Linkuri accesibilitate

Jose Manuel Barroso la Chișinău: UE nu este proiectul guvernului, el trebuie să fie al întregului popor


Președintele CE a mai spus că Moldova trebuie să continue lupta cu corupția.



Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Borroso a declarat astazi la Chisinau încă o data sprijinul Uniunii Europene pentru democratizarea Moldovei si a promis un nou ajutor finamnciar Chisinaului, în valoare totala de 35 de milioane de euro. Barrosso, care isi incheie mandatul ca sef al Comisiei Europene, face un turneu prin citeva tari ale Parteneriatului Estic, în Moldova si Georgia, tari care vor semna la 27 iunie acordul de asociere si liber schimb cu EU.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și premierul Iurie Leancă au semnat patru acorduri prin care Moldova va primi sprijin financiar în valoare de circa 50 de milioane de euro pentru parcursul său european, aceștia urmând să fie investiți în dezvoltarea zonelor rurale, energetică, dar și pentru aplicarea Planului de Acțiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize.

Barroso a spus că Republica Moldova devine un partener al Uniunii Europene, iar aceste relații de susținere și cooperare aduc doar beneficii și perspective pentru cetățeni și a precizat că nu există nicio îndoială că Moldova este o țară europeană.

Întrebat de Europa Liberă ce ar sfătui guvernul de la Chișinău să facă pentru ca ideea de integrare europeană să devină una națională, Barroso a menționat că nu va sugera nimic deoarece autoritățile țării trebuie singure să decidă, întrucât promovează un stat democratic și un sistem de guvernare democrat.

Jose Manuel Barroso a adăugat că oamenii ar trebui să cunoască perspectivele pe care le pot obține, odată cu apropierea Moldovei de Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu este proiectul guvernului, el trebuie să fie al întregului popor:

„Este un subiect pe care trebuie să îl rezolvaţi dumneavoastră. Uniunea Europeană nu impune nimic Republicii Moldova. Ţara trebuie să decidă ce viitor îşi doreşte. Am discutat acest aspect cu Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. Armenia a decis că nu îşi doreşte Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb. A fost decizia lor şi o respectăm. Nu avem un Acord de Asociere cu Azerbaidjanul, noi respectăm această decizie. Să fie foarte clar: Uniunea Europeană este o asociaţie de state democratice. Autorităţile democratice ale Republicii Moldova şi-au exprimat intenţia de a semna acest Acord de Asociere şi cel de Liber Schimb cu noi. Am lucrat asupra acestei cereri şi acum vom semna acest acord. Credem că acest document este în beneficiul Republicii Moldova, deoarece va deschide noi oportunităţi economice, va exista şi suport financiar, şi tehnic. Credeţi-mă, e alegerea corectă. Însă această alegere vă aparţine vouă, nu nouă.”

Președintele Comisiei Europene a mai spus că Moldova trebuie să continue lupta cu corupția, pentru obținerea independenței justiției, dar și reformarea domeniilor importante în edificarea unui stat democratic.

Jose Manuel Barroso mai dorește ca Federația Rusă să fie un partener important pentru Moldova și după semnarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, astfel încât să nu existe consecințe nefaste asupra cooperării economice moldo-ruse:

„În privinţa anumitor consecinţe care pot apărea în relaţia pe care Republica Moldova o are cu Rusia, permiteţi-mi să repet un punct important: Uniunea Europeană nu vede acordurile de comerţ liber ca un instrument de îngrădire. Noi avem semnate acorduri de comerţ liber cu multe state care, la rândul lor, au asemenea acorduri cu alte ţări. Nu este imposibil. Am să vă dau un exemplu: în prezent, analizăm posibilităţile tehnice ale unui acord de comerţ liber cu Canada, care are o înţelegere similară cu Statele Unite şi Mexic. Deci, nu e nicio problemă şi nicio contradicţie. Dacă Moldova și Rusia vor să aibă liber-schimb între ele, foarte bine, noi nu avem nimic împotrivă. Liberul schimb creează mai multe oportunităţi. Acest Acord de Liber Schimb nu trebuie văzut ca fiind îndreptat împotriva Rusiei. Noi avem tot respectul pentru Rusia, am discutat aceste chestiuni cu ei… De fapt, regretăm recentele evenimente din Ucraina, pentru că viziunea noastră pe termen lung este o zonă de comerț liber de la Lisabona până la Vladivostok.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG