Linkuri accesibilitate

„Noi, aici, numai cu ruşii, aici m-am născut şi aici voi muri”


Astăzi la Coșnița
Astăzi la Coșnița

Un reportaj la Coșnița, cu ocazia redeschiderii Casei de Cultură renovată din fondurile UE și PNUD-Moldova.

Din 2012 Uniunea Europeana si PNUD-Moldova au investit aproape șase milioane de euro in dezvoltarea localitatilor de pe ambele maluri ale Nistrului pentru sustinerea asa-numitelor „masuri de promovare a încrederii”. Intre altele, au fost reconstruite centre de cultura, gradinite sau spitale raionale unde vin locuitorii din zona de securitate. In satul Cosnița, asezat pe malul stang, dar aflat sub jurisdictia autoritatilor de la
Chisinau, a fost renovata Casa de cultura, iar initiatorii spera sa adune aici locuitori din toata regiunea, inclusive de pe malul celalalt al Nistrului
.

Casa de Cultură din Coşniţa a fost ridicată în urmă cu şapte decenii. Au deteriorat-o gloanţele pe timpul conflictului armat de pe Nistru, apoi la distrugerea clădirii a contribuit şi indiferenţa localnicilor. Miercuri, pentru prima dată în ultimii ani, locuitorii din Coşniţa s-au adunat în centrul satului atraşi de muzica orchestrei locale, care evolua în preajma Casei de cultură. Un bun prilej pentru doi săteni, Vasile şi Ivan, trecuţi de 70 de ani, să depene amintiri:

Ivan și Vasile
Ivan și Vasile

Vasile: „Când era kino indiskii aici era un rând de oameni de te prăpădeai. Nici nu încăpeau la două seansuri. Aşa a fost odată.”

Europa Liberă: Casa de cultură poate uni oamenii?

Vasile: „E vorbă degeaba.”

Europa Liberă: De ce?

Ivan: „Eu ţi-oi spune. Acolo e cu totul altfel, acolo au trăit mai mult cu românii şi ei ţin legea românească, dar noi, aici, numai cu ruşii. Aici m-am născut şi aici voi muri.”

Vasile: „Noi am trăit mai bine şi oamenii erau mai veseli. Se duceau la deal, cântau, femeile prăşeau. Acum nu îi auzi aşa. Ce veselie poate să fie? Niciun fel de veselie, pentru că toţi sunt obijduiţi acum.”

Şi Elizaveta, o femeie între două vârste, pe care am întâlnit-o în preajma Casei de cultură a primit cu o bucurie moderată vestea renovării instituţiei. Locuitoarea comunei Coşniţa crede că măsurile de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului ar avea mai mari sorţi de izbândă, dacă aceştia nu ar fi copleşiţi de grija zilei de mâine:

Elizaveta: „Avem şi acolo neamuri, avem şi copii, fraţi avem. Noi, în general, nu suntem nici cu unul, nici cu altul. Acolo nu ne putem duce, aici e departe şi tot aşa umblăm.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se schimbe ca oamenii să fie mai uniţi?

Elizaveta: „Să aibă şi cu ce, Doamnă. Cum să fie uniţi dacă unii au avioane, dar alţii nici bani să vină la autobuz? Pentru un document trebuie să dai o grămade de bani.”

Ca să beneficieze cât mai multă lume de pe urma renovării Casei de cultură din Coşniţa, experţii Delegaţiei Uniunii Europeane şi PNUD-Moldova au decis deschiderea în incinta clădirii a unui Birou Comun de Informaţii şi Servicii, specialiştii căruia să deservească sătenii din localităţile învecinate - Pohrebea, Doroţcaia şi Ustia.

Orchestra locală de la Coșnița
Orchestra locală de la Coșnița

Astfel, spune vicepreşedinta raionului Dubăsari, Maria Jimbei, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de km pentru a merge în raion să rezolve probleme din domeniul protecţiei sociale, angajării în câmpul muncii sau cadastru: „În primul rând, era o problemă foarte mare pentru femeile cu copii mici, pentru bătrâni, pentru persoanele cu dizabilităţi categoriile de persoane care au un acces mai îngrădit la informaţii şi, prin urmare, să primească un serviciu de calitate. Venirea în teritoriu şi principiul de ghişeu unic le dă posibilitatea venind cu o problemă, să soluţioneze alte trei sau patru, care nici nu credea că pot fi soluţionate pe loc.”

Până acum, echipa Biroului Comun de Informaţii şi Servicii se deplasa prin satele din zonă pentru consultarea sătenilor. Deschiderea biroului în Coşniţa înseamnă pentru mulţi locuitori şi economisirea banilor pentru transport, spune Elizaveta Popov, pe care am întâlnit-o în preajma Biroului: „Dap’cum nu-i de bine, să nu se ducă lumea pe drumuri. Ba rutieră nu-i, ba poate eşti bolnav. ”

Europa Liberă: Până acum, unde se deplasau oamenii dacă doreau să afle informaţie de la cadastru, ce să facă cu pământul, afacerile?

Elizaveta Popov: „Cadastru este aici, la noi, dar până a se deschide la noi, plecam la Criuleni, la Cocieri, prin sate. Dacă s-ar deschide aici, la noi, pentru forţa de muncă, că un om poate vrea să lucreze, dar de unde să ştie, că suntem ţărani, nu prea ne duce capul ce şi cum.”

Delegaţia Uniunii Europeane şi PNUD-Moldova şi-au propus, până anul viitor, să investească peste 10 milioane de euro în proiecte sociale din localităţile din zona de securitate. Mai mult de jumătate din bani au fost cheltuiţi pentru susţinerea oamenilor de afaceri, deschiderea a noi locuri de muncă sau renovarea grădiniţelor şi spitalelor din regiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG