Linkuri accesibilitate

Nostalgia față de trecut, influența presei și popularitatea lui Vladimir Putin printre moldoveni


Campanie pro-Putin la Moscova
Campanie pro-Putin la Moscova

Punctul de vedere săptămînal al lui Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru.



Europa Liberă: În condiţiile în care cel puţin o jumătate de populaţie optează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană sau apropierea de standardele europene, mai mult de jumătate, mult mai mult de jumătate din populaţie continuă să aibă încredere în Vladimir Putin, cel care a zădărnicit parcursul european al Ucrainei prin mijloace deloc umane, dacă e să credem în ceea ce scrie presa şi cel care, vedem, simţim, are de gând să zădărnicească traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova. De aici, întrebarea firească: oamenii care continuă să aibă încredere în Putin, oare, nu îşi dau seama că acest Vladimir Putin vrea să oprească trenul pro-european al Republicii Moldova?
Igor Boțan
Igor Boțan
Igor Boţan: „Investigaţiile sociologice, sondajele de opinie din Republica Moldova atestă că în ultimii zece ani liderul de la Kremlin a avut în mod constant un rating de încredere foarte înalt – în jurul la 70%. Dar cred că este momentul să facem o pauză şi să vedem care va fi evoluţia după criza ucraineană în care Rusia s-a implicat, iar Vladimir Putin a avut rolul principal.”

Europa Liberă: Dar criza a început în toamnă, or, ultimul sondaj de opinie s-a făcut în aprilie. E vorba de inerţia simpatiilor?

Igor Boţan: „Criza, chiar dacă a început în toamnă, consecinţele acestei crize şi rolul pe care l-a jucat Vladimir Putin ies în evidenţă abia acum. De aceea, este corect să aşteptăm când se va face următoarea cercetare sociologică şi vom vedea care este tendinţa în evaluarea încrederii în Vladimir Putin.”

Europa Liberă: Dar cei care până acuma chiar îl simpatizează suferă de rând cu cei 30%, suferă de rând cu ei din cauza embargoului la vinuri, din cauza ameninţărilor cu expulzarea gastarbaiterilor, cu scumpirea gazelor.

Igor Boţan: „Este adevărat ceea ce spuneţi, dar cei la care vă referiţi dumneavoastră au şi o soluţie: să lăsăm vectorul integrării europene şi să ne apropiem de Rusia, atunci se vor rezolva toate problemele.”

Europa Liberă: Deci dragostea pentru Putin este votul pentru Uniunea Euroasiatică?

Igor Boţan: „Absolut corect. Şi acest lucru se desprinde din sondaje şi din retorica politică a unui segment dintre politicienii din Republica Moldova. Totuşi, eu aş insista ca să încercăm o mică analiză de ce se întâmplă aceste lucruri. Şi, din punctul meu de vedere, există trei factori foarte importanţi. Unul este legat de nostalgia cetăţenilor pentru trecutul glorios, să-i zicem aşa.

Vorbeam chiar în acest studio că în 2009 am avut un sondaj, o cercetare dedicată căderii Zidului berlinez. Atunci am descoperit că după aproximativ 20 de ani de independenţă 53% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt nostalgici după trecutul sovietic şi regretă disoluţia Uniunii Sovietice. Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova până în prezent consideră că au avut de pierdut de pe urma disoluţiei Uniunii Sovietice.”

Europa Liberă: Daţi-mi voie aici să intervin cu o paranteză. Există voci importante în mediul politologilor din Moscova care spun că Putin nu vrea refacerea Uniunii Sovietice, este un mit încurajat de Kremlin, în realitate, Vladimir Putin are un singur scop: să dea replică cât mai dură Occidentului, să se impună ca un competitor important, stalinismul şi pro-URSS-ismul lui este doar o fumigenă.

Igor Boţan: „Poate este adevărat ceea ce spuneţi. Putin nu vrea refacerea Uniunii Sovietice, pentru că modelul sovietic este depăşit. Dar cu certitudine Putin şi anturajul acestuia se gândesc la edificarea, să zicem aşa, unui nou imperiu. Pentru că altfel nu putem explica dorinţa domniei sale de a reface Rusia în calitate de un pol al lumii multipolare.”

Europa Liberă: Să revenim la întrebarea de ce are priză Putin în Republica Moldova? Spuneaţi – o componentă sunt nostalgicii. Alţii?

Igor Boţan: „Altă componentă din acest spectru este modul în care percep cetăţenii situaţia ca una foarte proastă. Percepţia este că elita, noua elită, este un coruptă. Drept dovadă vedem şi ceea ce spun vizitatorii Republicii Moldova, Rompuy, Barroso, care vin şi spun că Republica Moldova are progrese, dar trebuie de luptat cu corupţia.”

Europa Liberă: Şi atunci alternativa este în Rusia, unde corupţia este la ea acasă? Oamenii care percep lucrul acesta, oare sunt atât de neperspicace încât văd în Rusia o alternativă?

Igor Boţan: „Oamenii aceştia ştiu că Putin, în 2003, la închis pe Hodorkovski, care era simbolul oligarhiei. Deci, oamenii aceştia sunt sub influenţa mass-mediei. Dar aici vreau să vorbesc nu despre influenţa mass-mediei din Rusia asupra Republicii Moldova, dar a mass-mediei internaţionale. A uitat cineva că în 2007 revista americană Time l-a făcut pe Putin „Omul Anului” pentru faptul că a avut acel discurs la München, potrivit căruia Rusia se scoală din genunchi şi devine un pol al lumii polare.”

Europa Liberă: Ei, ţăranii nu mai citesc Time...

Igor Boţan: „Nu citesc ţăranii, dar citesc intelectualii, este o parte din intelectuali care sunt rusofili şi care apar pe la televiziunile din Republica Moldova. În 2013, anul trecut, deja ziarul britanic Times l-a declarat pe Putin „Omul Anului” pentru succesul lui în Siria. Toate aceste lucruri sunt preluate de presa din Federaţia Rusă, presa internaţională şi de cei din Republica Moldova, care vorbesc despre Vladimir Putin ca un lider mondial. Şi toate aceste lucruri s-au întâmplat exact înainte de începerea crizei ucrainene. De aceea insist, trebuie să aşteptăm, după ce vedem efectele crizei ucrainene, să vedem reculul prin care va trece ratingul de încredere al lui Vladimir Putin.”

Europa Liberă: Dacă este adevărat că presa internaţională i-a construit un postament lui Putin, atunci să vedem ce efect va avea atacul masiv pe care îl are acum presa cu caricaturi, cu cântecele, cu refrenuri, cu tot felul de postere. Să vedem dacă într-adevăr presa poate să-l coboare de pe soclu.

Igor Boţan: „Da, aici putem spune pentru radioascultătorii din Republica Moldova că presa internaţională va avea rolul lui Taras Bulba, această presă care l-a ridicat pe postament va încerca să-i distrugă acest postament. Şi pe bună dreptate, pentru că Vladimir Putin a comis lucruri inadmisibile într-o lume civilizată.”

Europa Liberă: În toamnă vă aşteptaţi într-adevăr sondajul să arate altfel în privinţa simpatiilor pentru liderul de la Kremlin?

Igor Boţan: „Eu cred că va fi constatat un recul, dar eu cred că acest recul nu va fi atât de dramatic, pentru că percepţiile cetăţenilor au o inerţie mare.”

Europa Liberă: Prin urmare, ratingul lui Putin va influenţa şi simpatiile electorale?

Igor Boţan: „Cu certitudine. Noi deja vedem acest lucru. Ceea ce se întâmplă cu istoria, cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este, inclusiv, consecinţa crizei ucrainene şi a politicii Federaţiei Ruse. Şi acest lucru nu poate fi neglijat. Şi această nouă situaţie va avea impact şi asupra rezultatelor alegerilor. Din păcate, chiar în procesul integrării europene, există acest ataşament pentru lideri paternalişti, cei care rezolvă problemele şi cei care readuc miturile despre epoca de aur în care au trăit şi cetăţenii Republicii Moldova sau consideră că au trăit.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG