Linkuri accesibilitate

Ucraina așteaptă sprijinirea planului de pace „cu fapte, nu cu vorbe”


Separatiștii pro-ruși ar fi căzut de acord să participe la noi discuții de pace vineri.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a spus că Moscova trebuie să demonstreze în câteva „ore” că lucrează pentru consolidarea unui armistițiu între guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

După discuții cu colegul său francez Laurent Fabius, la Paris, la 26 iunie, Kerry a spus că este crucial ca Rusia să arate „literalmente în următoarele ore” că ia măsuri pentru dezarmarea separatiștilor, încurajându-i să se încadreze „într-un proces legitim”. Kerry a mai spus că aliații occidentali ar prefera să nu impună noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Președintele Petro Poroșenko astăzi la Consiliul Europei
Președintele Petro Poroșenko astăzi la Consiliul Europei

Tot astăzi președintele Petro Poroșenko a cerut Rusiei să-i sprijine planul de pace „cu fapte, nu cu vorbe”. Vorbind la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) la Strasbourg la 26 iunie, Poroșenko a spus că în ciuda exprimării sprijinului pentru plan, Moscova încă nu face destul. Poroșenko a adăugat printre altele că nu va accepta ca rusa să devină a doua limbă oficială în stat, dar a anunțat altă posibilă concesie pentru regiunile estice. Poroșenko a spus că a introdus în Parlamentul de la Kiev schimbări prin care regiunile ar urma să capete puteri mai mari.

Kremlinul a spus tot astăzi că președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au discutat într-o convorbire telefonică despre necesitatea prelungirii armistițiului de o săptămână din estul Ucrainei. Kremlinul a mai spus că s-a discutat posibilitatea monitorizării armistițiului care expiră vineri seară, înființarea unui grup de contact și eliberarea ostatecilor. Putin i-a spus lui Merkel că Rusia s-ar confrunta cu un val crescând de refugiați din Ucraina.

Vagit Alekperov pe coperta ediției revisteiForbes din Kazahstan
Vagit Alekperov pe coperta ediției revisteiForbes din Kazahstan

Președintele LUKoil, Vagit Alekperov, a recunoscut că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au impact negativ asupra companiilor ruse din energetică. Într-un interviu acordat cotidianului de afaceri „Vedomosti”, Alekperov a numit printre companiile afectate de sancțiuni LUKoil, Gazprom și Rosneft.

Alekperov a spus că firmele ruse și-au văzut coborâte ratingurile de credit și au greutăți în accesarea piețelor financiare. Alekperov a adăugat însă că sancțiunile occidentale nu obstrucționează „deloc” activitatea LUKoil în Europa sau Statele Unite.

Între timp în estul Ucrainei au avut loc noi ciocniri sporadice, în ciuda armistițiului unilateral anunțat de Kiev la 20 iunie. Presa ucraineană a relatat că separatiști și forțele guvernamentale au avut schimburi de focuri lângă orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk.

Unul din liderii separatiștilor din așa-numita „Republică Donețk”, Andrei Purgin, a spus că separatiștii au căzut de acord să participe la noi discuții de pace vineri.

Astăzi la Strasbourg președintele Poroșenko a avertizat din nou că dacă separatiștii nu-i acceptă condițiile și vin la discuții numai „ca să tragă de timp” el are pregătit un plan B, despre care observatorii cred că ar fi o nouă ofensivă militară.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG