Linkuri accesibilitate

Ce este monarhia constituțională


Fostul rege al Spaniei Juan Carlos și fiul său Felipe, care a fost încoronat astăzi
Fostul rege al Spaniei Juan Carlos și fiul său Felipe, care a fost încoronat astăzi

In acest sistem politic, monarhul are un rol doar ceremonial și nu poate iniția nici un act legislativ.



La Madrid a avut loc încoronarea noului Rege al Spaniei, Felipe al VI-lea. Tatăl său, Juan Carlos, care a abdicat în favoarea tânărului print, a jucat un rol crucial în revenriea Spaniei la democraţiei după dictatura Franco. Ce rol mai joacă astăzi monarhiile constituţionale în Uniunea Europeană?
Leagănul democrației, Europa este continentul cu cele mai multe monarhii și toate sînt constituționale. Conceptul a pornit de altfel de aici, de pe continentul european, în secolul al XIX-lea.
In acest sistem politic, monarhul are un rol doar ceremonial și nu poate iniția nici un act legislativ. Separarea puterilor în stat este însă la fel de totală ca în orice republică sau în orice altă formă de stat democratic.
Conceptul de monarhie constituțională și întreaga sa funcționare vin din Marea Britanie,
In cadrul monarhiei constituționale, unele pot fi monarhii executive, sistem în care monarhul păstrează largi atribuții politice, celelalte fiind pur ceremoniale. In Europa, doar măruntele Liechtenstein și Monaco sînt monarhii executive.
Belgia a fost un caz aparte în Europa până în anii 1990, până la moartea regelui Baudouin. Orice act legislativ, orice lege care intra în vigoare trebuia aprobată și semnată de rege, fără de care nu era valabilă. Asta a dus la faimosul episod al crizei regale si al legii avortului: în 1990, parlamentul a legalizat avortul, iar regele Baudouin, catolic fervent, a refuzat să o semneze.
Criza constituțională era totală, așa încât, pentru a evita un blocaj între instituțiile statului, dar și pentru a îi evita regelui criza de conștiință în care îl punea cvazi-obligația de a semna o lege care îi repugna profund din rațiuni morale și religioase, s-a ajuns la unul din acele faimoase compromisuri à la belge: regele a abdicat vreme de trei zile, timp în care, dată fiind absența legală a monarhului, parlamentul a putut promulga legea.
Intre timp, puterile monarhului Belgiei au fost reduse, dar chiar și astăzi el joacă un rol esențial in formarea guvernelor: el e cel care alege mediatorii și formatorii care negociază între diferitele partide, de pildă.
Aceleași putere le are monarhul, potrivit Constituției, și în Danemarca, în vreme ce în Norvegia regele chiar prezidează anumite ședințe ale guvernului.
Cu excepția Vaticanului, considerat tot o formă de monarhie, si a unor regate asiatice precum Cambodgia sau Malaezia, monarhiile sînt, desigur, ereditare. In Spania, monarhia a fost restaurată în 1975, după deceniile de dictatură a lui Franco, însă este o monarhie pur ceremonială.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG