Linkuri accesibilitate

Cum e reflectată arestarea unui hacker rus în presa din Federația Rusă și cea internațională


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ministerul rus de externe a spus că arestarea lui Roman Selzniov este „un nou gest neprietenesc” al Statelor Unite.

Serviciile secrete din Statele Unite au arestat un rus acuzat că a intrat ilegal în sistemul de computere al marilor magazine furând mii de numere de carduri de credit între 2009 - 2011. Departamentul pentru Siguranța Internă de la Washington a spus la 7 iulie că Roman Selezniov, de 30 de ani, a fost arestat la 5 iulie și transportat la Guam, unde va avea prima înfățișare la tribunal pe 22 iulie. Ministerul rus de externe a spus marți că arestarea lui Selzniov, despre care spune că s-a produs în Insulele Maldive, este „un nou gest neprietenesc” al Statelor Unite. Selezniov a fost pus sub acuzare în statul american Washington în martie 2011, fiind învinuit de fraudă bancară, deteriorarea unui computer protejat, obținerea de informații dintr-un computer protejat și furt agravat de identitate. Anchetatorii spun că a instalat software pentru furtul de numere de carduri bancare, folosind servere din lumea întreagă. Selezniov este acuzat într-un caz similar, dar separat și în statul Nevada. O stire ce ar putea fi considerata un fapt divers, dar care a devenit subiect politic si a fost abordata total diferit de presa rusa si de cea internațională. Alla Ceapai cu mai multe informatii.

Agenţia de presă Itar-tass scrie că hackerul rus arestat de serviciile secrete americane este fiul deputatului din Duma de Stat Valeri Selezniov. Deputatul a spus că Roman a fost „răpit” de americani şi trebuie extrădat, cităm „Dacă autorităţile din SUA ar fi avut dovezi reale că fiul meu ar fi implicat în crimă, ele trebuiau prin instanţa din Maldive să înainteze acuzaţii. Fără permisiunea instanţei din Maldive nimeni nu avea dreptul să-l transporte în alt stat.”

„Răpire” aşa a calificat reţinerea lui Roman Selezniov şi Ministerul de Externe din Federaţia Rusă scrie ziarul „Moscovscki Komsomolet” care înserează un articol cu titlul „Roman Selezniov răpit cinic din Maldive, ca şi But” (Victor But este un traficant rus de arme condamnat, în 2012, în Statele Unite, la 25 de ani de închisoare, după ce a fost reţinut în Tailanda). Asemănarea cu cazul lui Victor But, dar şi cu cel al traficantului de droguri Constantin Iaroșenko, condamnat şi el la 20 de ani de închisoare în America, este preluată de „Moscovscki Komsomolet” din comunicatul Ministerului de Externe rus, în care se mai spune că „cei doi la fel au fost luaţi cu forţa în Statele Unite din ţări terţe şi condamnaţi pentru acuzaţii discutabile.”

Corespondenta Alexandra Pisareva de la Radiovesti.ru se întreabă „Infractor cibernetic sau pion în marele joc?”, intitulându-şi astfel articolul despre arestarea lui Roman Selezniov. Atenţia sporită faţă de hackerii vorbitori de limbă rusă este firească, întrucât în unele state ei sunt implicaţi în proporţie de trei sferturi în crime cibernetice scrie corespondenta citându-l pe Ilia Sacikov, director general al companiei Group-IB, specializată în prevenirea şi investigarea criminalităţii cibernetice. În articol este citat şi directorul Centrului de informaţii politice Alexei Muhin care spune că legislaţia americană în domeniu crimelor cibernetice este foarte restrictivă, însă cazul lui Selezniov poartă un pronunţat caracter politic, cităm „Fără îndoială, este vorba despre aţâţarea de atitudini antiruseşti pe fundalul crizei ucrainene. Washington-ul este foarte interesat acum să arate în diferite moduri că Rusia şi cetăţenii săi sunt agresivi şi predispuşi să încalce legea.” Iar avocatul rus Gheorghi Ter-Akopov este citat spunând că extrădarea lui Selezniov ar fi dificilă sau chiar imposibilă.

Vladimir Kozlovski de la serviciul rusesc al BBC îşi intitulează articolul „Ce acuzaţii aduce SUA lui Selezniov”. Autorul scrie că hackerul rus riscă zeci de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în fraude bancare, inclusiv posesia şi comercializarea cardurilor de credit străine. Citând publicaţia „The New York Times” Kozlovski notează că Selezniov făcea parte dintr-o organizaţie criminală transnaţională numită Operation Open Market specializată în fraude bancare. Făcând referinţă la rechizitoriul de acuzare „The New York Times” scrie că din 2010 până în 2011 Selezniov a furat peste 200.000 de carduri dintre care 140.000 le-a vândut, câştigând peste 2 milioane de dolari.

Radio Svoboda scrie că Seleznev este suspectat că în perioada 2009-2011 a răpit şi apoi a vândut informaţii despre cardurile de credit ale unor cetățeni americani. În 2011, la un tribunal din Washington, împotriva lui Selezniov au fost aduse acuzaţii de fraudă, furt de informaţii şi daune cibernetice la calculatoare protejate, acuzaţii similare fiindu-i aduse şi în statul Nevada, notează Svoboda.

XS
SM
MD
LG