Linkuri accesibilitate

De ce este atât de deranjată Rusia de apropierea Moldovei de Uniunea Europeană?


Ileana Giurchescu în dialog cu Anneli Ute Gabanyi.

Autoritățile sanitare ruse spun că vor extinde restricțiile împotriva unor produse alimentare exportate de firme moldovene. Săptămâna viitoare, conducerea noii Comunităţi Eurasiatice ar putea discuta „suspendarea” Moldovei din acordul de liber schimb din cadrul CSI. Odată cu semnarea şi ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, semnele de nemulţumire ale Moscovei se înmulţesc. Am întrebat-o pe analista politică de la Berlin Anneli Ute Gabanyi de ce este atât de deranjată Rusia de apropierea Moldovei de Uniunea Europeană?

Europa Liberă: Ce vrea Vladimir Putin în vecinătatea apropiată?

Anneli Ute Gabanyi: „Pentru Rusia relaţiile Republicii Moldova şi, de altfel, ale celorlalte state din vecinătatea imediată, aşa cum se numeşte la Moscova, este o reacţie care denotă clar că Rusia porneşte de la ideea că aceste acorduri sunt acorduri politice. Aşa cum Rusia foloseşte mijloace economice pentru a-şi impune supremaţia politică asupra acestor state, aşa Rusia pretinde să vadă în acordurile acestor state cu Occidentul, cu Uniunea Europeană, mai ales, că reprezintă, de asemenea, opţiune politică. Şi, de fapt, acest lucru este adevărat.”

Europa Liberă: Şi în acest caz o ţară precum Republica Moldova, dar şi Georgia sau Ucraina, ce posibilitate de reacţie au? Pentru că dependente economic şi energetic, în primul rând, de Rusia sunt, acesta este un fapt.

Anneli Ute Gabanyi: „Dependenţa este adevărată, dar opţiunea politică fiind aceea de a adopta modelul de dezvoltare economică al Uniunii Europene. Aceste state merg pe un drum, desigur, să spunem, cu viteze foarte diferite şi cu diferenţe în ceea ce priveşte şi implementarea reformelor, merg în direcţia economiei de piaţă şi în direcţia unei societăţi democratice. Deci, Rusia, sigur, încearcă, a încercat şi va mai încerca să se folosească de rămăşiţele post-coloniale în economie, adică de faptul că aceste economii ale fostelor republici sovietice au fost forţate ca să lucreze într-un sistem de diviziune a muncii. Acum problema se pune în aşa fel încât aceste ţări trebuie, în cursul reformei, să încerce şi să-şi reorienteze comerţul, de exemplu, mai intens către schimbul cu ţările din vestul Europei. În cazul Moldovei, putem spune că aceste măsuri luate de Rusia împotriva Moldovei din 2005 încoace şi în domeniul energetic, în domeniul importurilor unor produse moldoveneşti în Rusia, se vede clar că Moldova a reuşit deja să-şi reorienteze, nu total, dar într-o bună măsură, comerţul către Uniunea Europeană. Depinde şi de Uniune şi acest lucru, de asemenea, s-a întâmplat, se arată mai mare bunăvoinţă.”

Europa Liberă: Economia, în ultimă instanţă, mai ales, văzută de la Moscova, este economia politică. Dar ce măsuri direct strict politice ar putea să folosească acum Rusia, că Republica Moldova a semnat şi ratificat Acordul de Asociere – Georgia, Ucraina le-au semnat, încă nu le-au ratificat – sigur, primul gând este Transnistria. Care ar putea să fie acum strategia Rusiei?

Anneli Ute Gabanyi: „În general, Transnistria nu este un scop în sine al Rusiei, ci reprezintă şi a reprezentat chiar şi înainte de independenţa Moldovei, pentru că să nu uităm că aceste două regiuni, adică atât Transnistria, cât şi Găgăuzia, s-au declarat „republici sovietice” încă înainte de Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Scopul a fost şi este acelaşi – a împiedica alăturarea Moldovei României, în prima fază, iar după aceea alăturarea sau chiar integrarea Republicii Moldova în Occident.”

Europa Liberă: Ceea ce înseamnă că, din perspectiva Moscovei, drumul Moldovei spre Uniunea Europeană trece prin unirea cu România?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu. Aceasta a fost, şi eu cred că a fost, o dezinformare la început. Dar faptul că aceste „republici”, adică Transnistria şi Găgăuzia, când în 1990 s-au declarat independente de Moldova, au expus aceste temeri şi ceea ce a fost un pretext, o dezinformare, dar, în acelaşi sens, acum se foloseşte pretextul că ele nu vor, atât Transnistria, cât, s-a văzut, şi Găgăuzia, ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană. Ba chiar Rusia pretinde că drumul către Uniunea Europeană al Republicii Moldova ar duce, în mod necesar, şi prin integrarea cu NATO, ceea ce este cea mai grosolană dezinformare, pentru că într-adevăr Republica Moldova este o ţară neutră şi şi-a declarat neutralitatea, în special cu scopul de a scăpa de trupele sovietice şi după aceea ruseşti, care încă staţionează pe teritoriul republicii, adică în Transnistria.”

Europa Liberă: Acum ne întoarcem la relaţiile Republicii Moldova cu Germania. Pare să fie o relaţie specială sau tinde spre a deveni o relaţie specială?

Anneli Ute Gabanyi: „Fără ca să se spună că este o relaţie specială, după părerea mea, aceasta este, totuşi, realitatea. După venirea la putere în alegerile din 2009 şi în ciuda crizelor politice şi economice, şi de toate felurile care au zguduit Republica Moldova după aceea, această relaţie s-a fortificat şi, după părerea mea, este una dintre explicaţiile pentru succesul Republicii Moldova în atâtea domenii. Sigur că partea cealaltă a medaliei, adică în afară de susţinerea Germaniei care, într-un fel, a ajutat Moldova foarte mult şi la Bruxelles, în Moldova, ca să spun aşa, anumiţi actori şi anumite partide au fost deosebit de angajate şi de efective în realizarea reformelor care au fost necesare. De exemplu, faptul că numai Republica Moldova a obţinut libertatea de a călători fără vize, cel puţin pe termen scurt, nu a fost un cadou care s-a făcut Republicii Moldova, și arată foarte clar că Moldova a reuşit să implementeze toate reformele şi să îndeplinească toate precondiţiile pentru acest pas. Plus, moldovenii au fost capabili să realizeze şi anumiţi paşi foarte eficienţi în ceea ce priveşte politica faţă de Rusia. Nu s-au lăsat, în toată perioada aceasta, provocaţi de ruşi, nu au intrat în lupte retorice cu Moscova, au arătat întotdeauna că sunt interesaţi de relaţii normale şi bune de colaborare cu Rusia, nu să rupă relaţiile, dar, în acelaşi timp, declinându-şi foarte clar intenţia de a se integra în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Este posibilă o relaţie normală cu Rusia în acelaşi timp cu o relaţie sau un proces de apropiere de Uniunea Europeană, realist vorbind?

Anneli Ute Gabanyi: „Eu găsesc această retorică şi această încercare de a evita orice conflict pe care Rusia încearcă tot timpul să-l provoace este o politică foarte deşteaptă. În primul rând, noi ştim că sunt state, mă rog, cel puţin până acum, înainte de conflictul cu Ucraina, care erau de părere că, totuşi, Uniunea Europeană şi anumite ţări, desigur, mai mult decât altele, ţări-membre, încercau să păstreze relaţii normale, ba chiar de deschidere faţă de Rusia. Şi atunci, o ţară care intră în conflict cu Rusia, sau cel puţin dă impresia că este conflictuală în această direcţie, ar putea, sună foarte paradoxal, să piardă în viteza apropierii de Uniunea Europeană. Şi moldovenii au înţeles acest lucru, şi nu s-au lăsat prinşi în capcanele care i le-a întins Moscova. Şi în al doilea rând, este clar că trebuie să fii atent atunci când jumătate dintre muncitorii care lucrează în străinătate, care provin din Republica Moldova, lucrează în Rusia. După aceea, este clar că această retorică este folosită şi de Transnistria şi chiar de Găgăuzia, care pretind că Republica Moldova s-a ambarcat pe un curs de controverse cu Rusia. Deci, este o politică foarte deşteaptă, foarte cuminte şi care într-adevăr a găsit parteneri în Uniunea Europeană.”

XS
SM
MD
LG