Linkuri accesibilitate

Duma de Stat a adoptat două legi restrictive referitoare la utilizarea Internetului în Rusia


Duma de stat din Rusia a aprobat legea care cere ca datele de pe Internet ale cetățenilor ruși să fie arhivate și păstrate. Din 2016, toate companiile de internet trebuie să stocheze datele cetățenilor ruși pe servere aflate în Rusia.

Kremlin susține că este o măsură pentru protejarea datelor. Criticii susțin însă că ar fi o lege menită să limiteze libertatea de acțiune a rețelelor sociale cum ar fi Facebook, Twitter sau You Tube, toate firme bazate în Statele Unite.

Duma de stat a mai adoptat o lege care cere blogurilor cu peste trei mii de vizitatori pe zi să se înregistreze oficial. De asemenea, în viitor este posibil ca pagini web să fie blocate fără ordin judecătoresc.

Președintele Vladimir Putin a declarat deja că Internetul în sine este „un proiect CIA” și că scopul legilor nu este de a limita libertatea pe Internet, dar de a proteja datele cetățenilor ruși și minorii de informații care nu sunt potrivite cu vârsta lor. Desigur, în legislativul rus s-a făcut referiri și la scandalul interceptării datelor în lumea întreagă de către Agenția Națională de Securitate a Statele Unite (NSA). Edward Snowden, cel care a dat publicității informațiile despre acțiunile NSA, se bucură de azil temporar în Rusia.

XS
SM
MD
LG