Linkuri accesibilitate

Cupa Mondială - spectacol peste instituţii


Giorgio Chiellini jucătorul rănit de Luis Suarez,
Giorgio Chiellini jucătorul rănit de Luis Suarez,

Cazul Suarez e un test pentru instituţiile fotbalului şi onestitatea lor.

Cu o zi înainte de încheierea jocurilor din Grupe, Cupa Mondială e dominată de cîteva mari întrebări: poate cîştiga Brazilia titlul într-un turneu dominat tactic de Europa? Sau, mai larg: va reuşi Europa să reziste asaltului sud american? Mai urgent: ce se va întîmpla cu Luis Suarez zis şi canibalul uruguayan?

Cazul Suarez e un test pentru instituţiile fotbalului şi onestitatea lor. Marele fotbalist uruguayan a încălcat din nou limita extremă a sporturilor. Pentru a treia oară în mai puţin de patru ani, Suarez şi-a pierdut controlul şi a muşcat un adversar. Incidentul din meciul Uruguay-Italia a şocat pentru că atacul lui Suarez s-a produs pe scena globală a fotbalului, într-un meci urmărit de sute de milioane de oameni. În 2010 şi în 2013, Suarez juca în campionatul olandez, respectiv englez. Suspendat pentru muşcături sau, mai bine zis, atacuri cu dinţii asupra adversarului, Suarez a fost anti-eroul unui banditism local. Acum, acelaşi Suarez, surprins de camere muşcînd umărul lui Giorgio Chiellini, a indignat o audienţă uriaşă.

Problema instituţiilor fotbalului, în primul rînd FIFA, e că Suarez e una din vedetele care ţin sistemul comercial al fotbalului de vîrf. Suarez e pasibil de o suspendare care îl va ţine pe tuşă pe perioada Cupei Mondiale şi, posibil, mult după Cupa Mondială. S-a vorbit de șase luni, un an sau, chiar, doi ani. Dacă FIFA va găsi un tertip procedural pentru a-l feri pe Suarez de o suspendare severă, fotbalul de mare competiţie va pierde. Orice formă de clemenţă pentru Suarez va dovedi că interesele sistemului bat valorile de bază ale sportului. E de notat că, în acelaşi timp, fotbalul de miză mare e compatibil cu o ţinută naţională deplorabilă. După incidentul Suarez, suporterii şi mediile de informare uruguayene s-au repliat într-o suită de minciuni şi laşităţi care trec drept patriotism. Ultima teorie locală spune că Surez e victima unei conspiraţii urzită de Italia, Anglia şi Brazilia, iar imaginile care arată clar urme de dinţi pe umărul lui Chiellini sînt un fals de laborator.

Restul e fotbal şi anume fotbal de mare spectacol. Cupa Mondială 2014 e, deja, Cupa ofensivei, cu o medie de peste trei goluri pe meci şi cu echipe care atacă fără reţinere. Faza eliminatorie începe cu două derby-uti sud americane.

Brazilia va avea un meci extrem de dificil cu Chile. Nu există favoriţi, deşi multă lume presupune că Brazilia va fi remorcată în turul următor de arbitraj. Nu e exclus. Interesele comericale şi politice sînt uriaşe, iar arbitrajul a mai salvat Brazilia în meciul de deschidere furat Croaţiei.

Columbia-Uruguay e tot un meci deschis, cu un Uruguay foarte posibil lipsit de Suarez şi o Columbie impresionantă atletic.

Olanda-Mexic ar putea da o partidă istorică. Olanda e cea mai complexă echipă a turneului, după trei meciuri jucate pe trei reţete tactice diferite. Antrenorul Van Gaal domină, alături de chilianul Sampaoli, scena teoretică Mondialelor, iar van Persie şi Robben au fost, practic, de neoprit pînă acum. Mexic e excelent balansată între între defensiva maiestuoasă a veteranului Marquez şi subtilitatea lui Perralta, un atacant care ar putea suprinde Olnda. În plus, Ochoa a fost de departe cel mai bun portar al turuneului.

Costa Rica e revelaţia Mondialelor. Meciul cu Grecia va fi, probabil, un spectacol de calitate. Grecii au revenit masiv şi au făcut o partidă de mare nivel cu Coasta de Fildeş, sub conducerea liderului de echipă Karagounis.

Franţa a dat peste cap toate previziunile, cu un fotbal entuziast de atac. Benzema e un vîrf de mare calibru şi Nigeria porneşte, clar, din poziţia a doua.

Favoriţii sînt destul de uşor de descris. Brazilia are atuul gazdelor, dar şi mari probleme de circulaţie şi defensive. Olanda e echipa cea mai bine dotată şi, dacă va reuşi să îşi păstreze moralul intern, va fi greu de oprit. Germania e Germania, plus Thomas Muller în mare dispoziţie de gol. Franţa vine pe exterior cu o prospeţime neaşteptată şi ar putea da marea lovitură. Chile şi Mexic au o capacitate de joc extrem de ridicată şi pot elimina orice adversar. În sfîrşit, dacă era nevoie de o oaie neagră, Costa Rica e gata să facă oficiile.

Deocamdată, Cupa Mondială are un cîştigător cert: spectacolul care a bătut, deja, insitutuţiile fotbalului.

XS
SM
MD
LG