Linkuri accesibilitate

„Să nu mai fie sărăcie în ţară. Să avem un trai mai bun”


Locuitori ai satului Budești vorbesc Europei Libere după semnarea Acordului de Asociere UE- R.Moldova.

Pe sătenii de la Budeşti i-am găsit într-o dispoziţie aproape festivă. Cîțiva dintre ei şi-au dat întâlnire vineri dimineaţă în centrul satului, unde răsuna muzică şi era voie bună. Alţii însă au ales să-şi petreacă ziua în câmp sau prin grădini, conducându-se după zicala „o zi de vară hrăneşte un an”.

Lucia: „Este o sărbătoare care o sărbătoreşte comuna noastră şi toată ţara. Suntem bucuroşi de acest eveniment fiindcă ne este deschisă calea spre un viitor mai luminos pentru picii noştri şi pentru noi, că suntem generaţie tânără încă.”

Europa Liberă: Credeţi că Republica Moldova poate fi numită astăzi o ţară europeană?

„Cred că este gata la 70 %. Trebuie rezolvate încă multe la noi, pe loc şi apoi putem pleca şi acolo.”

Europa Liberă: Ce trebuie rezolvat?

„Trebuie ridicată economia ţării, trebuie perfecționat învăţământul, medicina lasă de dorit în acest moment. Suntem încă cu conştiinţa şi cu cunoştinţele din trecut.”

Europa Liberă: Dvs sărbătoriţi această zi?

Vasile: „Cum să sărbătoresc dacă eu am de muncit? Să mă duc la muncă sau să sărbătoresc? Cine mă hrăneşte pe mine? Am de prăşit la deal, am de prăşit la vale.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se schimbe ca cetăţenii moldoveni să o ducă mai bine?

„Noi vrem să trăim şi cu Europa bine şi cu ruşii bine, şi cu Dvs bine, şi cu vecinul bine, cu toţi. Până vin europenii noi trebuie să ne împăcăm cu vecinii bine.”

Europa Liberă: Ce restanţe ar avea autorităţile?

„Eu mă închipui că aici trebuie de făcut o reformă frumoasă, să nu ne sfădim, să ne împăcăm bine, să avem legături frumoase. Să nu căutăm că unu-i hâtru iar altul e prost. Europa nu ne va da nimic până nu vom fi noi oameni.”

Europa Liberă: Recent s-a liberalizat regimul de vize. Dvs aţi profitat de pe urma acestei liberalizări?

Nina: „Eu mi-am făcut paşaport biometric. Dacă aş avea posibilitatea mi-aş dori măcar la bătrâneţe să văd lumea. Nu am fost niciodată în viaţă în afara. Nu ne ducem nicăieri cu leafa noastră şi cu pensia noastră. Măcar la bătrâneţe poate vom trăi mai bine”

Europa Liberă: Aveţi copii sau rude în Europa?

„Da, am o nepoţică.”

Europa Liberă: Ce zice?

„Că muncesc mai intens, în schimb salariul e mai bun.”

*

Pentru budeşteni informaţiile şi condiţiile de trai din Uniunea Europeană nu sunt o noutate, spune primara localităţii, Nina Costiuc. De peste un deceniu satul este înfrăţit cu mai multe localităţi din Europa, Kaufungen din Germania, Bertinoro din Italia, Ale Kommun din Suedia şi Cumpăna, România.

Europa Liberă: Doamnă primar, ce presupune, de fapt, o înfrăţire cu localităţile din Europa?

„Un parteneriat prevede schimb de experienţă, investiţii în tineret, în cultură, în infrastructură...”

Europa Liberă: Cu localităţile înfrăţite, aţi semnat şi Dvs un fel de Acord de Asociere...

„Da, începând cu 2003 încoace...”

Europa Liberă: Ce face Republica Moldova astăzi, spun autorităţile, îşi consolidează relaţia cu UE. Ştiţi vorba, frate - frate, da brânza-i cu bani. Din punctul Dvs de vedere care ar fi tema pentru acasă pentru autorităţile din Republica Moldova?

„Educaţie, cultură, credinţă. Deci, trei repere, aceste repere trebuie să fie baza dezvoltării statului Republica Moldova. Atitudinea în general a mecanismelor statale faţă de oameni trebuie să fie la fundamentul acestei porniri europene.”

*

La Budeşti oamenii s-au adunat în preajma centrului pentru copii şi tineret, renovat în parteneriat cu localitatea Kaufungen din Germania. Primara localităţii spune că nu întâmplător a ales ca loc de întâlnire centrul pentru copii şi tineret, or tocmai tânăra generaţie, spune ea, este cea care va avea de câştigat de pe urma semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Ce ai desenat pe obraz?

„Am desenat drapelul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Ce ştii tu despre Uniunea Europeană?

„Ştiu că în UE este un sil de viaţă mai nou, mai bun şi dorim să intrăm şi noi.”

Europa Liberă: E de ajuns ca ţara doar să semneze un Acord de Asociere sau trebuie să depună şi efort?

„Noi trebuie să ne facem traiul nostru, dar cu puţin ajutor şi din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Ce vârstă ai?

„12 ani.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se schimbe în Republica Moldova astfel încât oamenii de aici să o ducă mai bine?

„Fiecare locuitor din Republica Moldova să aibă acces la apă, canalizare şi salariile să fie mai mari, pensiile mai mari.”

„Să aibă grijă de cei săraci, să le întindă o mână de ajutor. Să repare drumurile, toate sărăciile acestea să se astupe, să nu mai fie sărăcie în ţară. Să avem un trai mai bun. ”

Previous Next

XS
SM
MD
LG