Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat o încetare unilaterală a focului


Ucraina - harta zonei unde se desfășoară operațiunea antiteoristă.
Ucraina - harta zonei unde se desfășoară operațiunea antiteoristă.

În estul Ucrainei, au continuat vineri dimineață luptele grele dintre forțele de securitate și rebelii pro-ruși.

Încetarea unilaterală a focului începe vineri 20 iunie. Poroșenko a făcut anunțul vorbind unor locuitori ai orașului Sviatogorsk, regiunea Donețk.

Ministerul ucrainean de interne îl citează pe președinte pe site-ul său cu declarația: „operațiunile de luptă vor avea doar caracter de ripostă, dacă rebelii atacă forțele noastre.”

Petro Poroșenko anunțase că încetarea focului de scurtă durată este doar un prim pas în planul său de a detensiona conflictul.

El a adăugat că le va da timp separatiștilor să depună armele și să părăsească Ucraina, iar după asta vor urma negocieri, noi alegeri și un program de creare de locuri de muncă.

Între timp, în estul Ucrainei au continuat luptele grele dintre forțele de securitate și rebelii pro-ruși. Nu se cunoaște cu exactitate numărul separatiștilor uciși în aceste lupte - vineri, surse guvernamentale ucrainene vorbeau de șapte militari ucraineni uciși, și mai multe sute de morți în rîndul rebelilor, dar această din urmă cifră nu a fost deocamdată confirmată independent.

Se relatează că luptele se dau în jurul localităților Krasny Liman și Yampil, din regiunea Donețk.

La Washington, o oficialitate americană a anunțat că guvernul Statelor Unit deține informații potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să trimită din nou tancuri separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Oficialitatea citată a spusi presei în capitala americană că guvernul de la Kiev i-a pus la curent pe diplomațiidin Uniunea Europeană și din țările G7 în legătură cu echipamentul militar despre care Ucraina susține că Rusia îl trimite rebelilor pro-ruși.

Tot la Washington, ministerul american de finanțe a anunțat că Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a șapte rebeli pro-ruși din Ucraina.

E vorba de lideri politici și comandanți de grupări paramilitare din Donețk, Donbas, Sevastopol și Sloviansk.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG