Linkuri accesibilitate

Datele Comitetului vamal al regiunii transnistrene privind comerţul exterior pe perioada ianuarie-mai 2014 (Adevărul)


Prin insinuări inventate se încearcă să fie indusă în eroare opinia publică pentru a compromite Comisia Națională de Integritate (Ziarul de Gardă).



„Adevărul” vine astăzi cu probe ce dezmint afirmaţiile Tiraspolului despre blocada economică. Acestea sunt datele Comitetului vamal al regiunii transnistrene privind comerţul exterior pe perioada ianuarie-mai 2014. O creştere spectaculoasă a exporturilor în România şi alte state UE – iată ce relevă datele invocate de Ion Preaşca în articol. Acum probele: în primele cinci luni ale acestui an, volumul comerţului exterior al Transnistriei a constituit circa 990 de milioane de dolari, în creştere cu peste 20% faţă de perioada similară a anului 2013. O creştere mai mare, de 60%, au avut-o exporturile, până la 300 milioane de dolari. Cele mai spectaculoase creşteri s-au înregistrat în comerţul cu unele state din Uniunea Europeană. Astfel exporturile în România s-au majorat de 3,8 ori, de la 10,1 milioane de dolari la 38,2 milioane de dolari, iar cele spre Polonia au crescut de aproape 40 de ori; de la 950.000 de dolari la 37,8 milioane de dolari. Cele două state din UE practic au ajuns Rusia (cu 39 de milioane de dolari), ca pieţe de desfacere a mărfurilor produse în regiunea separatistă, mai scrie jurnalistul.

„Adevărul” mai scrie despre un litigiu care pune în pericol reabilitarea drumurilor. Ar fi vorba despre o companie italiană care pretinde că decizia autorităţilor de a desemna o firmă din Azerbaidjan pentru modernizarea a 17,6 kilometri din şoseaua Chişinău-Ungheni-Sculeni este ilegală şi cere rezilierea contractului. Iar litigiul ar putea duce la ratarea a sute de milioane de euro alocaţi de instituţiile financiare internaţionale, atenţionează Ion Preaşcă, autorul articolului.

Ion Chişlea scrie în săptămânalul „Economist” despre practicile selective ale Consiliului Concurenţei. „În mod normal, într-o economie de piaţă, agenţiile antimonopol sau de protecţie a concurenţei sunt autorităţile care veghează ca legile pieţii să se respecte întocmai, deoarece finalul competiţiei sănătoase generează companii puternice, apte să se descurce în cele mai grele condiţii. Nu este şi cazul Consiliului Concurenţei de la noi care îşi exercită autoritatea în mod selectiv şi fără a avea suficiente argumente”, notează autorul. Ion Chişlea mai scrie că „o atare situaţie este consemnată şi în cadrul industriei zahărului care ar putea fi prejudiciată grav de liberalizarea importului de zahăr”.

Reporterii „Ziarului de Gardă” publică pe pagina web reacţia preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, după ce joi, 12 iunie, jurnaliştii au relatat despre faptul că membrii CNI solicită intervenţia deputaţilor pentru „a lua act de neglijenţa, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege” admise de către şeful instituţiei. „Este evident, că anumite persoane, dirijate din umbră, prin insinuări inventate încearcă să ducă în eroare opinia publică pentru a compromite Comisia Națională de Integritate și a imita un management ineficient al acesteia”, se arată în mesajul lui Anatolie Donciu. Preşedintele CNI mai subliniază că „în majoritatea instituțiilor create în baza algoritmului politic apar anumite disensiuni”. „În acest sens, Comisia Națională de Integritate nu este o excepție, neînțelegerile apărute fiind generate de anumite imperfecțiuni ale legislației ce țin de procedurile interne de activitate, delimitarea strictă a competențelor membrilor organului colegial respectiv, precum și responsabilizarea acestora”, susţine Anatolie Donciu.
XS
SM
MD
LG