Linkuri accesibilitate

Federaţia Rusă a înfiinţat şi va finanţa o organizaţie paramilitară pentru tineret în Transnistria (Ziarul Național)


Festivalurile din Moldova sunt o pledoarie pentru pace, cultură și civilizație (C. Tănase/Timpul).

Hotnews scrie, citând AFP, că „Republica Moldova va începe să importe gaze naturale din România în aceasta vara, ceea ce îi va permite să reducă progresiv dependenta faţă de Rusia, după cum a anunţat marţi ministrul Economiei. Valeriu Lazăr a precizat că România va furniza, începând cu 27 august, gaze în oraşul Ungheni, situat în apropierea graniţei dintre cele doua ţări, mai precizează agenţia.

Revista rusă de internet „Rabkor.ru” publică o amplă analiză a ultimelor evoluţii din PCRM şi a eventualelor consecinţe ale acestora. „Pagubele pricinuite partidului comuniştilor de liderul acestuia, încă urmează a fi evaluate. Fireşte, partidul nu duce lipsă de oameni sinceri. Dar dezertarea generalului înainte de bătălia principală este similară cu capitularea armatei”. Potrivit autorului, „se pare că în Moldova în timpul cel mai apropiat va trebui începută o muncă plină de migală de restabilire mişcării de stânga. Iar optimismul în acest sens poate fi alimentat doar de un singur lucru: necesitatea obiectivă minimum pentru jumătate din societatea moldovenească”.

„Ziarul Naţional” scrie, citând surse transnistrene, că „Institutul de Cercetări Strategice din Federaţia Rusă a înfiinţat şi va finanţa o organizaţie paramilitară pentru tineret în Transnistria. Aceasta va avea menirea să pregătească adolescenţii înainte ca ei să facă serviciul militar. Organizaţia va purta denumirea sovietică „Zvezda” şi a fost prezentată la o tabără „patriotică” din stânga Nistrului”. Autoarea depeşei mai precizează că „instituţia va colabora cu forţele armate, aeriene şi navale din stânga Nistrului, iar membrii ei vor activa ca voluntari”.

Irina Papuc scrie pentru portalul Sănătate Info că în Republica Moldova companiile farmaceutice locale „se plâng că se practică promovarea agresivă la medicamente şi că sunt nevoite să se confrunte cu concurenţa neloială”. „Bani plic, cadouri, lucruri pentru uz personal. Acestea sunt câteva dintre „mulţumirile” cu care unele companii farmaceutice încearcă să-i convingă pe doctori să le prescrie medicamentele. Cel puţin aşa susţin directorii unor firme producătoare care spun că le vine greu să activeze pe piaţa din Moldova, care în lipsa regulilor, s-a transformat într-o junglă”, menţionează autoarea.

Editorialistul Constantin Tănase, de la „Timpul”, se exprimă elogios faţă de un fenomen nou atestat în ultima vreme în Moldova – festivalurile cireșelor, iilor și, evident, Festivalul medieval ce abia urmează la Complexul etno-cultural VATRA. Trei lucruri foarte importante ne-au demonstrat aceste festivaluri, scrie Constantin Tănase: moldovenii vor și știu să se odihnească în mod civilizat, fără a transforma orice manifestare publică într-o beție colectivă; festivalurile merg bine atunci când nu se implică factorul politic și festivalurile pot deveni o afacere pe segmentul cultural.

Când la câteva sute de kilometri e război și se varsă sânge, festivalurile din Moldova sunt o pledoarie pentru pace, cultură și civilizație. Noi am ales pacea, cultura și civilizația. Ce vor alege pentru noi mai marii zilei?, se întreabă retoric editorialistul de la „Timpul”.

XS
SM
MD
LG