Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „în maximum zece ani, ar trebui să aibă loc și integrarea europeană propriu-zisă...”


De ziua Europei, împreună cu Pirka Tappiola, șeful delegației UE și cu președintele Nicolae Timofti la Chișinău
De ziua Europei, împreună cu Pirka Tappiola, șeful delegației UE și cu președintele Nicolae Timofti la Chișinău

Cu primarul Chișinăului despre perspectivele asocierii cu Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Domnule primar, ce urmează după semnarea Acordului de Asociere? Ce ar trebui să urmeze?

Dorin Chirtoacă: „Să funcționeze legea în Republica Moldova, să avem mai puțină corupție sau chiar deloc, să aibă loc implementarea reformelor, să aibă loc o cumințire a politicienilor și o creștere a nivelului lor de integritate și de corectitudine, după care trebuie să aibă loc, în mod normal, integrarea propriu-zisă. Aceasta odată cu venirea fondurilor europene, modernizarea republicii, infrastructurii, creșterea nivelului de trai, creșterea numărului de locuri de muncă. În mod normal, în maximum zece ani, ar trebui să aibă loc și integrarea europeană propriu-zisă, Moldova să devină stat membru cu drepturi depline.”

Europa Liberă: Acum se vorbește ce statut are Moldova după semnarea Acordului de Asociere și ratificarea acestuia.

Dorin Chirtoacă: „Personal, consider că este aproape același statut ca și al unui stat membru pentru că Uniunea Europeană în prezent, în situația dificilă care este, în raport cu Federația Rusă, situația dificilă pe care o are Ucraina, pe care o are Moldova, Georgia, celelalte țări din Parteneriatul Estic, după semnarea Acordului de Asociere, consider eu personal, așa intuiesc, vor trata aceste state aproape ca pe state membre… Adică vor oferi aceleași șanse, vor oferi aceeași finanțare, vor oferi aceeași posibilitate de dezvoltare, pentru că tranziția s-a prelungit mult, 25 de ani, oamenii nu mai au răbdare...

Și dacă Uniunea Europeană în continuare ne va trece prin etapele de candidat, preaderare și așa mai departe, noi vom trece formal prin ele, însă nu cred că va fi ca și în cazul celorlalte state, care au aderat până în 2007. Atunci trebuia să faci mult mai multe eforturi, ca să ajungi stat candidat, să intri în preaderare și după aceea să aderi. Acum eu cred că Uniunea Europeană, chiar dacă nu spune, ne oferă deschis șansa la aderare la Uniunea Europeană și rămâne doar să parcurgem în mod tehnic și formal toate etapele, dar să fim serioși… De aceea, eu cred că Republica Moldova și Ucraina, și Georgia neoficial, informal, dar vor fi tratate ca state membre, cel puțin, aceasta îmi este speranța pentru că aceasta va crește șansele de aderare.”

Europa Liberă: Astăzi Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova sărbătoresc semnarea Acordului de Asociere, iar mâine e 28 iunie. Ce semnificaţie are pentru cetăţenii Republicii Moldova ziua de 28 iunie?

Dorin Chirtoacă: „Mâine comemorăm şi încă o dată atragem atenţia tuturor că riscul mai persistă ca Republica Moldova să redevină ocupată aşa cum este ocupată astăzi Ucraina, cum este ocupată Transnistria şi nu trebuie să uităm ceea ce s-a întâmplat la 28 iunie 1940. Dar e foarte bine că astăzi, 27 iunie 2014, avem un motiv de bucurie şi anume acela că venim alături de Europa şi avem şansa să mergem înainte până la capăt spre Europa şi avem şansa să facem şi schimbarea până la capăt împreună cu Europa.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că această idee de eurointegrare poate consolida societatea moldavă atât de mult dezbinată?

Dorin Chirtoacă: „Pentru a consolida societatea este rolul fiecăruia dintre noi să explicăm şi, în acelaşi timp, să înţelegem trebuie cu toţii că nu există altă şansă, este singura modalitate, este singura posibilitate pentru ca Moldova să aibă un viitor, numai împreună cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Şi relaţia cu Federaţia Rusă pe viitor care ar trebui să fie?

Dorin Chirtoacă: „Relaţia trebuie să fie exact aceeaşi pe care o au astăzi Ţările Baltice, Polonia, Cehia, Ungaria, Austria şi toate celelalte ţări europene cu Federaţia Rusă. Aceeaşi relaţie trebuie să o avem şi noi – de parteneriat, de schimburi economice, de colaborare în anumite domenii, dar în niciun caz de subordonare şi de ocupaţie, cum a fost şi este şi în prezent.”

Europa Liberă: Dar această compatibilitate sau incompatibilitate despre care se vorbeşte atât de mult, când Moldova aspiră pe de o parte să se integreze în marea familie europeană, iar pe de altă parte rămâne a fi membru CSI, este o compatibilitate sau din contra?

Dorin Chirtoacă: „Suntem într-o situaţie specifică. Dacă am fi mai pragmatici, ar trebui să reuşim să obţinem avantaje din ambele formate de colaborare, dar, treptat, trebuie să renunţăm la CSI în favoarea Uniunii Europene, pentru că aceasta, cred, va fi şi solicitarea din partea Europei. Altfel, toată Europa trebuie să intre în CSI şi nu cred că vorbim despre ceva real în acest sens. Doar că lucrurile nu trebuie grăbite, dar făcute etapizat până când se va ajunge la punctul propriu-zis de schimbare a formatului.

Însă formatul CSI va trebui înlocuit cu un alt format de schimb comercial, de schimb economic, cum este în prezent între Uniunea Europeană şi ţările-membre CSI, nu ar trebui privită neapărat ca o tragedie sau un pericol, sau o problemă, ci o modalitate de schimbare, o trecere într-o altă etapă. Şi această nouă etapă va fi, cu siguranţă, mai bună pentru Moldova.”

XS
SM
MD
LG