Linkuri accesibilitate

Ofensiva mișcării extremiste ISIS în Irak și strategia americană


Imagine aeriană a capitalei Bagdad luată din elicopterul care îl transporta pe secretarul de stat american John Kerry
Imagine aeriană a capitalei Bagdad luată din elicopterul care îl transporta pe secretarul de stat american John Kerry

Administrația Obama încearcă să găsească riposta optimă, recunoscînd că orice soluție ar avea nevoie de luni de zile pentru a se dovedi eficace.

Strategia Obama de lupta impotriva terorismului se bazeaza acum pe pregatirea unor forte straine, in tari afectate decit pe trimiterea de trupe. Cum se potriveste aceasta strategie cu criza actuala din Irak? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ofensiva miscarii extremiste ISIS in Irak pare a fi luat administratia americana prin surprindere si dovedeste limitele unei strategii, care se bazeaza pe bunavointa si pregatirea partenerilor, aflati in linia intiia, in zone de importanta strategica. ISIS a ocupat regiuni din Siria si Irak si a pus bazele a ceea ce organizatia numeste nou stat Islamic.

In acest timp, administratia Obama incearca sa gaseasca riposta optima, recunoscind ca orice solutie, avuta in vedere ar avea nevoie de luni de zile pentru a se dovedi eficace. Intr-o recenta alocutiune, Obama se referea la o retea de partneriate in Sudul Asiei, dar ceea ce se intimpla acum in Irak pare a fi situatia mai tipica cu care Statele Unite vor fi confruntate. In prezent, din cauza absentei sprijinului public pentru interventii militare, America se vede nevoita sa apeleze la diverse si mereu in schimbare surogate pentru a face fata provocarilor.

Saptamina trecuta presedintele a anuntat 500 de milioane de dolari pentru pregatirea fortelor moderate insurgente din Siria. Dar Pentagonul de-abia a demarat pregatirile si pina sa puna in aplicare planul vor trece luni de zile. In Irak, Statele Unite au cheltuit in ultimii zece ani circa 25 de miliarde de dolari pentru pregatirea fortelor armate irakiene. Acesta au lasat de dorit la primele confruntari cu ISIS, dar cea mai mare problema in Irak nu este miitara, ci tine de diviziunile politice, intre majoritatea siita si minoritati, in special suniti.

Intre timp militantii ISIS au inaintat in Irak si sint in ofensiva in Siria, unde controleaza cea mai mare parte a provinciei bogata in petrol, Deir ez-Zor. Consilieri ai presedintelui Obama spun ca aceasta anticipat pericolul si optat pentru un raspuns prudent, pe masura pericolului, asta pentru ca in ciuda progreselor facute de ISIS, miscarea a fost oprita sa patrunda in Bagdad, de catre fortele armate irakiene.

Fireste ca situatiile respective sint complexe si fluide mai ales pentru ca in afara ooptiunilor de luat in considerare – militara sau diplomatica – au de facut fata si unui context regional in care aliantele sint mobile si uneori surprinzatoare.

XS
SM
MD
LG