Linkuri accesibilitate

Relațiile americano-saudite în lumina crizei din Irak


Ministrul de externe saudit Prince Saud al-Faisal (al 2-lea stg.) la întîlnirea cu secretarul de stat John Kerry la Paris
Ministrul de externe saudit Prince Saud al-Faisal (al 2-lea stg.) la întîlnirea cu secretarul de stat John Kerry la Paris

Secretarul de stat John Kerry intenționează să efectueze o vizită de urgență în Arabia Saudită.

Raporturile Statelor Unite cu Arabia Saudita nu mai sint atit de bune precum era cazul in trecut. Ce cred autoritatile de la Washington despre aecasta situatie? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat John Kerry intentioneaza sa efectueze o vizita de urgenta in Arabia Saudita unde se va intilni cu regele Abdullah bin Abdul Aziz, asta pe fondul efectului negativ avut asupra raporturilor dintre Arabia Saudita si Statele Unite, ca urmare a crizei din Irak. Pe durata turneului sau in Orientul Mijlociu si Europa, seful diplomatiei americane a cerut insistent tarilor din regiune sa nu se amestece in treburile interne ale Irakului, in maniere care pot duce la izbucnirea unui amplu razboi civil.

In particular, Kerry doreste ca arabii suniti sa-si domoleasca criticile la adresa premierului siit al Irakului, Nouri al-Maliki si sa ceara triburilor sunite sa nu sprijine miscarea extremista ISIS. „Am comunicat tuturor in regiune ca nu avem nevoie de actiuni care sa exacerbeze conflictele inter-comunitare, in conditiile in care tensiunea este extrem de mare oricum” – a spus John Kerry, referindu-se la orice demers de natura sa mareasca si mai mult divergentele intre suniti si siiti.

Dar in timp ce Kerry lanseaza astfel de apeluri, arabii suniti si in special Arabia Saudita se tem de cresterea influentei Iranului si mai ales de eventualitatea ca interesele americane si iraniene sa convearga. La Paris, secretarul de stat s-a intilnit cu omologi din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Iordania - cerind, in special tarilor din regiunea Golfului, sa descurajeze sprijin moral si financiar pentru ISIS. Cu ajutorul unor miscari sunite insurgente, ISIS controleaza acum regiuni din nordul si vestul Irakului si ameninta ca se va indrepta catre Bagdad.

Statele Unite incearca sa convinga Arabia Saudita ca cererea de saptamina trecuta ca premierul al-Maliki sa demisioneze nu ajuta la calmarea situatiei. Dar sauditii sint nemultumiti de politica americana inca de anul trecut cind administratia Obama a refuzat sa atace Siria, dupa ce se dovedise folosirea de arme chimice si vad in actualele desfasurari o alta zona strategica in care interesele saudite si americane sint divergente.

Arabii suniti si in special Arabia Saudita considera ca Statele Unite sar in ajutorul regimului irakian care ani de zile a persecutat si exclus de la putere, suniti. Ingrijorarea este cu-atit mai mare la Rihad cu cit exista impresia ca Statele Unite sint de aceasi parte cu Iranul, care trimite echipament militar si personal, in sprijinul regimului al-Maliki. John Kerry nu a exclus cooperare cu Iranul impotriva pericolului extremist din Irak. Sauditii vor intreba in ce conditii decid Statele Unite sa atace militantii din Irak si raspunsul la aceasta intrebare va fi interpretat in contextul temerilor ca Washingtonul si Teheranul ar putea deveni aliati in aceasta criza.

XS
SM
MD
LG