Linkuri accesibilitate

Conferința anuală Nato a partenerilor strategici la Sofia


Distrugătorul american USS Truxtun în apele Mării Negre în apropierea coastelor Bulgariei și României
Distrugătorul american USS Truxtun în apele Mării Negre în apropierea coastelor Bulgariei și României

Au participat peste 300 de responsabili militari de rang înalt din 69 de state membre, din cadrul Parteneriatului pentru Pace, al Dialogului Mediteranean, al Inițiativei de Cooperare de la Istanbul și al Partenerilor NATO de pe întregul glob.



La Sofia a avut loc Conferinţa NATO cu partenerii militari strategici la nivel de şefi ai apărării organizată de Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO. În cuvântarea sa, generalul francez Jean Paul Palomeros, comandantul suprem al NATO pentru transformare, a declarat că Alianța nord-atlantică a făcut în ultimele săptamâni o demonstrație de forță în apropiere de frontierele Rusiei pentru a-și pune în evidență capacitatea de apărare colectivă.

Înaltul responsabil a făcut această remarcă în cadrul unei conferințe de presă în capitala bulgară, răspunzînd la întrebarea dacă, în opinia sa, Rusia reprezintă o amenințare și dacă intensificarea manevrelor militare constituie un răspuns la o eventuală amenințare.

Jean Paul Palomeros a subliniat că este foarte clar că anexarea Crimeii de către Rusia nu este acceptabilă.

„În momentul de față, constatând creșterea nivelului de risc, situația este de așa natură încât NATO a luat o serie de măsuri pentru a se asigura că este pregătită în fața oricărei eventualități și oricărui fel de amenințare să-și îndeplinească misiunea-cheie, și anume apărarea colectivă”, a spus generalul francez.

„NATO își demonstrează puternica voință și puternicul angajament față de menținerea păcii, securității și libertății pentru toți membrii săi. Organizația este pregătită de a apăra pacea și securitatea”, a adăugat înaltul responsabil al Alianței. El a subliniat că Ucraina este un partener puternic al Alianței. De aceia NATO va continua să fie un puternic aliat militar al Ucrainei.

La Conferința anuală a partenerilor militari strategici au participat peste 300 de responsabili militari de rang înalt din 69 de state - membre ale Alianței, din cadrul Parteneriatului pentru Pace, al Dialogului Mediteranean, al Inițiativei de Cooperare de la Istanbul și al Partenerilor NATO de pe întregul glob.

Printre temele discutate s-au aflat schimbările intervenite în balanța de forțe în bazinul Mării negre și situația în Ucraina.
XS
SM
MD
LG