Linkuri accesibilitate

Bulgaria va „plăti” pentru înghețarea proiectului South Stream


Centrala de la Kozlodui
Centrala de la Kozlodui

Decizia guvernului Oreșearski de a îngheța proiectul „South Stream” a avut drept rezultat dublarea, de către concernul rus „Rosenergoatom”, a costului modernizării reactoarelor 5 și 6 de la Kozlodui.



Decizia guvernului Oreșearski de a îngheța proiectul „South Stream” a avut drept rezultat dublarea, de către concernul rus „Rosenergoatom”, a costului modernizării reactoarelor 5 și 6 de la Kozlodui. Concomitent rușii au redus de la 40 la 20 de ani durata de funcționare a reactoarelor modernizate.

Informația pentru noua poziție a concernului rus a fost anunțată la forumul „Atomexpo” ce are loc în aceste zile la Moscova. Modernizarea ultimelor două reactoare – fiecare cu o putere de 1000 de MW, devine mult mai scumpă în timp ce durata lor de funcționare – mai scurtă, fața de prevederile inițiale, avertizează experții bulgari. Aici poziția Moscovei este privită drept o măsură de sancționare a Bulgariei pentru decizia sa de a opri, în concordanță cu poziția Comisiei europene, realizarea proiectului „South Stream”.

Cele două reactoare trebuie modernizate pentru a putea fi folosite după 2017, respectiv 2019, când expiră licențele lor de funcționare. Modernizarea va fi efectuată de un consorțium format din „Rosenergoatom” și „Electricite de France”.

Vicepreședintele concernului rus, Stanislav Antipov, a anunțat la Moscova că prelungirea duratei de funcționare a reactorilor cu între 15 și 20 de ani va necesita între 500 și 600 milioane de euro.

Calculele făcute cu 2 ani în urmă tot de experți ruși aratau un cost de 266 de milioane și durata de funcționare între 30 și 40 de ani.

Antipov a mai spus că din motive politice, nu tehnice, modernizarea reactoarelor a întârziat cu ani de zile. În Rusia ea ar fi început cu cel puțin 6 ani înainte de expirarea termenului de funcționare, a adaugat vicepreședintele „Rosenergoatom”.

Problemele cu realizarea proiectelor energetice cu Rusia vin pe fundalul unei grave crize politice. Aseară Serghei Stanișev, președintele Partidului socialist, partener în coaliția proguvernamentală cu partidul etnicilor turci și musulmanilor, a cerut demisia imediată a guvernului Plamen Oreșearski și alegeri anticipate în luna iulie. Președintele Rosen Plevneliev a convocat de urgență Consiliul de securitate națională ce se va pronunța asupră datei anticipatelor.
XS
SM
MD
LG