Linkuri accesibilitate

Proteste și acuzații la Kabul pe tema tratamentului rezultatelor în alegerile prezidențiale din Afganistan


În Afganistan continua tensiunile generate de acuzațiile de fraudă, formulate de unul din candidații la funcția de președinte la adresa Comisiei Electorale Centrale. După al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah a acuzat CEC că ar încerca să măsluiască rezultatele în fovoarea rivalului său, fostul ministru de finanțe Ashraf Ghani.
Vineri, circa o mie de persoane au protestat la Kabul, cerând Națiunilor Unite să urmărească numărarea voturilor. În caz contrat, Abdullah Abdullah a avertizat că nu va recunoaște rezultatul votului din 14 iunie.
La sfîrșitul acestui an se încheie retragerea trupelor internationale din Afganistan. Vor mai rămâne aproximativ zece mii de militari americani, cu statut de consilieri, dacă Statele Unite și viitorul președinte al Afganistanului semnează acordul în acest sens, negociat deja.
Tot la Kabul, vineri, avut loc o tentativă de asasinat împotriva unui înalt demnitar. Un civil a murit, mai multe persoane au fost rănite, dar Massom Stanikzai, membru al Înaltului Consiliu pentru Pace, a scăpat nevătămat.
XS
SM
MD
LG