Linkuri accesibilitate

Comitetul Executiv din Găgăuzia a pregătit un proiect de lege prin care se propune ca unioniștii din R. Moldova să fie pedepsiți penal (Gagauzinfo.MD)


De ce moldoveniştii se fac albie de porci? (Petru Bogatu în Ziarul Național).

Ion Preaşca discută în „Adevărul” deprecierea monedei naţionale, cu circa 7% faţă de dolar şi cu peste 5% faţă de euro de la începutul anului. Citat în articol, economistul Sveatoslav Mihalache susţine că deprecierea leului este unul dintre factorii principali care stimulează creşterea economiei şi acumularea mai multor mijloace în bugetul statului. Asta pentru că mărfurile de import, din taxarea cărora provine o mare parte din veniturile ţării, se scumpesc, iar cele autohtone devin mai competitive şi, respectiv, este stimulată producţia internă şi exporturile. În acelaşi timp, expertul afirmă că există semne ale unei potenţiale aprecieri a leului pe perioada estivală.

Portalul „Gagauzinfo.MD” informează Comitetul Executiv din Găgăuzia a pregătit un proiect de lege prin care se propune ca unioniștii din Republica Moldova să fie pedepsiți penal. Reprezentanţii autonomiei propun să fie introduse mai multe modificări în Codul Penal care să prevadă sancţiuni cu o amendă de la 200 până la 600 de unităţi convenţionale sau privare de libertate de până la trei ani pentru cei care vor susţine în public unirea Republicii Moldova cu România sau vor împărţi materiale informative cu tentă unionistă. Conform proiectului, dacă se va demonstra că anumite persoane au promovat unionismul la comanda serviciilor secrete străine, atunci pedeapsa va fi de la trei la șapte ani de închisoare. Totodată, dacă acțiunile unioniste vor fi însoțite de acte de violență, cu folosirea armelor, va fi aplicată o pedeapsă cu închisoarea de la șapte la 15 ani. „Acei oameni care vorbesc deschis despre lichidarea statului Republica Moldova și unirea cu România trebuie să stea la închisoare”, a declarat başcanul Mihail Formuzal.

Raisa Răzmeriţă scrie în „Ziarul de Gardă” alocaţiile pentru autorităţile publice locale, destinate finanţării cheltuielilor capitale, dețin o pondere semnificativă în bugetul public. În 2014, această sumă era de peste 445 mil. de lei – de aproape trei ori mai mult în comparaţie cu alocările pentru investiţii capitale făcute în 2013, mai scrie jurnalista. Unii experţi citaţi de „Ziarul de Gardă” consideră că aceasta s-ar explica şi prin faptul că 2014 este un an electoral, iar banii din anexa respectivă sunt folosiţi deseori de politicieni pentru a influenţa alegătorii.

Petru Grozavu se referă în editorialul său din „Ziarul de Gardă” la posibila vizită la Chişinău a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, preconizată pentru sfârşitul lunii. „R. Moldova a ales să fie într-un destin cu Europa, iar Europa a ales să fie alături de Moldova. Întrebarea e: dacă Moscova nu este alături de R. Moldova în această alegere a ei, cu cine este ea împotriva R. Moldova? Cu Dodon, cu Formuzal, cu Antifa lui Tcaciuk și Petrenko, cu Konsatntonov și Burgugi, Usatîi, Șelin...?”, se întreabă autorul. Petru Grozavu continuă şi cu alte întrebări retorice: „Va anunța Lavrov și de data asta, așa cum a făcut-o în 2012, că Rusia va respecta „dreptul suveran al R. Moldova de a alege încotro să meargă”, ori va încerca să-i corecteze „mersul” cu alde Dodon, Formuzal, Antifa...?”

„De ce moldoveniştii se fac albie de porci?”, se întreabă Petru Bogatu în editorialul său semnat pe pagina web a „Ziarului Naţional”. Autorul scrie că „sumedenia de grupări pro-ruse de la Chişinău sunt cimentate de devotamentul faţă de cauza Uniunii Vamale şi a celei Eurasiatice”. „Tkaciuk, Dodon, Şelin, Renato Ustaîi, precum şi o serie de mişcări moldoveniste, organizaţii clericale şi cluburi sportive se opun cu înverşunare cursului european, urmărind suprimarea acestuia. Tocmai lupta lor comună pentru înlocuirea vectorului vestic de politică externă cu cel estic creează impresia că ar exista pe stânga un monolit. Însă, de la o vreme, parcă se întâmplă ceva cu mortarul care lega această construcţie. Coloana a cincea a Rusiei se năruiește. Crapă pe la încheieturi”, notează Petru Bogatu. Motivul ar fi, potrivit autorului, eşuarea proiectului Novorusia şi perpetuarea războiului anti-rus al Ucrainei.

XS
SM
MD
LG