Linkuri accesibilitate

Sunniți - șiiți: două religii diferite


Un copil irakian din Iran la o demonstrație împotriva ofensivei insurgențiilor suniți din Irak
Un copil irakian din Iran la o demonstrație împotriva ofensivei insurgențiilor suniți din Irak

E regretabil că politicienii și strategii militari occidentali nu au mai limpede in minte diferențele profunde dintre cele două religii vrăjmașe.



In contextul conflictelor din Orientul apropiat si al relațiilor tensionate ale Occidentului cu Iranul, cu care occidentalii se regăsesc acum de aceeași parte a baricadei in fața ofensivei jihadiste din Siria si Irak, e regretabil că politicienii și strategii militari occidentali nu au mai limpede in minte diferențele profunde dintre cele două religii vrăjmașe care sunt islamul sunnit și islamul șiit.

Intr-adevăr, de două religii opuse e vorba, nu de două branșe ale aceleiași religii, cum ar fi, la crestini, ortodocșii și catolicii.

Suniții sunt majoritari in islam, in vreme ce șiiții sunt cei din Iran, din cea mai mare parte a Irakului si din cateva alte locuri, unde sunt minorități persecutate.

Faptul că si unii si alții folosesc Coranul nu îi face să fie aceeași religie. Ca o analogie, Vechiul Testament al creștinilor nu este altceva decat Tora ebraică cu o serie de capitole adăugate în final. De fapt, analogia cu opozița teologică și metaistorică dintre evrei și creștini este valabilă si în cazul opoziției dintre sunniți și șiiți.

Asa precum, in metaistoria creștină, evreii au ucis figura fondatoare, polul mistic ce era Isus, la fel, pentru șiiți inamicii totali, cu care nu poate exista împăcare, sunt musulmanii sunniți, care au masacrat figurile fondatoare ale șiismului: imamul Ali și fiii săi Hasan și Husein.

Pentru șiiții iranieni și irakieni, așadar, sunniții sunt dușmanii cosmici, care, pentru că i-au ucis pe profeții și stâlpii șiismului - religie a martiriului diferită de sunnismul originar, la fel cum creștinismul este o religie a martiriului în fața iudaismului originar - nu mai poate exista împăcare.

La rândul lor, pentru sunniți - șiiții sunt niște eretici ce trebuie starpiti. Si pentru unii si pentru ceilalți, creștinii si evreii sunt de preferat branșei musulmane rivale.

Asta nu doar că explică dușmănia de nestins intre Iran și islamul sunnit, dar face cu atat mai rizibile afirmațiile anterioare ale unor politicieni occidentali care merseseră până la a sugera că Iranul ar fi colaborat cu al-Qaeda sunnită și jihadistă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG