Linkuri accesibilitate

Hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean rămâne deschis


Punctul de trecere Kuciurgan-Pervomaisk, frontiera cu Ukraina
Punctul de trecere Kuciurgan-Pervomaisk, frontiera cu Ukraina

Ucraina nu vrea să închidă graniţa, ci un control mai puternic pe segmentul transnistrean


În acest moment, în estul Ucrainei are loc o ofensivă a armatei, pentru a restabili controlul Kievului dar preşedintele Petro Poroşenko a anunţat astăzi că ar putea decreta şi un „scurt” armistiţiu” care să permită negocierea unei soluţii de durată la revolta separatistă. O încercare de a combina forţa armată cu cea diplomatică. Şi care este situaţia în vest, de-a lungul segmentului transnistrean al graniţei moldo-ucrainene?

Rada Supremă, parlamentul Ucrainei, a recomandat, ieri, executivului de la Kiev să consolideze controlul la graniţa cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean şi eventual să sisteze, funcţie de situaţie, activitatea unor puncte de trecere a frontierei ucrainene. Chiar dacă este vorba doar de o recomandare, mai multe instituţii media, în special ruseşti şi ucrainene, au prezentat-o ca un fapt împlinit, anunţând că Ucraina a închis graniţa cu Rusia şi Transnistria. Solicitate de Europa Liberă, surse de la externele de la Chişinău, Comisia Unificată de Control, dar şi de la Serviciul de grăniceri din Ucraina ne-au comunicat că în prezent hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean rămâne deschis. Iată ce ne-a spus şefa serviciului de presă de la Ministerul de Externe, Ana Taban:
Rada Supremă de la Kiev
Rada Supremă de la Kiev
„E o recomandare către Guvernul ucrainean. Nu e nimic hotărât deocamdată. La acest subiect atât pot să vă zic doar că reprezentanţii Ambasadei moldoveneşti de la Kiev discută cu autorităţile din Ucraina.”

Şi reprezentantul Comisiei Unificate de Control Eduard Bumbac atrage atenţia că e vorba doar de o propunere a legislativului de la Kiev:

„Rada îi recomandă cabinetului de miniştri să ia în calcul şi segmentul transnistrean. Dar dacă să luăm în calcul faptul că abia acum se formează cabinetul de miniştri din Ucraina va mai dura o săptămână sau două până va fi luată o decizie. La moment eu nu cunosc careva impedimente la porţiunea de traversare a hotarului moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean.”

Secretarul serviciului de grăniceri ucrainean Andrei Parubii spune că executivul de la Kiev şi serviciul de grăniceri urmează să ia decizii privind realizarea în practică a propunerii Radei Supreme. Până atunci, careva schimbări la traversarea frontierei ucrainene prin punctele de trecere nu vor interveni:

„În acest moment, urmare a unei decizii anterioare a cabinetului de miniştri, este temporar sistată tranzitarea doar la opt puncte de trecere la hotar cu Rusia, în legătură cu situaţia din regiunile din Ucraina de Est. În rest, nimic nu s-a schimbat. Nici o decizie nu există vizavi de închiderea punctele de trecere la graniţa moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean.”

Recomandarea legislativului de la Kiev, a trezit îngrijorare în administraţia regiunii transnistrene, care este direct vizată. Subiectul a ajuns astăzi pe agenda Sovietului suprem din regiunea separatistă, spune expertul de la Tiraspol Serghei Melnicenko:
Sovietul suprem, Tiraspol
Sovietul suprem, Tiraspol
„Întrucât deocamdată nu există confirmări oficiale din partea ucraineană că această propunere se va solda în acţiuni practice, Sovietul Suprem din Transnistria s-a rezumat doar la analiza situaţiei, fără a decide asupra unor măsuri operative. Dacă propunerea va fi aprobată de executivul de la Kiev sigur că economia regiunii transnistrene va avea mari pierderi, dar şi locuitorii regiunii vor avea de suferit. În asemenea circumstanţe singura soluţie pentru agenţii economici transnistreni vor fi punctele de trecere a frontierei ucrainene de pe restul teritoriului Moldovei. Asta doar în cazul în care autorităţile de la Chişinău nu se vor solidariza cu cele de la Kiev. administraţia de la Tiraspol îşi exprimă speranţa însă că autorităţile de la Kiev nu vor recurge la asemenea măsuri.”

În vederea securizării frontierei autorităţile de la Kiev, în urmă cu câteva luni, au întărit controlul traficului la frontieră pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Administraţia de la Tiraspol, dar şi preşedintele Federaţiei Ruse au criticat atunci aceste măsuri invocând un pretins blocaj economic al regiunii transnistrene. Existenţa acestui presupus blocaj a fost respins atât de autorităţile de la Chişinău, cât şi de structurile europene şi cele americane. Că Tiraspolul nu e supus unei blocade economice o demonstrează şi statisticile comitetul vamal al regiunii transnistrene, publicate astăzi de cotidianul „Adevărul”, care arată că în prima jumătate a acestui an exporturile din regiunea transnistreană către statele UE au înregistrat o creştere semnificativă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG