Linkuri accesibilitate

„Războiul dintre Dragnea și Ponta a ieșit la suprafață” (România liberă)


„Însăşi ideea de intelectual a fost compromisă în faţa unei bune părţi a publicului” (M.Vasilescu/Adevărul).



Presa de la București scrie că președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, forțează candidatura la prezidentiale a șefului lui ierarhic,Victor Ponta: Romulus Georgescu, de la România liberă pune asta pe seama ambiției lui Dragnea de a ajunge liderul partidului, ceea ce nu se poate decât cu Ponta la Cotroceni. Ponta trage însă de timp, pentru că nu e sigur de victorie.

Recent, a propus o competiție internă în Partidul Social-Democrat, invitându-l pe Mircea Geoană, dar pe oricine, de fapt, să intre în cursă. Dragnea s-a opus și a avertizat, mai bine zis, spun comentatorii, a amenințat cu scindarea partidului. Una peste alta, titlul din România liberă e clar: „Războiul dintre Dragnea și Ponta a ieșit la suprafață”. Din articol se înțelege și că poziția lui Ponta se fisurează și în alte puncte. Ministrul delegat al bugetului, Liviu Voinea, tocmai a fost trimis viceguvernator la Banca Națională. Gurile rele spun că din pricina rezistenței pe care a opus-o ideeii premierului de reducere a contribuțiilor la asigurările sociale - o măsură respinsă de Fondul Monetar Internațional. Sub pretextul vacantării postului lui Voinea, premierul ar pregăti o remaniere, în care s-ar putea să fie sacrificat și ministrul justiției, Robert Cazanciuc. „Baronii locali” ai partidului sunt nemulțumiți de el că nu-i apără suficient în fața Direcției Naționale Anticorupție.

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Mircea Vasilescu comentează un articol al lui Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Partidului Forța Civică și, în sondaje, posibil prezidențiabil. Ungureanu deplângea acolo absența intelectualilor din prim-planul dezbaterii politice. Și el, și Mircea Vasilescu pun totul pe seama campaniilor întreținute ani de zile de unele televiziuni, mai ales de Antena 3, împotriva unor nume precum Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Andrei Pleșu. Vasilescu crede că intelectualii nu lipsesc, doar că sunt acoperiți de „urletele” televiziunilor. Iar Ungureanu chiar ar fi tipul de președinte capabil să recupereze colaborarea pe care Traian Băsescu a încercat-o cu intelectualii. În mandatele actualului șef de stat însă, încercarea nu s-a soldat decât cu formula ”intelectuali ai lui Băsescu”. Iar în absența unei reacții corecte a societății, se spune în articolul lui Mircea Vasilescu, „însăşi ideea de intelectual a fost compromisă (prin ea) în faţa unei bune părţi a publicului”.

Interesant este că Dan Tapalagă, de la Hotnews, nu exclude ideea ca Ungureanu că candideze din partea stângii. Ipoteza pomenită în treacăt e bazată pe faptul că liderul Forței Civice nu l-a atacat niciodată frontal pe Ponta. Nu e însă singurul scenariu etalat în articol. Un altul vizează susținerea de către PSD a candidaturii la președinție a unui independent.

Elenei Udrea nu i-au trebuit mai mult de câteva zile pentru a-și pre­zenta strategia po­litică, în calitate de proaspăt președinte al Partidului Mișcarea Populară, arată Andrei Cornea în săptămânalul 22. PMP se va axa de acum pe două puncte: 1) disprețul față de inte­lec­tua­lii critici din partid – ceea ce s-a ex­pri­mat prin formula Elenei Udrea că nu trebuie să fie un „par­tid al ce­lor cu doctorate la Sorbona” și 2) PMP va accepta un can­didat comun al opo­ziției, numai dacă va fi al lor, și anume fostul ministru de externe și consilier prezidențial Cristian Diac­o­nes­cu. „D-na Elena Udrea trădează așadar [moș­tenirea Băsescu]”, este concluzia lui Andrei Cornea.
XS
SM
MD
LG