Linkuri accesibilitate

Situaţia fermierilor din stînga Nistrului şi a şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană discutată la întîlnirea Carpov-Ștanski la Chișinău


Negociatorii şefi ai Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, s-au întâlnit astăzi la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, unde au discutat despre situaţia fermierilor din stînga Nistrului şi a şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Miercuri, la Chişinău s-a aflat emisarul special al OSCE pentru Transnistria, Radojko Bogojevic, care a declarat că o soluţie pentru problema şcolilor ar putea fi găsită până la dechiderea noului an şcolar, deşi negocierile în format 5+2 au fost amânate până la mijlocul lunii septembrie. Următoare rundă era programată săptămâna viitoare, dar a fost anulată la cererea Rusiei, sprijinită de Transnistria, care susţine că în acest moment nu se poate negocia nimic.

Vicepremierul Eugen Carpov a declarat că guvernul ar putea acorda despăguri fermierilor din stânga Nistrului, împiedicați de Tiraspol să-şi lucreze terenurile și a precizat că aceştia nu trebuie să încheie noi contracte de arendă cu autorităţile de la Dubăsari, pentru terenuri pe care le-au obţinut în urma privatizării din anii '90. Planul acesta este însă dezaprobat de Tiraspol, Nina Ştanski susţinând că guvernul de la Chişinău nu vrea decât să ţină situaţia „fierbinte”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG