Linkuri accesibilitate

Cât de repede se schimbă opţiunile politice ale moldovenilor?


Sala de şedinţe a Parlamentului
Sala de şedinţe a Parlamentului

Un nou sondaj de opinie sugerează că locurile din parlament s-ar împărți cam la fel după alegerile din toamnă

Un nou sondaj de opinie publicat astăzi la Chişinău arată că opţiunile politice ale moldovenilor nu se prea schimbă: Partidul Comuniştilor rămâne cel mai popular, dar partidele actualei guvernări ar obţine împreună, din nou, mai multe voturi decât comuniştii. Cercetarea vine într-un moment când mulţi se întreabă ce ar însemna revenirea la putere a comuniştilor pentru o Moldovă care va fi semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Sondajul realizat de Centrul de Cercetare Sociologică, arată că PCRM rămâne formaţiunea cea mai populară printre alegători. Un sfert dintre respondenţi au declarat că şi-ar da votul pentru Partidul Comuniştilor dacă duminică s-ar organiza alegeri parlamentare. PCRM este urmat de partidul fostului premier Vlad Filat, PLDM fiind preferat de 17 la sută dintre cei chestionaţi. Potrivit sondajului, dacă sunt luaţi în calcul cei peste 28 la sută de respondenţi, care nu ştiu pentru cine să voteze, încă două partide ar accede în Parlament, Partidul Democrat şi cel Liberal.

Astfel, rezultatele sugerează că pentru a crea o majoritate în viitorul legislativ, PLDM şi PD ar avea nevoie de mandatele deputaţilor din cadrul Partidului Liberal, situaţie care ar pune problema resetării alianţei din 2010.

Excluzând respondenţii indecişi, experţii Centrul de Cercetare Sociologică constată că are şanse la limită de a accede în viitorul parlament şi Partidul Liberal Reformator. Datele cercetării sugerează că Partidul Socialiştilor, care promovează cu înverşunare aderarea la Uniunea Vamală, nu ar face parte din viitorul legislativ, obţinând aprobarea a mai puţin de două procente dintre respondenţi.

În breasla sociologică rezultatele studiului prezentate astăzi sunt tratate cu o doză de scepticism, or Centrul de Cercetare Sociologică s-a remarcat prin sondaje publice în 2010, când au avut loc alegeri parlamentare anticipate, şi în 2011, când s-au organizat alegeri locale generale. Cel puţin trei sociologi pe care i-am contactat au sugerat că datele prezentate de acest Centru ar fi mai optimiste în comparaţie cu rezultatele sondajelor publicate în ultimul timp de instituţii cu experienţă în cercetare.

Un exemplu care îi face pe sociologi să trateze cu rezerve constatările Centrului este creşterea încrederii populaţiei în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), peste 40 la sută dintre respondenţii spunând că Republica Moldova ar trebui să adere la NATO. Rezultatul diferă de cel prezentat în aprilie în cadrul Barometrului de Opinie Publică, care constata că aderarea la NATO era agreată de mai puţin de 20 la sută dintre cei chestionaţi. Expertul Centrului pentru Cercetări Sociologice, Sergiu Raeţchi, motivează decalajul prin tensionarea situaţiei în Ucraina:

„Dacă înainte acest rating era foarte mic, acum a crescut foarte mult. Explicaţia ar fi conflictele din regiune care pe oameni foarte mult i-a radicalizat într-un fel şi vedem deja că foarte mulţi ar fi de acord cu aderarea la NATO.”

De asemenea, cercetarea constată că 46 la sută dintre cei intervievaţi agreează parcursul european al ţării, spre deosebire de 32 la sută care optează pentru Uniunea Vamală. Rezultatele, iarăşi, le contrazic pe cele din sondajele de opinie din ultimul timp care estimează că cetăţenii moldoveni sunt împărţiţi aproape egal atunci când e vorba despre sprijinul aderării la Uniunea Vamală, pe de o parte, şi opţiunea proeuropeană.

La ce ar trebui să atragă atenţia cei care obişnuiesc să-şi formuleze opiniile în baza sondajelor, pentru a fi siguri că au în faţă rezultate precise? Un răspuns l-am căutat la vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Andrei Dumbrăveanu:

„Trebuie să ţinem cont de faptul că câmpul social-psihologic nu se schimbă radical. Trebuie să se întâmple mari evenimente stresante, calamităţi, războaie, ca timp de câteva zile să se producă schimbări în orientările populaţiei. De asta trebuie analizate Barometrele de Opinie sau sondajele „Vox populi” care le face Asociaţia Sociologilor şi Demografilor sau ceea ce fac alte companii de investigaţie a opiniei publice, dar care au deja un prestigiu în lumea sociologilor, sunt cunsocuţi şi atunci se fac comparaţii între datele care le-au obţinut aceştia şi datele care le-au obţinut alţii. Devierile pot să fie, sigur, în funcţie de metodologie, în funcţie de eşantion, de operatori, dar, până la urmă, putem să ne facem o anumită părere fiecare dintre noi.”

Sociologii cu care am stat de vorbă sugerează că fiind în pragul unei campanii electorale, opinia publică s-ar putea confrunta cu o avalanşă de studii sociologice, inclusiv realizate la comandă, prin urmare toate ar trebui analizate cu discernământ.

Previous Next

XS
SM
MD
LG