Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko: „Avem de ales să rezolvăm problema în mod pașnic sau prin război”


Președintele Petro Poroșenko în Donbas, 20 iunie 2014.
Președintele Petro Poroșenko în Donbas, 20 iunie 2014.


Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a avertizat că are un plan de rezervă în caz că separatiștii pro-ruși din estul țării se vor folosi de armistițiul unilateral declarat de Kiev pentru a cîștiga timp.

Liderul ucrainean, care a anunțat vineri 20 iunie un armistițiu unilateral de o săptămână în timpul unei vizite în estul țării sale, a spus într-o intervenție televizată în seara de 21 iunie: „pentru cei care speră să folosească încetarea focului ca să câștige timp, și să-și regrupeze forțele, avem un plan B”.

Poroșenko nu a dat detalii, spunînd că speră ca planul său de pace în 15 puncte să funcționeze. El anunțase înainte că armistițiul este menit să dea timp separatiștilor pentru a se dezarma:

„Deși situația e critică, avem azi de ales să rezolvăm problema în mod pașnic sau prin război. Și trebuie să alegem o cale. Sînt scenarii diferite: scenariul pașnic, adică planul A. În ce îi privește pe cei care speră să se folosească de armistițiu pentru a obține timp ca să se regrupeze, ei trebuie să știe că avem un plan B. Nu intru în detalii pentru că cred că planul nostru de pace va funcționa”, a spus Petro Poroșenko

Poroșenko s-a întîlnit cu mai mulți lideri regionali cărora le-a fost adus la cunoștință că dreptul de a folosi limba rusă în est va fi respectat, dar a refuzat să se angajeze într-un dialog direct cu șefii separatiștilor.

Ceva mai devreme în 21 iunie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că sprijină decizia lui Poroșenko de a declara încetarea focului în sudestul Ucranei, adăugînd însă că planul nu va fi viabil fără acțiuni practice.

Putin a spus într-o declarație că planul de pace al lui Poroșenko nu trebuie să fie un ultimatum și a cerut părților în conflict să înceteze focul și să înceapă să negocieze.

Cu toate acestea, Pavel Gubarev, un proeminent lider separatist a declarat canalului de televiziune Rossia 24 că sau forțele ucrainene nu respecte ordinele, sau Poroșenko minte.

Gubarev, care se prezintă drept guvernator al Republicii Poplare Donețk, a spus că nu există o încetare a focului.

În 21 iunie, serviciul ucrainean de grăniceri a anunțat că separatiștii au atacat două posturi de frontieră și o bază militară în regiunea Donețk, nouă grăniceri fiind răniți.

Pe plan internațional, Canada a anunțat sancțiuni economice și interdicții de călătorie împotriva unui grup de 11 ruși și ucraineni, și împotriva companiei petroliere Feodosia din Crimeea, spunînd că au contribuit la încălcarea suveranității ucrainene.

Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni împotriva companiei Feodosia.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG