Linkuri accesibilitate

Acțiunile subversive ale Rusiei și SIS (Ziarul Național)


„Rossia 24” va pleca din Moldova” (Kommersant.md).

Portalul „AVA.md” susţine că, din informaţiile de care dispune, „Voronin va propune la cel mai apropiat congres al partidului său pe Artur Reşetnicov în calitatea de candidat la postul de preşedinte al partidului”. Portalul mai precizează că „opoziţia internă din PCRM este gata să propună candidaţi de alternativă – Mark Tkaciuk sau Iurie Muntean”. Publicaţia a şi-a invitat cititorii la un sondaj on-line având următoarea întrebare: cu cine va vota congresul?

„Ziarul Naţional” îl citează pe editorialistul Petru Bogatu care a declarat că „de acţiunile subversive ale Rusiei, care încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova după calapodul ucrainean, astăzi se ocupă serviciile speciale occidentale care oferă asistenţă Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău”. Tocmai de aceea, crede autorul, Vladimir Voronin s-a lepădat peste noapte de Mark Tkaciuk, „Antifia”, separatismul găgăuz şi de Grigori Petrenko, pe care l-a exclus rapid din delegaţia de la APCE. De asemenea, a spus cu jumătate de gură că nu are nimic împotriva integrării europene.

Jurnalistul Ion Preaşca de la „Adevărul” scrie despre decizia Guvernului de a sista vânzarea produselor petroliere cu ajutorul tichetelor, după data de 30 septembrie. Este vorba de a a opta tentativă din ultimii şapte ani. Efectele deciziei ar putea fi grave pentru unii operatori, mai scrie autorul, făcând trimitere la unele estimări ale Ministerului Finanţelor din anul 2010, care arată că circa 70% din comerţul cu amănuntul cu carburanţi se face prin intermediul tichetelor. Ţinând cont de perioada scurtă impusă de Guvern pentru a elimina această formă de plată, ar putea apărea probleme financiare majore la unele companii, care vor trebui să se adapteze la noile condiţii şi, în plus, să compenseze pierderile pentru acei care au deja procurate tichete valabile în următoarea jumătate de an.

Tot în „Adevărul” preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, aminteşte că Proiectul legii antitutun, dezbătut de mai bine de un an prin consilii şi comisii şi ajuns cu greu în Parlament, constituie, se pare, hârtia de turnesol pentru testarea integrităţii şi onestităţii clasei politice din Republica Moldova în faţa intereselor tot mai agresive ale industriei tutunului. Ziarista se întreabă de ce un proiect de lege care trage greu în jos balanţa în favoarea sănătăţii populaţiei se împotmoleşte mereu pe undeva în drumul către cetăţean. Cornelia Cozonac se referă la calculele experţilor în sănătate, potrivit cărora instituirea unor măsuri de control al tutunului în Moldova ar contribui la prevenirea a circa 4.000 de cazuri de deces anual.

Nicolai Paholnişki scrie în „Kommersant.md” că postul TV „Rossia 24” va pleca din Moldova”. În articol este citat preşedintele comitetului Dumei ruse pentru CSI, Integrarea Euroasiatică şi Relaţiile cu compatrioţii, Leonid Sluţki, care apreciază că decizia este „legată de ratificarea de către Chişinău a Acordului de asociere cu UE” şi că „este un curs de amputare a tot ce este rusesc, inclusiv spaţiul informaţional”

XS
SM
MD
LG