Linkuri accesibilitate

Socialistul Thorbjørn Jagland reales ca secretar general al Consiliului Europei


Thorbjørn Jagland
Thorbjørn Jagland

El va conduce CoE pentru încă 5 ani, fiind primul secretar general din istoria instituției care îşi reînnoiește mandatul.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis să îi mai acorde 5 ani actualului secretar general pentru a-și duce mai departe proiectele începute, după cum au explicat o parte dintre deputați. Cu 156 voturi pentru, norvegianul socialist Thorbjørn Jagland a fost preferat germanei liberale Sabine Leutheusser-Scharrenberger, pentru care au votat doar 93 de delegați.

Rezultatul este o surpriză. Pe de o parte, Jagland a fost ținta a numeroase critici pentru stilul său autocrat și uneori arogând de management, pentru politica de austeritate severă si pentru relațiile considerate de mulţi prea apropiate cu Rusia.

249 de voturi au fost numărate, cu 51 mai puține decât ar fi fost normal.

Au mai lipsit și cei 18 delegați ruși, cărora Adunarea Parlamentară le-a ridicat dreptul de vot până în ianuarie 2015, drept sanctiuni pentru anexarea Crimeii de către Rusia.

Observatorii sunt de părere că faptul că în ciuda absenței rușilor Jagland a reușit să strângă mai multe voturi, spune nu doar că lobby-ul rusesc este puternic, dar și că există o teamă pentru rigoarea germană până și în instituții ca cea de la Strasbourg, specializată în lupta pentru drepturile omului și domnia legii.

Nu în ultimul rând, unii sunt de părere că nici măcar Consiliul Europei nu este pregătit să fie condus la vârf de două femei, având in vedere că în primăvară luxemburgheza Anne Brasseur a fost aleasă în fruntea APCE.

„Ar fi trist ca aceasta să fie temerea membrilor Adunării Parlamentare. Zeci de ani au fost la conducerea instituției doi bărbați și acest lucru a fost privit cu normalitate. Cred că este timpul femeilor”, a spus Sabine Leutheusser-Scharrenberger, subliniind în plus că are o viziune diferită de contracandidatul său cu privire la toleranța față de încălcările drepturilor omului de către statele membre.

Thorbjorn Jagland a fost ales pentru prima dată secretar general al Consiliului Europei în 2009, an în care a fost ales și președinte al Comitetului de decernare a premiilor Nobel din Norvegia. A fost premier, ministru de externe si presedinte al Parlamentului de la Oslo. El va prelua actualul mandat in funcția de secretar general al Consiliului Europei la 1 octombrie 2014.

XS
SM
MD
LG