Linkuri accesibilitate

Relațiile germano-americane afectate de o afacere de spionaj


Clemens Binninger (dr.), șeful Comisiei parlamentare a Bundestagului pentru problemele Serviciiilor de informații
Clemens Binninger (dr.), șeful Comisiei parlamentare a Bundestagului pentru problemele Serviciiilor de informații

În interval de zece zile, un bărbat a fost arestat și un altul anchetat în Germania, ambii fiind acuzați că lucrau pentru Agenția Americană de Contrainformații.

Germania l-a expulzat pe seful biroului CIA de la Berlin. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, despre contextul gestului politic german.

Aceasta decizie urmeaza stirilor legate de doua cazuri de spionaj american in Germania. Tensiunile dintre cei doi aliati s-au accentuat anul trecut, dupa revelatiile lui Edwards Snowden, fost contractor ale Agentiei Americane de Securitate care a spus ca Statele Unite asculta si inregistreaza comunicatii in Europa, atit ale adversarilor cit si ale aliatilor.

Intr-o declaratie recenta a cancelarului Angela Merkel se arata ca Germania ia acesta chestiune foarte in serios. In doua cazuri separate, in interval de zece zile, un barbat a fost arestat si un altul investigat, ambii fiind acuzati ca lucrau in Germania pentru Agentia Americana de Contrainformatii – CIA. In conformitate cu presa germana, unul lucra in sectia politica a Ministerului german al Apararii, in chestiuni legate de armament. Cel de-al doilea era un angajat de rang mediu al Agentiei germane de informatii. Acesta din urma este acuzat ca ar fi oferit americanilor, sute poate chiar mii de documente, pentru bani.

Expertii amintesc ca, poate mai mult decit in Statele Unite, aceste cazuri de spionaj sint privite cu mai multa suspiciune si teama in Germania, unde amintirea STASI si informatorilor agentiei este inca de data recenta. In 1974, cancelarul de la vremea respectiva al Republicii Federale Germane, Willy Brandt a demisionat dupa ce s-a dovedit cu unul dintre consilierii sai spiona pentru Germania de Est. Cancelarul Merkel pare sa fi avut aceste antecedente in minte cind a spus ca Statele Unite si Germania inteleg diferit rolul serviciilor de securitate. Fapt este – arata experti – ca spionajul chiar in tari aliate nu este atit de rar precum s-ar putea crede.

Nu este prima data cind America este acuzata ca ar spiona in tari aliate, asta au dat la iveala de exemplu, in anii '60, doi angajati ai Agentiei pentru Securitate care au fugit la vremea respectiva in Uniunea Sovietica. In 1943, cind Natiunile Unite au fost create, armata americana a descifrat comunicatii codificate prin cablu din care rezulta de exemplu ca Franta, un aliat incerca cu disperare sa-si mentina statutul de putere globala.

Dezvaluiri Wikileaks arata ca pina recent Washingtonul intercepta comunicatii ONU, inclusiv apartinind secretarului general, Ban Ki-moon. Si la fel ca si America procedeaza si alte tari aliate. In contextul actualului caz, Statele Unite nu reactioneaza multumindu-se sa scoata in evidenta importanta bunelor relatii cu Germania. Berlinul doreste sa trimita un mesaj ca astfel de activitati nu vor fi tolerate.

In Germania, membrii ai cabinetului scot in evidenta rezultatele colaborarii intre servicii, in lupta impotriva terorismului, adaugind insa ca practicile de spionaj strain, in Germania nu sint permise. Merkel a declarat ca spionajul indreptat impotriva aliatilor este risipa de energie, in conditiile in care sint chestiuni mult mai importante si presante de care serviciile ar trebui sa se ocupe. „Mai multa incredere antreneaza mai multa siguranta” – a spus doamna Merkel.

XS
SM
MD
LG