Linkuri accesibilitate

Comentarii în presa română despre arestarea fratelui preşedintelui Traian Băsescu (România liberă, Contributors)


Editorialistul de la România liberă Dan Cristian Turturică măsoară cât de mare este vulnerabilitatea României în condițiile în care acum se duce cea mai dură bătălie politică din ultimii zece ani: alegerea unui nou președinte. Ea se mai și suprapune peste situația tensionată din Ucraina. Care să fie totuși legătura? Turturică spune că arestarea fratelui președintelui Traian Băsescu, suspectat de corupție, a devenit cel mai bun pretext pentru „refacerea alianței toxice din vara lui 2012”, care, îl cităm pe Dan Cristian Turturică, „a fost la un pas de a ne scoate de pe traiectoria pro-occidentală”. „Și ce și-ar putea dori mai mult Moscova, decât instabilitate”, notează comentatorul. Ministrul de externe Titus Corlățean, unul dintre cei mai vocali politicieni antioccidentali din vara lui 2012, își reafirmă de pildă constant convingerile. În aprilie, chiar înaintea unei întâlniri cu secretarul de stat american John Kerry, Corlățean să-și reia ideea că „doar justiția aservită” l-ar fi salvat atunci pe Traian Băsescu de demitere. Or, scrie Turturică, „a alege, cu trei zile înainte de a merge la Washington, să îți reafirmi crezul din 2012 înseamnă să bruiezi, din nou, cu bună știință, provocator, relația România-SUA”. După cum se știe, în vara lui 2012, Curtea Constituțională a invalidat rezultatul unui referendum de demitere a președintelui, pe motiv de neîndeplinire a cvorumului de participare.

Unul dintre comentatorii site-ului contributors, Valentin Naumescu, se exprimă foarte sever legat de conduita șefului statului. Fără să-l acuze direct pentru faptele fratelui său, Naumescu reamintește că fostul președinte al Germaniei Cristian Wulff a demisionat îndată ce a fost suspectat de o cheltuială nepotrivită, făcută înainte de a fi ales, și care nici măcar nu s-a confirmat. ”În democraţiile cu standarde înalte, scrie Naumescu, funcţia publică înseamnă limitare şi constrângeri, nu privilegii şi opulență, înseamnă distanţă şi sobrietate, nu prietenii dubioase, apropieri sordide şi „familiarități” jenante. De aceea Regina Elisabeta nu dansează la nunţi şi la botezuri, ca să spunem aşa, mai frust. Coroana e grea, distinşi cititori, nu oricine poate să o ţină pe cap o viaţă (unii nici măcar un mandat)”.

Un articol postat pe același site, sub semntura lui Vladimir Tismăneanu, privește lucrurile din altă perspectivă: „Transferul de responsabilitate dinspre un presupus făptaș către o rudă apropiată, fără probe juridice irefutabile, este inacceptabil într-un stat de drept. Responsabilitatea este individuala”. Dacă n-ar fi așa, cum ar fi putut ajunge, exemplu, premier și parlamentar însuși Călin Popescu-Tăriceanu, care a crescut în casa unui informator dovedit al Securității Române (e vorba de liberalul Dan Amedeo Lăzărescu)? Sunt și alte exemple pomenite în acest text: derivele fraților unor președinți americani, a căror carieră nu a avut totuși de suferit de pe urma lor. ”Destinul politic al lui Traian Băsescu, scrie Tismăneanu, este legat de patru mari opțiuni: statul de drept, lupta împotriva corupției, politica externă pro-occidentală și despărțirea de trecutul comunist. Comparați aceste opțiuni, asumate și sustinute consecvent, cu ceea ce propun adversarii săi și veți înțelege de unde vine îndârjirea celor care cer demisia președintelui, de la Tăriceanu și Ponta la Voiculescu și antenele sale”.

XS
SM
MD
LG