Linkuri accesibilitate

„Nu e o zi istorică, pentru că mai trebuie multe de făcut. Trebuie să lucrăm mult asupra noastră, ca să intrăm cu totul în Europa”


Moldova - EU flag, generic, undated
Moldova - EU flag, generic, undated

Opinii culese de Alla Ceapai pe străzile Chişinăului despre Acordul de Asociere cu UE semnat vineri, 27 iunie.

Europa liberă: Republica Moldova a semnat astăzi Acordul de Asociere la UE. Ce părere aveţi despre acest Acord?

„E un lucru foarte bun pentru cetățeni şi pentru Republica Moldova. Suntem foarte bucuroşi că în curând vom trăi ca în Europa. ”

„Nu,nu suntem de acord, de aceea poţi să mergi în Europa doar să te plimbi, adică în vizită, dar nu poţi şi să lucrezi acolo.”

„Nu sunt satisfăcută de acest Acord de Asociere, nu îl accept şi nu cred că va duce la ceva bun. Moldova e ţară agricolă, iar eu am auzit că sectorul agricol va fi dat la pământ odată cu asocierea la UE. Nu văd nici u n beneficiu cel puţin pentru următorii 5 ani.”

„Este o zi însemnată pentru Moldova şi ne bucurăm că pe viitor vom avea un trai decent.”

Europa Liberă:La ce schimbări vă aşteptaţi?

„Schimbări bune evident,la salarii bune,la pensii bune,la un trai mai bun. La o viață cum o au cetățenii ţărilor europene. Aşteptăm schimbări mari în justiție, eu mă gândesc că corupția se va mai linişti oleacă.”

Europa Liberă:Dar credeți ca e o zi istorica pentru Moldova?

„Nu, nu e o zi istorică, pentru că mai trebuie multe de făcut. Trebuie să lucrăm mult asupra noastră, ca să intrăm cu totul în Europa.”

„Nu aş crede că e o zi istorică. Să vedem mai departe ce schimbări se vor observa. E o zi obişnuită.”

„Noi demult am aşteptat acest moment şi sperăm că viaţa se va schimba înspre bine. Sperăm că vom avea un sistem de învăţământ mai bun, mai multe locuri de muncă şi să nu plece tineretul din ţară. De ce să nu mergem în această direcţie dacă vedem că în Europa oamenii sunt liberi, trăiesc decent, au salarii şi pensii bune. Eu cred că e un pas corect şi să fie într-un ceas bun şi cu Doamne ajută.”

„E o zi istorica pentru Republica Moldova. Numai mergând pe cale europeană noi putem să devenim o ţară prosperă. Cei care ne cheamă în Uniunea Vamală, în care noi am fost deportați, am fost umiliți, am fost șantajați şi suntem șantajați şi în astăzi, ei nu au nici o șansă să întoarcă din cursul nostru european. Cât nu ar urla pe străzi, cât nu ar plăti pensionarii, aceşti bătrânii care iasă cu drapelele roşii pe străzi, nimic nu o să câștige. Fiecare cetăţean înţelege unde ne duc ei, noi am fost acolo, să se ducă ei acolo, dar pe noi să ne lase în pace.”

Europa Liberă: Comuniștii, socialiștii, autoritățile din Găgăuzia şi cele din regiunea separatistă transnistreană critică acest acord, spunând că el nu va aduce beneficii Republicii Moldova…

„Întotdeauna au fost oameni cu păreri diferite. Eu consider că Asocierea la UE e un lucru foarte bun, dar noi nu trebuie să rupem relaţiile cu ţările din Est, cu Rusia, cu CSI.”

„Nu sunt pentru Rusia şi nici pentru UE. Sunt pentru Moldova. Noi singuri trebuie să ne dezvoltăm. Moldova trebuie să rămână ţară neutră. Să înveţe pilde de la europeni, care sunt mult înaintea noastră, dar să-şi vândă mărfurile în Rusia.”

XS
SM
MD
LG