Linkuri accesibilitate

„Este un eveniment istoric şi este aproape la fel de important ca şi declaraţia de independenţă a Republicii Moldova”


Evenimentul principal al săptămânii - semnarea Acordului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de Asociere este evenimentul care a marcat nu doar această săptămână, ci şi istoria tânărului stat Republica Moldova, crede redactorul şef de la PublikaTV Oleg Cristal:

„Este un eveniment istoric şi este aproape la fel de important ca şi declaraţia de independenţă a Republicii Moldova. aceasta este o nouă filă în istoria ţării noastre şi în procesul de modernizare a societăţii. Este un pas important pentru a vedea un vis realizat de a deveni, în curând, stat candidat şi, ulterior, stat membru al UE. nu este un scop în sine să ajungem în UE, ci trebuie să ne modernizăm şi să avem o viaţă a oamenilor simpli la fel de bună ca şi în statele europene, unde statul are grijă de proprii cetăţeni, justiţia este liberă şi corectă, oamenii de afaceri au condiţii pentru ca să-şi dezvolte business-ul, iar taxele la stat sunt plătite de către toţi echitabil, astfel ca şi bugetul de stat să fie în stare să finanţeze proiecte de infrastructură, spitale moderne, şcoli unde studiile sunt de calitate etc., etc. Aceasta ar însemna modernizarea după modelul european al societăţii moldoveneşti. Cu siguranţă, acest eveniment va marca următorii poate 10 ani ai Republicii Moldova, când vom fi implicaţi într-un proces probabil şi mai complicat de modernizare internă şi de negocierea statutului de candidat şi poate chiar a accederii în UE.”

Oleg Cristal atrage atenţia şi asupra acţiunilor hotărâte a SIS-ului şi Procuraturii Generale întreprinse chiar în ajunul semnării Acordului de Asociere şi anume reţinerea a două persoane bănuite de implicarea în pregătirea unor acţiuni subversive de natură să prejudicieze securitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova:

„Aceste acţiuni înţeleg că vin în contextul semnării Acordului de Asociere de către Republica Moldova. Aşa cum se vehicula anterior în presă sunt acţiuni gândite din exterior şi realizate în Republica Moldova cu ajutorul unor forţe extremiste. Sper din tot sufletul ca instituţiile statului să fie în stare să facă faţă unor asemenea provocări astfel ca până Parlamentul de la Chişinău ratifică Acordul de Asociere, dar şi în toamnă când sunt aşteptate alegeri parlamentare complicate să nu existe nici o situaţie de destabilizare astfel ca să evităm violenţe aşa cum se întâmplă, din păcate, în statul vecin Ucraina. Astfel de scenarii cel mai probabil au fost gândite şi pentru Republica Moldova, dar cred că ele pot fi evitate dacă autorităţile de la Chişinău şi instituţiile abilitate, în mod special, vor putea face faţă şi vor putea să evite punerea la cale ale acestor acţiuni subversive.”

Redactorul-şef adjunct de la cotidianul „Adevărul”, Valentina Basiul, trece şi ea în revista evenimentelor cu impact semnarea acordului de asociere, însă atrage atenţia şi la acţiunile sau declaraţiile adversarilor integrării europene:

„Parafrazând un celebru politician al anilor 90 - tot globul moldovenesc s-a învârtit în jurul acestui eveniment. Dincolo de entuziasm şi de exaltare este evenimentul cel mai important al Republicii Moldova după declararea independenţei. Aceasta este cartea cu care vor juca atât guvernanţii, cât şi cei din opoziţie. Am văzut astăzi nişte reacţii din partea partidelor de stânga. Mă refer în primul rând la domnul Dodon, care ştim foarte bine că are o susţinere financiară şi politică de la Moscova. El a calificat acest eveniment drept un eşec. Deci, pe de o parte, avem partidele de la guvernare care susţin că aceasta este cel mai important eveniment şi după mine într-adevăr este cel mai important eveniment. Pe de altă parte, avem o altă categorie de partide cu cordoane ombilicale spre Moscova, care susţin contrariul. Cred că partidele de la guvernare şi demnitarii pe care îi avem în fruntea ţării au timp suficient să facă reforme. De acum încolo ne aşteaptă o muncă enormă. Dacă până astăzi am profitat într-o oarecare măsură de criza din Ucraina, criză provocată de Rusia, şi am fost primiţi un pic aşa cu cec alb, acum va trebui să muncim şi mai mult ca să demonstrăm că am meritat să fim primiţi în acest „club” deocamdată, nu am ajuns în familia mare europeană, dar dacă vrem să mergem mai departe va trebui să muncim enorm.”

XS
SM
MD
LG