Linkuri accesibilitate

Un clip video jihadist îngrijorează autoritățile americane


Mosul, Irak
Mosul, Irak

Gruparea care a făcut public clipul a anunțat un altul despre „un martir american care a murit, luptînd în războiul sfînt din Siria”.



Un clip promotional, indemind la Jihad Islamic, preocupa mai mult autoritatile americane decit altele similare. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Apelul in clipul respectiv este „Alatura-te caravanei jihadului”. Apoi este infatisat un barbat, un american care cere altor americani sa participe la batalie. Clipul se termina cu imaginea unui pasaport american care arde, avind pe fundal risete si strigate „Allah este maret”.

Serviciile de informatii americane cred ca americanul care apare in video este originar din Florida si avea 22 de ani, el fiind cel care de curind s-a aruncat in aer, omorind 37 de militari sirieni. Numele lui Moner Mohammad Abusalha -- unul dintre cei circa 100 de americani, care fie au incercat, fie au reusit sa mearga si sa lupte in Siria, de partea fortelor anti-Assad.

Cum se stie insa, ceea ce initial a fost opozitie militanta impotriva unei dictaturi a devenit acum un ansamblu pestrit, care include elemente si grupari extremiste dintre cele mai periculoase. Oficialitati americane se tem ca clipul promotional va inspira si pe altii, asta mai ale pe fondul succeselor obtinute in ultima vreme de gruparea terorista Statul Islamic al Siriei si Irakului.

FBIul urmareste cu atentie, intre altele, statul Minnesota de unde se pare ca citiva americani de origine somaleza au plecat sa lupte in Siria. In afara de temerile impartasite in America si Vestul Europei in legatura cu tineri care lupta in Siria, de partea extremistilor exista si posibilitatea ca unii dintre acestia sa revina si sa comita actiuni teroriste in Occident.

Abusalha s-a nascut in Florida, ca adolescent a jucat basket si era cunoscut sub numele de Mo. In timpul scolii, de multe ori nu s-a dus la cursuri, preferind sa se roage. Mama lui este americanca iar tatal palestinian. Familia are un magazin alimentar in localitatea Vero Beach. Dupa liceu s-a inscris la trei colegii dar nu a continuat studiile, apoi s-a mutat la Orlando.

Ulterior si-a informat prietenii ca pleaca in Iordania pentru a se pregati sa devina asistent medical. Apoi, nimeni nu a auzit despre el un timp, se presupune ca a fost recrutat de extremisti in Iordania. In Siria si-a luat numele Abu Huraira al-Amriki si a petrecut doua luni in tabara de pregatire Busra Front, Allepo, pentru ca apoi sa fie trimis in provincial Idlib unde a comis atentatul sinucigas. In video, persoana despre care se crede ca este militantul american cere altor americani sa-si indeplineasca ceea ce numeste „obligatia divina” de a se alatura Jihadului. Gruparea care a facut public clipul a anuntat un altul despre „un martir american care a murit, luptind in razboiul sfint din Siria”. Un fenomen privit in America si vestul Europei cu mare seriozitate si ingrijorare.
XS
SM
MD
LG