Linkuri accesibilitate

„Toţi trebuie să fim o Moldovă!”


Opinii ale străzii, culese la Chișinău, despre evenimentele din Autonomia găgăuză.



- „Cei care trăiesc în Comrat sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi dacă se manifestă într-un anumit fel, mă refer la felul în care vin în contradicţie cu părerea oficialilor din Chişinău, înseamnă că nu sunt auziţi la un moment dat. Dacă ar fi auziţi şi ar fi luată părerea lor în consideraţie, manifestările acestea nu ar avea loc pur şi simplu.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în Autonomia Găgăuză vă îngrijorează?

- „Desigur. Nu e corect de face lumea. Dacă nu sunt băştinaşi, dar veniţi pe pământul acesta, trebuie să stimeze lumea, oamenii. Eu sunt vorbitoare de limbă rusă şi eu cred că viitorul nostru este în Uniunea Europeană. Nu ştim de acum ce prezintă Uniunea Vamală, distruge, şi asta nu e bine. Eu cred că noi trebuie să trăim cu Europa împreună, de acolo noi am luat ce e mai rău.”

- „N-ar importanţă, că suntem moldoveni sau ruşi, noi suntem oameni, toţi totuna. Şi dacă trăiesc pe pământul nostru, de ce ar trebui să-şi ia fiecare părticica lui. Toţi trebuie să fim o Moldovă.”

- „Ştiţi, oamenii sunt obijduiţi de Dumnezeu, că nu le-a dat minte, asta-i Tiraspolul, Comratul. Şi îi rog, oameni buni, ieşiţi din închisoare. Să trăieşti cu trecutul tot nu poţi.”

- „Chiar aseară m-am uitat la televizor, că au spus că o să se formeze acolo nişte gărzi populare, că poporul o să se ridice cu armele. Acest lucru nu este normal, nu-i sănătos cine spune lucrurile acestea. Conducerea ar trebuie să meargă încolo cu informatori, ca să facă adunări cu oamenii, să le lămurească concret, că lumea dacă nu cunoaşte, cineva spune şi ei cred.”

- „Destabilizări sunt. Vedeţi că acolo merge politica rusească, pro rusă, ca şi în Ucraina. Aşa că mai slut, mai tensionat, şi însemnă că trebuie să fie mai serioasă puterea noastră, a Moldovei, să ia concret decizii, să pună mâna pe ei.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG