în cadrul CSI. Iar autoritățile fitosanitare ruse s-au declarat nemulțumite de calitatea unor produse agricole exportate de moldoveni. Valentina Ursu a încercat să afle de la ministrul agriculturii Vasile Bumacov cât de mult se teme guvernul de eventuale represalii economice rusești sporite.

Europa Liberă: Domnule ministru, admiteţi că ar putea să existe şi un al doilea embargou pentru importul de fructe moldoveneşti pe piaţa rusă?

Vasile Bumacov: „Teoria probabilităţii spune că dacă s-a întâmplat ceva o dată se mai poate întâmpla şi altădată.”

Europa Liberă: Şi cum anticipaţi acest lucru?

Vasile Bumacov: „Pentru noi aceasta nu este problema pe care am început acum s-o discutăm. Noi o discutăm mai mult de doi ani de zile. Noi am stimulat insistent construcţia de frigidere, instalarea liniilor de sortare. Noi avem capacităţi acum din cele 181 de mii de tone de mere pe care le exportăm, deja la 146 de mii de tone sunt în frigidere. Da, o parte sunt vechi, dar avem şi pentru aproape 90 de mii de tone frigidere noi, moderne, construite în ultimii patru ani de zile.”

Europa Liberă: Recolta de mere va fi mare anul acesta?

Vasile Bumacov: „Recolta va fi una medie, sper săptămâna viitoare să vă prezint linii moderne de sortare şi ambalare.”

Europa Liberă: Şi dacă Federaţia Rusă renunţă la importul de mere, ce face Moldova cu această cantitate?

Vasile Bumacov: „Păi, vedeţi, îmi pare foarte rău, că acum discutăm. Noi am vorbit cu agricultorii deja ani de zile ca să depunem eforturi mai consolidate să diversificăm piaţa. Cu părere de rău, nu au fost mari eforturi. Acum cred că toţi se vor mobiliza pentru a merge în piaţa europeană, în alte ţări. Noi exportăm…”

Europa Liberă: Dar nu sunt pregătiţi producătorii de mere pentru a penetra piaţa occidental cu întreaga cantitate.

Vasile Bumacov: „Noi am avut puţin timp să ne pregătim. Am sporit subvenţiile pe această filieră, dar, ştiţi cum, aşa este caracterul nostru: până nu se întâmplă, nu ne mobilizăm.”

Europa Liberă: Ce discutaţi cu partenerii ruşi la subiectul acesta?

Vasile Bumacov: „Nu este domeniul meu de discuţie cu partenerii. Este agenţia care a fost transferată la guvern. Eu nu prea am treabă aici.”

Europa Liberă: Totuşi embargoul afectează, în primul rând, agricultorii dacă se instituie pentru fructe şi legume.

Vasile Bumacov: „Dacă voi considera că pot să-mi aduc aportul la acest domeniu, voi face tot ce este posibil ca să minimalizăm probabilitatea unui embargou.”

Europa Liberă: Şi celălalt embargou instituit pentru vinurile moldoveneşti?

Vasile Bumacov: „Eu cred că acolo este mai complicat, fiindcă dacă vorbim de Rosselhoznadzor, structura Ministerului Agriculturii al Federaţiei Ruse până acum întotdeauna au fost corecţi şi am avut o colaborare normală. Cât priveşte relaţiile cu Rospotrebnadzor, ele sunt mult mai complicate.”

Europa Liberă: Şi credeţi, totuşi, că acestea sunt consecinţele în urma semnării Acordului de Asociere a Moldovei la UE? Este întrebarea pe care a pus-o şi cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Berlin cu premierul Iurie Leancă.

Vasile Bumacov: „Eu care îmi doresc cu tot dinadinsul ca să continue exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă, nu cred că ar fi bine să fac unele pronosticuri în acest sens. Cât priveşte exportul de vinuri este un fapt împlinit pe care-l cunoaştem foarte bine că nu a fost cauzat de calitatea sau inofensivitatea vinurilor noastre. Este un lucru cert.”

Europa Liberă: Deci, e politica la mijloc?

Vasile Bumacov: „ Ceea ce ţine de vinuri – da.”

Europa Liberă: Ceea ce ţine de carne?

Vasile Bumacov: „Să fim obiectivi, ceea ce ţine de carne eu am spus că Rosselhoznadzor a fost întotdeauna corect şi cei care au admis reexport de carne din Republica Moldova …”

Europa Liberă: Dar s-a admis reexport de carne?

Vasile Bumacov: „S-a admis şi trebuie pedepsiţi.”

Europa Liberă: Cine şi cum îi pedepseşte?

Vasile Bumacov: „O să vedem care vor fi luate măsurile de agenţie. Dumneavoastră ştiţi că eu din această agenţie nu o dată am concediat mulţi angajaţi, judecata îi instala în fotoliu din nou, dar eu am continuat să-i concediez, până m-am debarasat de o parte, iar o parte a mai rămas în această agenţie care trebuie la sigur concediaţi din această structură. La sigur.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dacă revenim la dialogul moldo-rus pe dimensiunea agriculturii dumneavoastră aţi insistat cu ideea că odată ce este semnat Acordul de Asociere, ar trebui să se bucure şi partenerii ruşi pentru că pe piaţa din Federaţia Rusă va nimeri producţie de calitate. Deocamdată supărările partenerilor ruşi se fac mai degrabă prezente, decât bucuria lor.

Vasile Bumacov: „Eu cred că public am adus mult mai multe argumente ca oricine că acest lucru nu ar trebui să supere Federaţia Rusă. Şi am avut acel exemplu pe care vi l-am spus dumneavoastră că, atunci când noi negociam aderarea la OMC, s-a opus foarte mult Federaţia Rusă, care ulterior a fost susţinută de Republica Moldova să adere la această organizaţie internaţională. Şi eu sunt gata să jur acum că va veni timpul când Federaţia Rusă va bate la uşa Uniunii Europene. Şi dacă noi vom fi membri, vom fi prietenoşi şi vom susţine Federaţia Rusă. O să vedeţi, timpul o să arate acest lucru. Şi îmi pare foarte rău că apar unii oameni care nu prea au responsabilităţi mari în Federaţia

Republica Moldova nu se integrează în Uniunea Europeană contrar intereselor şi prieteniei cu Federaţia Rusă. Republica Moldova rămâne o ţară prietenă Federaţiei Ruse,

Rusă şi în presă văd că sunt foarte agresivi, ne condamnă, ne ofensează, dar este nefondat. Republica Moldova nu se integrează în Uniunea Europeană contrar intereselor şi prieteniei cu Federaţia Rusă. Republica Moldova rămâne o ţară prietenă Federaţiei Ruse, fidelă, fiindcă noi vorbim de poporul rus, de consumatorii produselor noastre şi viaţa o să demonstreze că cei care astăzi aruncă cu aceste fraze umilitoare şi discriminatoare nu au dreptate şi nu fac bine nu numai Republicii Moldova, dar nici Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI avantajează Republica Moldova?

Vasile Bumacov: „Odată ce s-a demonstrat că aceste Acorduri uneori nu au nicio eficienţă, atunci când se ia o decizie politică, eu cred că în relaţiile noastre mai mult contează bunăvoinţa, decât aceste acorduri. Acordurile există, ele sunt semnate, dar în această relaţie cu Federaţia Rusă depinde mai mult de bunăvoinţa şi de dorinţa de a vedea că Republica Moldova nu este un adversar, nu face nimic împotriva Federaţiei Ruse. Noi dorim ca poporul nostru să trăiască mai bine şi eu sper că şi cei din Federaţia Rusă le doresc bine cetăţenilor Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Dar aveţi nişte pronosticuri în legătură cu ce veţi exporta pe piaţa Federaţiei Ruse până la finele anului?

Vasile Bumacov: „Sigur, noi planificăm să exportăm, în primul rând, mere, struguri de masă, fiindcă la noi această industrie, aşa aş numi-o, de producere a strugurilor de masă a crescut considerabil, ceea ce lipseşte cu desăvârşire în Federaţia Rusă. Şi dacă o să mergeţi în Federaţia Rusă, o să vedeţi şi mere, şi struguri care nu au gust. Se vând la un preţ exagerat, dar provin din zone care nu pot să dea ceea ce dă producţia din Republica Moldova. La fel, este vorba de prune, iar celelalte produse deja multe s-au reorientat. Dar trebuie să le spun şi producătorilor din Republica Moldova de ce unii sunt care astăzi nu mai depind de Federaţia Rusă, demult s-au reorientat şi absolut nu-i interesează aceste discuţii, pe când unii ţin morţiş la această piaţă şi este cam suspect acest lucru?”

Europa Liberă: Ce suspiciune provoacă?

Vasile Bumacov: „Că nu s-a dorit să depună efort să diversifice piaţa şi cei care nu au făcut acest lucru au contat, ştiind foarte bine că este un pericol, astăzi şi-au făcut probleme lor şi fac o mare problemă pentru ţară.”

Europa Liberă: Loc de dialog între Chişinău şi Moscova pe această dimensiune a agriculturii există?

Vasile Bumacov: „Atâta timp cât voi fi în această funcţie niciodată nu voi renunţa. Dimpotrivă, voi insista să continuăm dialogul, fiindcă avem o experienţă foarte bună, atunci când vorbim de Ministerul Agriculturii. Avem o experienţă mai tristă care sunt gata în orice moment s-o reiau cu Rospotrebnadzor, cu doamna Popova, ca să venim cu argumentele noastre. Noi am făcut tot ce ni s-a cerut. Calitatea vinurilor este una poate superioară celor care se vând mult mai scump în Federaţia Rusă. Consumatorul rus astăzi a fost pedepsit şi plăteşte de trei ori mai mult pentru acee calitate şi vreau să vă spun încă un lucru important: nu este cinstit atunci când se discreditează un produs şi o ţară nefondat. Atunci când spui că cu vinurile moldoveneşti se poate de vopsit gardurile, pur şi simplu, omeneşte nu este cinstit. Oamenii serioşi niciodată nu fac acest lucru. În lumea civilizată oamenii vorbesc cu argumente. Eu cred că uneori pedeapsa poate fi foarte dură în Uniunea Europeană, dacă ai încălcat unele cerinţe, dacă ai minţit, dar atunci când nu s-a comis nimic grav şi o ţară, şi un produs, şi mii de producători sunt umiliţi în aşa mod spune despre nivelul de cultură al acelora care fac acest lucru.”

Europa Liberă: O auzeam pe doamna cancelar Angela Merkel, care spunea că şi UE va încerca să dialogheze cu Federaţia Rusă pe marginea acestui subiect. Ce aşteptări aveţi dumneavoastră de la iniţierea unui asemenea dialog dintre UE şi Federaţia Rusă.

Vasile Bumacov: „Noi am obţinut multă susţinere din partea europenilor şi chiar deschidere şi poate chiar şi unele avansuri, dar noi trebuie să ne facem, în primul rând, tema pe acasă, noi trebuie să insistăm în negocieri. Nu trebuie să lăsăm de fiecare dată cineva să ne rezolve problemele noastre. Noi şi ne-am lăsat prea mult, să spun aşa, în influenţa pieţei din Est, că tot am aşteptat cineva să ne rezolve problemele. Acolo se vindea, dealerii de acolo cumpărau şi chiar dacă profitul era unul minimal, iată, această lenevie şi lipsă de talent în promovare ne-a făcut pe mulţi astăzi să fim absolut dependenţi de această piaţă. Şi vă spun, poate purtăm şi noi responsabilitate că nu am fost mai insistenţi, dar şi acei producători care pun ţara într-o situaţie complicată în acest moment tot trebuie să-şi asume această responsabilitate.”

Europa Liberă: Admiteţi că în cadrul unei discuţii între doamna Merkel şi domnul Putin, ar putea să se ajungă la identificarea unei soluţii şi pentru problemele Moldovei?

Vasile Bumacov: „Păi, sigur, capacitatea şi potenţialul doamnei Merkel este net superior celui al Republicii Moldova şi noi trebuie să ne bucurăm de această susţinere importantă. Şi este foarte importanţă, aş spune. Dar să nu uităm să muncim şi noi. Să nu aşteptăm să ne rezolve doamna Merkel sau Barack Obama sau altcineva din Europa problemele noastre. Este bine, noi apreciem acest lucru, dar eu consider că acesta este un avans făcut pentru noi. Dar trebuie să găsim şi noi soluţii.”

Europa Liberă: Bonusurile din partea UE au venit. Acum s-a semnat Acordul de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb şi toată lumea zice că de la vorbe trebuie de trecut la fapte.

Vasile Bumacov: „În primul rând, acele liberalizări, acele cote care de zeci de ori s-au mărit, s-au început negocierile…”

Europa Liberă: Şi nu se acoperă deocamdată de către producţia moldovenească.

Vasile Bumacov: „Păi, nu este simplu. Noi ştim că şi producătorul agricol moldovean are nevoie de investiţii. Iată, aţi văzut şi astăzi că am aprobat acest proiect de 120 de milioane de euro pentru sporirea capacităţii sectorului horticol, pe lanţul horticol, începând de la plantarea livezilor până la ambalarea şi comercializarea produselor, modernizarea reţelei infrastructurii vânzărilor şi aşa mai departe. Deci, aceste ajutoare vin. Ele poate nu sunt îndeajuns, dar trebuie să recunoaştem că trebuie şi noi să depunem mai mult efort.”

Europa Liberă: Când ziceţi că trebuie mai mult efort din partea dumneavoastră, la ce vă referiţi?

Vasile Bumacov: „Mai multă muncă, mai puţine Jeep-uri, mai puţine nunţi, mai puţine cumătrii bogate, dar mai multă muncă şi mai multă responsabilitate.”

XS
SM
MD
LG