Linkuri accesibilitate

Definiţii pentru conflictul din regiunile estice ale Ucrainei


Oameni înarmaţi în faţa filialei Băncii Naţionale a Ucrainei din Doneţk, 16 iunie 2014
Oameni înarmaţi în faţa filialei Băncii Naţionale a Ucrainei din Doneţk, 16 iunie 2014

Igor Boţan: „Se vede cu ochiul liber că Vladimir Putin a intrat într-o capcană din care nu știe cum să iasă acum.”



În studioul Europei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan au stat de vorbă despre conflictul uneori greu de înțeles și definit din regiunile estice ale Ucrainei.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Igor Boțan: „Pentru războiul din Ucraina demult au fost inventate denumiri, astfel de războaie se numesc netradiționale sau războaie hibrid. Scopul unor războaie de acest gen este de a provoca nemulțumiri sociale care pot izbucni în războaie civile. La început se declanșează un război informațional, pentru defăimarea și delegitimarea puterii centrale pentru ca pe acest fundal să se invoce nemulțumirea cetățenilor, care au anumite cerințe și aceste cerințe sunt susținute de către cei interesați care și declanșează propriu-zis războiul informațional.”

Europa Liberă: Iulia Latînina de la Echo Moskvî a încercat să surprindă încă o caracteristică a acestui război: rebelii, gherilele scot în față cetățenii civili, se ascund îndărătul lor, lucru confirmat și de Vladimir Putin, astfel încât să mărească numărul de victime civile, în loc să protejeze civilii.

Igor Boțan: „Noi știm, cei din Republica Moldova, în special, cei care am urmărit desfășurarea conflictului transnistrean, vedem că lucrurile sunt trase ca la indigo: același război civil, acuzații de război autorităților centrale împotriva propriului popor, cu tot arsenalul de participanți care vin din Federația Rusă, chipurile, sunt persoane private și așa mai departe. Dar după mai mult de 20 de ani cred că în acest spațiu post-sovietic am și învățat care sunt scopurile reale și cum se intenționează a fi atinse aceste scopuri.”

Europa Liberă: Acum, când a fost doborât avionul cu 49 de militari, mai exact, 40 de militari și 9 piloți, cineva trebuie tras la răspundere sau nu?
Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boțan: „De aceea și se numește netradițional, hibrid, că nu poți identifica cine este la modul concret vinovat de această tragedie. Sigur că, cei care au tras sunt diversioniștii, separatiștii, teroriștii, din punctul de vedere al Kievului. Pe de altă parte, noi înțelegem cu toții că această diversiune a avut drept țintă conducerea de vârf a Ucrainei, în primul rând, și opinia publică din Ucraina, mamele, părinții care știu că au copii care, în mod inevitabil, pot fi chemați să își apere patria. Pe de altă parte, așa cum spuneam, aici lucrurile trebuie văzute în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în Federația Rusă. Războiul pe care l-a declanșat Vladimir Putin în Cecenia a fost un război de nimicire aproape totală a insurgenților ceceni care nu cereau altceva decât cer în prezent, de exemplu, așa-zișii separatiști din Lugansk și Donețk. Modalitatea în care a desfășurat Federația Rusă acest război cu armată în Ucraina, deocamdată vedem că luptă așa-zisa Gardă Națională care este formată pe baza organelor de interne din Ucraina și voluntarilor. Deci, vedem că și aceasta este o componentă foarte importantă, atunci când Federația Rusă acuză Ucraina că luptă cu armata, cu armata regulată împotriva propriului popor.”

Europa Liberă: Acum noi avem probe că Rusia este în spatele acestui război? Termenul „războiul ruso-ucrainean” se vehiculează tot mai des pe internet. Are temei acest termen?

Igor Boțan: „Formal, nu, de facto, da. Sigur, autoritățile Ucrainei îi spun Rusiei: ca să nu aibă loc acest război, închideți hotarul, din cauză că permiteți diversioniștilor să pătrundă fără niciun fel de obstacole, cu tehnică militară din Federația Rusă, este o dovadă implicită că aveți interesul ca în Ucraina să continue acest războiʾ.”

Europa Liberă: Dar acesta e un fel de silogism. Juridic, cum se poate dovedi că Rusia stă în spatele acestei trimiteri de arme și muniții?

Igor Boțan: „Tocmai de aceea războiul se numește hibrid și război netradițional. Sigur, Federația Rusă poate fi în orice moment și aceasta vedem, liderii mondiali se adresează către Vladimir Putin: închide hotarul și atunci vom avea o dovadă că nu dorești escaladarea acestui război. Sau [Igor] Ghirkin și alți diversioniști și teroriști sunt cetățeni ai Federației Ruse. Federația Rusă are un Cod Penal foarte bine pus la punct pentru a lupta cu propriii teroriști. Legislația Federației Ruse, Codul Penal prevede pedeapsă penală pentru cetățenii Federației Ruse care desfășoară activități diversioniste pe teritoriul altor țări.”

Europa Liberă: Sau, cum spunea aceeași Latînina, încercați să duceți un pistol, de exemplu, la altă frontieră, în Belarus, de exemplu.

Igor Boțan: „Sigur, toate aceste lucruri demonstrează că exisă cest interes și vedem care este ritorica Federației Ruse. Ritorica este îndreptată spre a forța autoritățile centrale de la Kiev să se așeze la masa de negocieri cu așa-zișii insurgenți. Noi, cei din Republica Moldova, știm ce urmează după aceasta, problema transnistreană ne este o mostră, adică se blochează capacitatea puterii centrale de a negocia proiecte, cum este proiectul integrării europene. În Republica Moldova vedem care e principala stavilă acum, în procesul de integrare europeană, și vedem că opoziția din Republica Moldova invocă acest moment, de ce Transnistria nu participă la negocieri, de parcă transnistrenii nu au fost invitați. Au fost invitați, dar ei au altă sarcină. Și în acest mod, din păcate, Federația Rusă încearcă să stopeze niște procese care sunt absolut naturale pentru societățile și moldovenească, și georgiană, și din Ucraina.”

Europa Liberă: Deci, programul maxim acum al Kremlinului este transformarea Donețkului și Luganskului într-o zonă transnistreană?

Igor Boțan: „Este evident, atâta tip cât principalul mesaj al Federației Ruse – să fie stopată această acțiune antiteroristă a Kievului și să se așeze la masa de negocieri. Nu vedem alt scop final decât să se legitimeze această așa-zisă Novorosie, constituită din Lugank și Donețk, și Federația Rusă să vină în calitate de negociator, garant, mediator și așa mai departe, după care lucrurile să rămână înghețate pentru perioade îndelungate de timp.”

Europa Liberă: Dar Novorosia, în accepțiunea lui Putin, era mult mai mare.

Igor Boțan: „Da, era până la Dunăre, este adevărat.”

Europa Liberă: Adică, totuși, e bine că nu a luat proporții sau nu s-a înaripat atât de tare Kremlinul, încât să ajungă până la regiunea Odesa și Transnistria?

Igor Boțan: „Pur și simplu, a fost descurajat pentru că aceste noțiuni de războaie hibride nu sunt cunoscute doar în Federația Rusă. Sunt și alte centre de luare a deciziilor care înțeleg perfect ce se întâmplă și a avut loc această acțiune de descurajare.”

Europa Liberă: Sunteți de acord că Putin, de fapt, a bătut în retragere, urmare a acestor acțiuni de descurajare?

Igor Boțan: „Cred că da, a bătut în retragere, însă nu a renunțat cu totul la ideea sa, nu poate renunța pentru că și-a adus ratingul până la limita de sus, după care poate doar cădea. Iar căderea pentru Vladimir Putin înseamnă destabilizarea situației în Federația Rusă însăși. Se vede cu ochiul liber că a intrat într-o capcană din care nu știe cum să iasă acum.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG