Linkuri accesibilitate

Moscova și Tiraspolul cer amânarea rundei de negocieri 5+2 din 17 și 18 iulie


Imagine de la Forumul de la Bălți
Imagine de la Forumul de la Bălți

Delegația rusă și cea transnistreană propun amânarea următoarei runde de negocieri pentru luna septembrie.



Moscova și Tiraspolul au anunțat că nu consideră oportună organizarea unei noi runde de negocieri oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, anunțată inițial pentru data de 17 și 18 iulie. Vicepremierul pentru Reintegrare din Guvernul de la Chișinău, Eugen Carpov, a anunțat că a primit două scrisori ieri și astăzi, prin care delegația rusă și cea transnistreană propun amânarea următoarei runde de negocieri pentru luna septembrie.


Vicepremierul Eugen Carpov
Vicepremierul Eugen Carpov
În cadrul panelului consacrat problemei transnistrene din cadrul Forumului UE-Republica Moldova care are loc la Bălți, Eugen Carpov, a declarat că amânarea negocierilor constituie „o mișcare conștientă pentru a crea obstacole și a întârzia procesul de negocieri”, în așa fel încât acestea să fie aduse mai aproape de sfârșitul acestui an, când Moscova speră ca la Chișinău să apară o nouă conjunctură politică în urma alegerilor parlamentare din toamnă.

Eugen Carpov a anunțat că Chișinăul este gata să manifeste flexibilitate în procesul de negocieri, dar că această flexibilitate „trebuie să fie rațională, să respecte angajamentele Republicii Moldova, iar soluția să ducă la reunificarea Republicii Moldova ca stat puternic, dedicat reformelor democratice și parcursului european promovat acum”. „Sunt principii care nu pot negociate și dacă cineva crede altfel, se înșeală”, a declarat Eugen Carpov.

Referindu-se la subiectul așa-numitei blocade economice acuzate în ultimele luni de Tiraspol și Moscova, vicepremierul pentru Reintegrare a subliniat că „toată statistica demonstrează cu claritate că nu există niciun fel de blocadă”, în condițiile în care 40% din mărfurile din Transnistria sunt vândute pe malul drept al Nistrului, iar 35-40% – în UE. „Despre care blocadă putem vorbi dacă avem o creștere față de anii precedenți?”, a declarat Eugen Carpov la Bălți.
Previous Next

XS
SM
MD
LG