Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Acest eveniment este important în primul rând pentru R. Moldova, care își dorește apropierea de Uniunea Europeană”


Valentina Ursu în dialog cu premierul Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Domnule premier, ați declarat la Bruxelles că integrarea europeană a devenit unica opțiune în politica externă. Evenimentul este mult mai important pentru Bruxelles sau este mult mai important pentru Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Pornesc de la înțelegerea că acest eveniment este important în primul rând pentru Republica Moldova care își dorește această apropiere de Uniunea Europeană fiindcă aceasta înseamnă sprijin decisiv pentru finalizarea procesului de transformare a Republicii Moldova, de modernizare, de europenizare, dar bineînțeles că este și în interesul Uniunii Europene, dar și în interesul partenerilor noștri estici fiindcă o Republică Moldova democratică, funcțională, stabilă, previzibilă este și în interesul partenerilor noștri din Vest, dar și al celor din Est.”

Europa Liberă: Entuziasmul liderilor țărilor semnatare e comparabil cu entuziasmul cetățeanului moldovean?

Iurie Leancă: „Îmi vine greu să cuantific exact și să compar acest entuziasm. Ceea ce pot să zic este că astăzi am văzut în sala unde a fost semnat acest acord, dar și acordul cu Georgia și cu Ucraina, domina o atmosferă solemnă și o atmosferă de satisfacție că s-a ajuns în această zi, o zi care înseamnă un pas înainte spre o Europă mai puțin divizată, spre o Europă mai puternic integrată economic, dar și politic. În ceea ce privește cetățeanul din Republica Moldova, sunt convins că o bună parte din concetățenii noștri apreciază acest eveniment la justa sa valoare, înțeleg importanța lui nu doar pentru Republica Moldova per ansamblu, dar și pentru fiecare cetățean și familie în parte. Suntem conștienți că mai e nevoie de o comunicare foarte activă, de explicare ce am făcut noi, de ce am făcut și care sunt aceste efecte pozitive urmare a faptului că astăzi acest acord a fost semnat.”

Europa Liberă: Domnule premier, admiteți că forțele antieuropene, antioccidentale au reușit să discrediteze ideea de eurointegrare și de aceasta și numărul euroscepticilor mare care mai există în Moldova?

Iurie Leancă: „Ei nu au reușit să discrediteze, sub nicio formă, că după toate sondajele pe care le-am văzut eu, majoritatea cetățenilor din Republica Moldova cred cu tărie în faptul că integrarea europeană este unica cale de a dezvolta Republica Moldova, de a ne debarasa de anumite vicii pe care le-am moștenit din fostul sistem și de la fosta, în mod special, guvernare, cum ar fi corupția, cum ar fi sărăcia, cum ar fi instituții în care cetățenii încă nu au încredere. Dar este adevărat că din cauza acestei propagande ieftine și foarte speculative, cu elemente extrem de primitive cu care operează ei, au reușit să se inducă o anumită confuzie, o stare de neînțelegere în mințile mai multor concetățeni de-ai noștri. Și pe acest motiv operând cu argumente, cu fapte foarte clare, trebuie să comunicăm cât mai mult cu cetățenii noștri. Și eu sunt convins că moldovenii au și decența necesară, și bunul simț, și capacitatea de discernământ, ce e cel mai important, și vor ști să separeu grâul de neghină.”

Europa Liberă: Ireversibilitatea acestui parcurs european ar putea reunifica cele două maluri ale Nistrului?

Iurie Leancă: „Dintotdeauna am pornit de la ideea că integrarea europeană înseamnă inclusiv transformarea malului drept într-o zonă atractivă, cu infrastructură modernă, cu sistem educațional și de medicină avansat, cu locuri de muncă bine plătite, cu o justiție funcțională. Iar acestea toate înseamnă tocmai integrarea europeană, sunt noțiuni sinonime. Și bineînțeles că în așa situație cei care locuiesc pe malul stâng al Nistrului se vor simți atrași să se integreze cu restul țării, cu o țară, după cum vă spuneam, dezvoltată, stabilă și mult mai confortabilă pentru cetățenii săi, exemplul pe vize e unul grăitor în acest sens.”

Europa Liberă: Apropierea Moldovei de UE va afecta relația Chișinăului cu Moscova?

Iurie Leancă: „Eu nu văd motive și premise pentru astfel de dezvoltare, cel puțin, nu văd motive obiective, fiindcă pornim de la înțelegerea foarte clară și de la analiză limpede pe care am făcut-o noi că integrarea europeană nu afectează sub nicio formă nici dialogul și consistența acestui dialog politic cu Federația Rusă, nici nu trebuie să afecteze, fiindcă nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate, relațiile comerciale, umanitare și de alt gen cu colegii din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Ați declarat la Bruxelles că, dacă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, câștigă forțele pro-europene, Moldova ar putea chiar anul viitor să depună o cerere pentru a obține statutul de țară candidat pentru aderarea la UE?

Iurie Leancă: „Sunt convins că forțele pro-europene au toate șansele să câștige acest scrutin electoral și nu se pune problema „dacă”. Important este să reușim să facem cât mai multe bune lucruri pentru a convinge cetățenii că cu aceste forțe trebuie să se asocieze și să își identifice un viitor mult mai prosper și stabil. Și avem nu doar realizări, dar avem și pași următori care vor fi făcuți în acest sens. În ceea ce privește depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, după calculele noastre, acest lucru s-ar putea întâmpla în a doua jumătate a anului 2015, pe timpul președinției letone în Uniunea Europeană.”

XS
SM
MD
LG