Linkuri accesibilitate

Șapte zile din viața unui polițist de frontieră


Jurnalul săptămânal cu Dorin Purice.

S-a născut la 11 octombrie 1970, în satul Cioara, raionul Hânceşti. În 1996 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. Din 1996 până în 2005 a activat în Serviciul Vamal, ocupând diferite funcții, de la specialist până la șef de direcție. În 2011 devine expert pe probleme vamale și management al frontierelor, Misiunea UE pentru Stabilirea şi Asigurarea Normelor de Drept (EULEX) în Kosovo. La 29 august 2012, Dorin Purice a fost numit șef al Poliției de Frontieră.

Luni

Am avut o întâlnire operativă cu omologul meu din România (Inspector General, Chestor General de Politie dl Ioan Buda) în punctul de trecere Sculeni, județul Iași. Delegațiile noastre au discutat despre activitățile desfășurate și rezultatele înregistrate pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere, precum și despre tendințele fenomenului infracțional la frontiera comună.

Am pus la punct procedura de donație prin care Ministerul Afacerilor Interne din România a transmis către Departamentul Poliției de Frontieră din Republica Moldova două autovehicule de teren Nissan Terrano și două ambarcațiuni de intervenție, în valoare de 125.000 de euro.

Ne vor fi de un real folos la eficientizarea activităților de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere și, de asemenea, la consolidarea relațiilor de cooperare mutuală.

Am abordat subiecte ce țin de evoluția situației operative la frontiera moldo-română și am analizat stadiul cooperării între instituţii. Principalele ameninţări rămân în continuare a fi contrabanda cu ţigări, migraţia ilegală, traficul cu mijloace de transport furate și frauda documentară.

Am examinat şi randamentul monitorizării comune a frontierei cu ambarcaţiunile pe râul Prut și am specificat eficacitatea schimbului de informaţii operative, inclusiv importanţa cooperării bilaterale la nivel operativ.

Am făcut schimb de opinii și cu privire la măsurile desfășurate pentru combaterea corupției în rândul personalului, fiind aduse și rezultate importante pe această linie.

În final, am luat decizia de a continua desfășurarea fazei a II-a a operațiunii Mercuriu-2014, al cărei obiectiv este contracararea cazurilor de transportare ilegală peste frontiera de stat a ţigărilor şi produselor din tutun. Am convenit asupra faptului că pe viitor asemenea operaţiuni ar trebui să aibă ca obiectiv și alte domenii de criminalitate transfrontalieră: migraţie ilegală, trafic de fiinţe umane, depistarea vehiculelor furate etc.

Marți

După orice întâlnire pe bilaterală, a devenit deja tradiţional să discutăm imediat, în cadrul Autorităţii Centrale, despre rezultatele reuniunii. Colegii români au acceptat o serie de iniţiative operaţionale propuse de DPF, a căror proces de implementare ar trebui să înceapă imediat. Tocmai de asta, chiar la prima oră am convocat o şedinţă cu şefii direcţiilor vizate, pentru a stabili priorităţile şi a repartiza sarcinile în funcţie de obiectivele bilaterale stabilite de comun cu partenerii noştri români.

În contextul evenimentelor care au loc în Ucraina, Poliția de Frontieră este implicată într-un proces complex de analiză şi prognozare a situaţiei in regiune, monitorizează în permanență situația la frontiera moldo-ucraineană şi evaluează eventualele riscuri şi ameninţări care îşi pot avea începutul chiar de la hotarele ţării. În acest sens, a fost convocată ședința operativă a membrilor Statului Major Operativ Central al DPF, responsabili de controlul și supravegherea frontierei de stat precum şi de stăpânirea unei imagini situaționale. În cadrul acestei ședințe s-a precizat situația la frontiera de stat a Republicii Moldova cu Ucraina și au fost stabilite noi sarcini menite să asigure atât securitatea frontierei de stat, cât și un climat moral stabil al polițiștilor de frontieră care activează nemijlocit la frontieră.

Totodată, au fost stabilite măsuri suplimentare care să asigure respectarea ordinii publice și a regimului zonei de frontieră în perioada semnării Acordului de Asociere, inclusiv în perioada imediat următoare. Dar noi suntem pregătiți să reacționăm la eventuale provocări atât din interior, cât și din exterior.

Miercuri

Ziua a început tradițional cu raportarea situației operative de la frontieră. Am avut trei cazuri în care au fost reținute țigări de contrabandă, au fost reținuți doi cetățeni ai RM pentru încălcarea regimului zonei de frontiera, şi au fost aplicate amenzi în trei cazuri pentru încălcarea regimului punctelor de trecere, o persoana a fost reţinută în baza consemnului şi transmisă inspectoratului de poliţie. Până acuma am avut în total 77.102 cetățeni ai RM care au plecat în spaţiul UE în baza pașapoartelor biometrice (din momentul obținerii dreptului la libera circulaţie), dintre care 34 496 au plecat în UE pentru prima dată (în baza pașapoartelor nou-nouțe).

În acea zi am mai avut 5 cetățeni ai RM cărora nu li s-a autorizat intrarea în Federația Rusă, 2 cetățeni RM deportați din țările UE şi o persoană care nu a fost autorizată să intre în spațiul Shengen. Iar aceasta este doar acea parte a raportului operativ zilnic care poate fi făcuta publică. Cu siguranţă, există şi alte aspecte de serviciu care urmează a fi tratate imediat cu o atenție sporita, coerentă şi responsabilitate maximă…

La amiază a avut loc o şedinţă operativă în cadrul MAI, prezidată de către ministrul Dorin Recean care, după o analiză amplă a situației din regiune, de la frontiera şi din interiorul ţării, a cerut de la toate subdiviziunile o cooperare cât mai eficientă în domeniul managementului operaţional, în asigurarea ordinii şi securităţii publice, atenţie sporită în procesul de supraveghere şi control al frontierelor, maximă concentrare şi mobilizare a întregului efectiv în special acum, când există toate premisele de destabilizare a situației.

Ulterior am avut o întâlnire scurtă, dar foarte constructivă cu domnul Tudor Baliţchi, director general al Serviciului Vamal, în cadrul căreia am reușit să discutam despre aspectele de cooperare pe segmentele comune. Am vorbit despre delimitarea competenţelor în punctele de trecere a frontierei în corespundere cu schema tehnologică aprobată, despre o eventuală cooperare dintre echipele mobile ale ambelor servicii, despre organizarea operaţiunilor comune la frontiere, despre schimbul operativ de date şi alte aspecte şi probleme, a căror realizare ţine în mare măsura de convingerea şi bunăvoinţa conducătorilor.

Spre sfârșitul zilei, am mai avut o întrevedere destul de importantă cu domnul Paolo Sartori, ofiţerul de Legătură INTERPOL Italia în România, Moldova şi Bulgaria, şi cu care am stabilit o cooperare eficientă şi credibilă care durează mai mult de 14 ani. Ne-am propus să abordam în comun problema celor 15 cetăţeni ai Republicii Moldova, cărora nu li s-a permis intrarea în Italia din varii motive. I-am oferit toata informația necesară şi i-am exprimat disponibilitate pentru a studia în comun fiecare caz în parte. Dl Sartori şi-a oferit respectuos sprijinul, astfel încât în câteva zile să primim o informație amplă cu referire la fiecare cetăţean în parte. Sunt sigur că în urma corespondenţei ulterioare vom cunoaște motivele exacte de neadmitere a cetăţenilor noștri în spațiul UE.

Mai târziu am revenit acasă. A urmat o cină plăcută şi într-o atmosferă luminoasă şi liniștită în familie, familia este cea la care foarte mult țin.

Şi ca să nu-mi pierd cu desăvârşire spiritul de „microbist”, am încercat să urmăresc unul dintre meciurile de fotbal disputate în cadrul Campionatului Mondial. Însă… nu a fost să fie… am aflat rezultatul meciului a doua zi de pe net.

Joi

Dis-de-dimineaţă m-am deplasat la Ungheni. 35 de tinerii înscriși la cursurile de formare iniţială au depus jurământul de credinţă Patriei. Ceremonia solemnă a avut loc pe platoul Colegiului Național al Poliției de Frontieră.

Am venit cu un mesaj de felicitare în care i-am îndemnat pe tineri să fie perseverenți, fermi în acțiuni, responsabili, să depună efort pentru a asimila cunoștințele oferite în cadrul cursului ca în viitor să dea dovadă de profesionalism și promptitudine în realizarea misiunilor care le vor fi încredinţate. Le-am adus mulţumiri şi pentru faptul ca şi-au legat destinul de activitatea în cadrul Poliţiei de Frontieră.

Ceremonialul de depunere a jurământului a succedat cu defilarea cursanţilor. Nu sunt pentru prima dată la astfel de evenimente, dar de fiecare dată sunt copleşit de frumoase sentimente de mândrie, patriotism şi apartenenţă Familiei Poliţiştilor de Frontieră...

Cursanţii care au depus jurământul fac parte din cea de-a treia promoţie a anului 2014. Tinerii specialişti sunt pregătiţi pe parcursul a șase luni de zile, pentru formarea unor competenţe profesionale specifice activităţii de control şi supraveghere la frontieră, urmând ca după finisarea studiilor să fie repartizaţi în subdiviziunile Poliţiei de Frontieră.

Am văzut pe feţele acestor tineri o sete nebună de a cunoaşte, dorinţa de muncă, dedicaţie, dar şi încrederea în ziua mâine şi sper să nu citesc niciodată în ochii lor frustrări sau regrete că nu au făcut o alegere corectă în viaţă.

Aflat în zona de frontieră am decis să vizitez câteva subdiviziuni. Am trecut pe la SPF Ungheni şi SPF Valea Mare. Sincer să fiu, nu am fost surprins să găsesc totul în regulă. În perioada ultimelor luni toate subdiviziunile de frontieră au fost supuse multiplelor controale şi testări (şi din partea superiorilor din cadrul Departamentului Politiei de Frontieră, dar şi cu participarea subdiviziunilor specializate MAI) în vederea asigurării unei bune capacităţi de reacție şi organizări operaționale. Am verificat şi starea armamentului din dotare, şi mare mi-a fost dezamăgirea când nu am putut găsi nicio unitate de armament în stare necorespunzătoare... Patrulele erau foarte rațional planificate. Am făcut legătură prin Sistemul de Comunicații TETRA cu fiecare patrulă care se afla pe frontieră. Toate au ieșit la legătură. Nimic ieșit din comun sau alarmant nu a fost fixat.

Am avut de gând să-mi „fac apariția” în mai multe subdiviziuni, însă după o ploaie torențială de câteva ore (spre fericirea colegilor mei de la graniţă), drumurile spre frontieră se făcuseră impracticabile.

Am ales, deci, sa facem cale întoarsă spre Chişinău.

Iar la Chișinău, din nou: hârtii, corespondenţă, proiecte, strategii...

Vineri

Ziua de vineri a început cu ședința operativă. Au fost identificate insuficiențe la capitolul: comunicare pe intern, resurse umane, mentenanță și arhitectura sistemelor informaționale și echipament pentru condiții climaterice nefavorabile.

Prin urmare, reieșind din situația geopolitică externă tensionată, eforturile polițiștilor de frontieră sunt axate pe asigurarea securității, integrității și inviolabilității frontierei de stat.

Sectoarele operaționale ale Poliției de Frontieră pe parcursul acestei săptămâni au înregistrat: Fluxul persoanelor ce au traversat frontiera de stat a constituit 170, 4 mii persoane. Fluxul mijloacelor de transport a constituit 33, 1 mii unităţi. Neautorizări intrare Federația Rusă: 16 cetăţeni ai RM (fără explicații). Deportați Federația Rusă: 6 cetățeni a RM (ședere ilegală). Neautorizări intrare Uniunea Europeană (Italia): 1 cetăţean al RM (anterior ședere ilegală). Deportați Uniunea Europeană (Franța): 2 cetățeni ai RM (1- anterior ședere ilegală, 1- încălcarea ordinii publice)

Contrabandă țigări:

FV – (2 cazuri) reținute 4 940 pachete țigări;

PT – (4 cazuri) reținute 2 162 pachete de țigări și 9 litri alcool etilic.

Încălcarea regimului:

FV – 20 persoane (11 – pescuit ilegal, 9 – lipsă permis, acte de identitate în zona de frontieră);

PT – 14 persoane (au intrat în punctul de trecere fără acordul PF, după autorizarea trecerii FS nu au părăsit teritoriul punctului de trecere sau au fumat în loc interzis).

Încălcarea regulilor de ședere:

13 persoane (UKR – 6, RUS – 4, TUR - 1, ROU - 1, DEU - 1).

În cadrul operațiunii ,,Mac-2014” au fost înregistrate 2 cazuri de depistare a plantelor de canabis (500 plante) și mac (190 plante).

Chiar în cadrul şedinţei operative am adus la cunoştinţă colegilor, că la 27 iunie au fost materializate toate eforturile instituțiilor de stat prin semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, am primit încredere a 28 de lideri ai statelor Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o multitudine de posibilități de dezvoltare a instituțiilor publice, infrastructurii, economiei și îmbunătățire întru final a condițiilor sociale pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

În legătură cu acest fapt mi-am felicitat colegii şi am adus mulţumiri întregului efectiv al Poliţiei de Frontieră pentru eforturile depuse şi pentru activitate eficienta. O parte din succesul cursului european al ţării, totuşi aparţine şi Poliţiei de Frontieră…

Sâmbătă

Voi participa cu deosebită plăcere la Festivitatea de absolvire a Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, care se va desfăşura în scuarul Arcului de Triumf. Este un eveniment special şi pentru noi, deoarece 37 de absolvenţi ai acestei promoţii vor fi repartizați în continuare în cadrul Poliţiei de Frontieră. Am avut ocazia să cunosc aceşti bravi tineri, pe parcursul ultimilor doi ani am purtat deja discuţii cu ei şi sunt încrezător ca ei sunt cei mai potriviți pentru activitatea de control şi supraveghere a frontierei.

Iar ceva mai târziu, mi-am propus să fac o escapadă cu fiul meu undeva la o „coadă” de lac sau „inima” de pădure, sau şi una, şi alta. De când a revenit de la studii nu am mai avut ocazie să comunicăm din plin. Deci, motivul plecării de acasă – pescuitul, în realitate – să ne săturăm de vorbă…

XS
SM
MD
LG