Linkuri accesibilitate

Limitele influenței Americii în chestiunile legate de Orientul Mijlociu


La Irbil în Irak, în capitala regiunii autonome Kurdistan
La Irbil în Irak, în capitala regiunii autonome Kurdistan

Pe marginea misiunilor în regiune ale secretarului de stat John Kerry.

Cu ce s-a materializat recenta vizita a secretarului de state John Kerry in Orientul Mijociu si Europa?- Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analisti politici cred ca vizitele lui John Kerry au dat la iveala limitele influentei Americii, in chestiuni legate de Orientul Mijlociu. Una dintre acestea deriva din dificultatea de a discerne care sint aliatii si care inamicii, intr-o realitate extrem de fluida in care inamicul de azi poate deveni aliatul de miine, intr-un context sau in altul. Una dintre misiunile secretarului de stat a fost sa incerce sa obtina reconciliere intre siiti si suniti, in Irak. Doar ca premierul irakian, Nouri al-Maliki, care s-a bucurat de sprijin american ani de zile, a refuzat sa se dea la o parte sau sa ia masuri imediate si eficace, in directia reconcilierii politice.

Cu o zi inainte de a se intilni cu Kerry, presedintele regiunii semi-autonome Kurdistan, Massoud Barzani a declarat in presa ca poate a venit vremea desprinderii de Bagdad si obtinerii independentei. In convorbirile care au urmat s-a aflat din surse de la Casa Alba, ca liderul kurd nu s-a aratat dispus sa dea inapoi.

Faysal Itani, expert la Consiliul Atlantic crede ca Statele Unite au foarte putina influenta asupra figurilor politice majore din Irak, inclusiv Maliki. Si aceslasi fenomen s-a manifestat si in alte parti. La mai putin de 24 de ore dupa ce noul presedinte al Egiptului i-a promis lui Kerry ca va reduce campania indreptata impotriva drepturilor civile, un tribunal egiptean i-a condamnat la cel putin sapte ani inchisoare pe trei ziaristi de la reteaua Al Jazeera pentru ca ar fi periclitat securitatea nationala, atunci cind au relatat despre miscarea Fratia Musulmana.

Ulterior, presedintele Egiptului, El-Sisi a respins cererea americana ca sa ii gratieze pe cei trei. Frustrari similare si-n alte crize pe care diplomatia Americana incearca sa le diminueze sau rezolve: razboiul de Siria precum si conflictul israeliao-palestinian. Singura situatie care pare sa se fi materializat intr-o decizie este cererea adresata Congresului de a aloca 500 de milioane de dolari pentru pregatirea si echiparea insurgentilor sirieni moderati.

XS
SM
MD
LG