Linkuri accesibilitate

România are stocuri de gaze naturale pentru șase luni (ziare.com)


Rusia va răspunde pentru şcolile moldoveneşti din Transnistria (România liberă).



Ziarele au preluat imediat declarația premierului Victor Ponta de la reuniunea conducerii Partidului Social Democrat de azi dimineață: situația în regiune se deteriorează, se cam opresc gazele, odată ce Moscova a sistat livrarea de gaze naturale către Ucraina. Ziare.com relatează că premierul român a dat asigurări: pentru România nu va fi o problemă, există rezerve stocate, suficiente pentru cel puțin șase luni.

România liberă reamintește ca la începutul lunii viitoare ar trebui ca Federația Rusă să prezinte informații detaliate despre modul în care va fi garantată existența școlilor românești din Transnistria. Cerința vine din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, după ce Rusia a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la educație al românilor din regiunea separatistă Transnistria. Dan Gheorghe, care semnează acest articol, preia date din surse moldovenești: în Transnistria, 80% dintre elevi învață în limba rusă, deși peste 50% din populația regiunii separatiste sunt din români. În zonele rurale, procentul este chiar mai mare. La Chișinău, analiștii au început să se întrebe dacă în septembrie cele opt școli românești din stânga Nistrului își vor mai deschide porțile, notează jurnalistul de la România liberă.

Un comentariu din Evenimnetul zilei, semnat de Sever Voinescu, e consacrat aniversării a 20 de ani de la înființarea primei școli de studii de excelență din România, New Europe College. Instituția a fost fondată, și condusă în calitate de rector, de Andrei Pleșu, iar în prezent ”se bucură de respectul elitei universitare occidentale”. Pentru că Pleșu se retrage din funcție, Sever Voinescu îi trece în revistă principiile și meritele. Pe la NEC au trecut, în douăzeci de ani, 700 de doctoranzi ori doctori ai disciplinelor cărora instituția le este dedicată (umanioare și științe sociale). Sunt cercetători din România și din alte țări, mai ales ale sud-estului European și ale bazinului Mării Negre. Carisma și farmecul stilistic al scrierilor lui Andrei Pleșu ar fi doar aparența cea mai la îndemână. De fapt, Pleșu este un „fondator de vocație”. Nu doar NEC, ci și Muzeul Țăranului Român, revista „Dilema”, devenită ulterior „Dilema veche”, precum și editura Humanitas s-au născut cu contribuția sa. „Nu-mi pot imagina un fel mai demn și mai potrivit de a servi interesul public românesc astăzi decât acela de a fonda instituții culturale”, spune Voinescu, care crede că rectorul NEC ”este unul dintre cei mai importanți oameni ai culturii noastre de la intersecția secolelor XX și XXI”. Din păcate, „incapacitatea țării de a fi recunoscătoare celor care merită este dureroasă de-a dreptul”.

Un grup de 37 de deputați ai PSD a propus un proiect de lege care permite defrișarea pădurilor pentru spații de agrement, prin trecerea lor în intravilan. Pe acest subiect scrie azi un comentariu acid Marian Sultănoiu, de la gandul.info. Mălin Bot, se întreabă în Evenimentul zilei unde sunt acum eco-protestatarii. „Mă așteptam să văd deja în rețele sociale convocările pentru duminica aceasta. Am dat numai peste poze de pe plaja din Vama Veche”.
XS
SM
MD
LG