Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: anul acesta vor fi organizate 100 de secții de votare în străinătate


General - voting, vote, voter, elections, ballot, polling place, undated
General - voting, vote, voter, elections, ballot, polling place, undated

Interviu cu președintele Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova.



Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, lansează joi o aplicaţie online pentru înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate. Care este rostul acestei înregistrări prealabile înainte de alegerile parlamentare din toamnă? Discutăm cu Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Europa Liberă: Aşadar, posibilitatea pentru înregistrarea prealabilă online a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate… Înregistrare pentru facilitarea votului în alegerile parlamentare din noiembrie… Ce menire are această înregistrare din perspectiva Comisiei Electorale Centrale?

Iurie Ciocan: „este o normă legală în Codul electoral care ne obligă să facem acest lucru, în scopul stabilirii numărului clar de cetăţeni care doresc să voteze peste hotare şi aprecierea numărului clar de birouri care urmează a fi deschise în afara ţării. ”

Europa Liberă: V-a reuşit până acum, fără acest soft, să înregistraţi cetăţenii?

Iurie Ciocan: „Această aplicaţie online noi am utilizat-o şi în 2010, doar că ea nu a fost la fel de performantă cum este acum.”

Europa Liberă: Şi detalii privind funcţionalitatea aplicaţiei pot fi găsite pe pagina web alegator.md...

Iurie Ciocan: „Chiar astăzi împreună cu partenerii noştri, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, vom lansa această aplicaţie, toate detaliile vor fi oferită astăzi în cadrul unei prezentări speciale pentru mass-media şi pentru public, sigur că cetăţenii aflaţi peste hotare cunosc deja despre acest lucru pentru că am vorbit despre asemenea aplicaţii şi anterior, ba chiar am aplicat-o şi în 2010 precum am mai spus… ”

Europa Liberă: Cum vor afla cetăţenii moldoveni despre această înregistrare prealabilă şi cum vor şti, de fapt, că nu este de speriat, de suspectat ceva rău ş.a.m.d. ?

Iurie Ciocan: „În paralel cu lansarea acestei aplicaţii, noi desigur că vom lansa şi câteva programe mari de informare a alegătorilor, pe toate trei canale de comunicare în acest parteneriat din trei instituţii – pe linia CEC, a MAEIE şi BRD. Vom încerca să ajungem la fiecare alegător din afara ţării, pentru a le comunica facilităţile acestei aplicaţii. Vreau să atrag atenţia că persoana care nu va fi înregistrată în prealabil, nu înseamnă că nu va putea vota. Vor putea vota toţi cei care se vor prezenta la alegeri în ziua votării. Doar că cetăţeanul care se va înregistra în prealabil ne va ajuta pe noi, organizatorii alegerilor, să facem mai transparente, mai corecte alegerile. Prin corectitudinea listelor electorale. Pentru că odată ce cetăţeanul este înregistrat în afara ţării, va fi radiat din lista electorală în interiorul ţării.”

Europa Liberă: Dacă se vor înregistra puţini cetăţeni, asta va însemna şi puţine secţii de vot?

Iurie Ciocan: „Pentru scrutinul din acest an noi am bugetat înfiinţarea în afara ţării a 100 de birouri electorale, faţă de 75 în ultimele alegeri.”

Europa Liberă: Deci, sunt programate mai multe secţii de votare… Cum se explică?

Iurie Ciocan: „A fost făcută în baza unor analize a celor întâmplate anterior desigur, a unor estimări, dar şi a unor solicitări venite din partea unor asociaţii ale diasporei din afara ţării, cu care avem contact permanent.”

Europa Liberă: Cum se va şti cu exactitate că cel care se înregistrează prealabil este chiar alegătorul respectiv, ci nu vreun şmecher care se foloseşte de datele personale pentru beneficiile electorale ale cui trebuie?

Iurie Ciocan: „În final la votare vine cetăţeanul, cu buletinul de identitate, ori cu paşaportul. Deci, în cazul dat înregistrarea prealabilă poartă un caracter doar informativ pentru organele electorale pentru constituirea listelor electorale. Nici mai mult, nici mai puţin. Nu înseamnă că dacă te-ai înregistrat, imediat ai şi votat. Şi eu, şi Dvs. suntem în liste electorale, dar asta nu înseamnă obligaţia noastră de a merge şi a vota. Este un drept, iar noi încercăm să facilităm acest drept.”

Europa Liberă: O parte considerabilă a emigranţilor moldoveni au ajuns sau au rămas într-o ţară sau alta în mod ilegal… O asemenea acţiune, care presupune şi prezentarea datelor personale, dar şi o recunoaştere de facto a faptului că te afli ilegal unde te afli, ar putea avea urmări asupra şederii în continuare a acestor oameni? Mulţi se pot întreba dacă nu cumva riscă înregistrându-se…

Iurie Ciocan: „Chiar din prima pagină, când accesaţi alegator.md, apare o informaţie clară: datele prezentate vor fi folosite doar pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Nu vor fi livrate aceste date nici unei alte instituţii: atât în interiorul ţării, cât şi în exterior. Desigur că au mai rămas cetăţeni care nu şi-au făcut actele în regulă aflându-se peste hotare. numărul acestora nu cred că este atât de mare. Mai ales că recent că s-a liberalizat regimul de vize. În cazul dat, în urma consultărilor şi cu colegii noştri de la Ministerul de externe, înţelegem că numărul acestor cetăţeni este foarte mic. ”

Europa Liberă: Care ar fi cel mai convingător argument împotriva acelor politicieni care consideră că această preînregistrare ar face parte dintr-un complex de condiţii create pentru a frauda alegerile prin voturile emigranţilor?

Iurie Ciocan: „Cu acelaşi succes am putea spune că listele electorale în sine este o măsură preparatorie pentru a frauda alegerile. Mi se pare absolut bizar. Ceea ce facem e că încercăm să aducem o claritate în listele electorale şi încercăm să aducem biroul electoral cât mai aproape de orice cetăţean aflat în afara ţării. Aceşti cetăţeni aduc un miliard de euro anual în ţară. Cei care încearcă să ne spună despre fraudări, la acest lucru în primul rând să se gândească.”

Europa Liberă: Se ştie că, deşi aduc aceşti bani în ţară, la vot pot participa puţini dintre ei. Ce măsuri aveţi în vedere pentru a spori accesul lor la vot?

Iurie Ciocan: „În primul rând creşterea numărului birourilor, însoţită de campanii largi de informare, credem noi că ne va ajuta să aducem cetăţeanul la vot în ziua alegerilor.”

Europa Liberă: 100 de birouri e suficient?

Iurie Ciocan: „E mai mult decât a fost anterior şi e exact atât cât ne putem permite astăzi financiar.”

Europa Liberă: „Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se vor înregistra în prealabil, accesând pagina web www.alegator.md, selectând rubrica „Înregistrarea prealabilă”. Formularul se completează individual fiind interzisă înregistrarea în locul altei persoane”. Citat din regulamentul înregistrării prealabile… Şi ce se poate întâmpla dacă interdicţia este nesocotită?

Iurie Ciocan: „În cazul în care vor fi aduse probe că cineva a încercat această înregistrare masivă, cum presupuneţi, această înregistrare va fi anulată. Pentru că înregistrarea se face în câteva etape: în primul rând cetăţeanul îşi introduce în baza noastră de date informaţia despre sine, locul unde se află peste hotare, datele unde este înregistrat în Republica Moldova, lasă un mail, ulterior aceste date sunt verificate pentru conformitate, şi dacă sunt conforme, corespund registrului de stat al alegătorului, doar în acest6e condiţii va primi un mail de conformare.”

Europa Liberă: Vor exista, bineînţeles, mai multe întrebări aşa-numite frecvente referitor la această acţiune… Unica posibilitate de a afla un răspuns la o întrebare sau alta va fi aceea de a consulta regulamentul de pe site-ul respectiv sau există şi alte posibilităţi ale imigrantului?

Iurie Ciocan: „Cum am zis, facem un front comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Colaboratorii noştri din toate aceste trei instituţii sunt bine pregătiţi pentru a oferi informaţiile necesare alegătorilor noştri de peste hotare, pentru a-i convinge în beneficiile pe care le aduce această înregistrare prealabilă. Noi am avut situaţia anterior, când s-au plâns cetăţenii că nu le-a ajuns buletine de vot, că birourile erau prea departe. Anume acest instrument ne va ajuta să aducem cât mai aproape biroul electoral către alegători şi să le oferim un număr suficient de buletine de vot. ”

Europa Liberă: Este această înregistrare prealabilă, cu bunele practici recomandate de Comisia de la Veneţia pentru alegerile parlamentare?

Iurie Ciocan: „Procedura este absolut conformă, face parte din sistemul nostru de înregistrare a alegătorilor, este descrisă în lege, în Codul electoral. Dar codul electoral în sine şi modificările lui au fost avizate pozitiv de către Comisia de la Veneţia. În Republica Moldova înregistrarea alegătorilor este una pasivă, statul singur înregistrează obligatoriu toţi alegătorii. Dar există state unde înregistrarea este activă şi votează doar cei care s-au înregistrat. Aşa că suntem în pas cu bunele practici. ”

XS
SM
MD
LG