Linkuri accesibilitate

Investiţiile străine au atins un nou minim istoric în Moldova (Adevărul)


„Manipulare de primă mână la Pervîi Kanal” (adevărul)

Ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul” anunţă încheierea pe partea românească a lucrărilor pe la gazoductul Iaşi-Ungheni. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie de la Bucureşti, este citat cu declaraţia că „se lucrează intens şi pe partea Republicii Moldova şi termenul de 15 august înaintat de constructori pentru finalizarea şantierului acolo poate fi respectat“. Din acelaşi articol rezultă că două companii româneşti ar fi interesate să furnizeze metan către Republica Moldova prin acest gazoduct după finisare. Jurnaliştii precizează însă că odată terminată conducta, va trebui să se treacă la faza a doua care să permită ridicarea de capacitate, şi asta costă vreo 200 de milioane de euro. Autorităţile celor două state au de gând să construiască pe teritoriul României o staţie de comprimare, menită să crească presiunea gazelor pentru a spori capacitatea de livrare a acestora, iar pe teritoriul Republicii Moldova ar trebui construită o magistrală suplimentară, care să lege raionul Ungheni de celelalte regiuni ale ţării, inclusiv de Chişinău. Transgaz a primit din partea Guvernului României acordul de a accesa fonduri europene nerambursabile de 90 de milioane de euro, care ar urma să fie cheltuite pentru investiţiile ulterioare la gazoduct.

Vestea proastă din „Adevărul” este că investiţiile străine au atins un nou minim istoric în Moldova, unde intrările nete de capital străin au totalizat 16,9 milioane de dolari, cu 68% mai puţin decât în lunile ianuarie-martie 2013, anunţă BNM. Economistul Roman Chircă consideră că este logic ca investitorii să ocolească Moldova, de vină fiind faptul că economia ei nu se bazează pe investiţii, ci pe consum. „Dacă ar dispărea banii din remitenţe, economia noastră s-ar prăbuşi până la nivelul epocii de piatră“, este citat în articol expertul.

„Manipulare de primă mână la Pervîi Kanal”, este titlul unui alt articol semnat de Eugenia Pogor în acelaşi ziar. Jurnalista trece în revistă reacţiile la un amplu reportaj despre asocierea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei cu UE difuzat de postul de televiziune rusesc de stat şi calificat de experţi drept propagandistic. Prin materialul intitulat „Calul troian“, jurnaliştii ruşi încearcă să demonstreze că asocierea cu Uniunea Europeană avea efecte nefaste pentru cele trei foste republici sovietice, cea mai mare parte a reportajului fiind dedicată Ucrainei. Realizatorii susţin că Acordul de Asociere cu UE, semnat de preşedintele Petro Poroşenko, va distruge economia ucraineană şi va deteriora relaţiile cu Rusia. Asta pentru că Ucraina n-ar fi gata să treacă tot procesul de producţie la standardele europene, iar Rusia ar putea să anuleze regimul comercial preferenţial cu Ucraina pentru a-şi apăra piaţa de mărfurile europene reexportate prin Ucraina.

„Autorităţile moldovene, încercând să înveţe din greşelile altora, au permis poliţiştilor lor să tragă pentru a ucide, dacă la Chişinău vor începe protestele celor care nu-şi vor dori să meargă în Europa”, a spus prezentatoarea în deschiderea reportajului. Jurnaliştii de la „Adevărul” îl citează pe Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, cu declaraţia că „CCA are toate argumentele pentru a aplica sancţiuni“.

XS
SM
MD
LG