Linkuri accesibilitate

Andrew Jennings: „FIFA se încadrează perfect în definiția unei organizații criminale”


Mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 „Brazuca"
Mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 „Brazuca"

Un interviu cu un cunoscut reporter britanic de investigație pe tema acuzațiilor de corupție aduse Federației Internaționale de Fotbal.



Cu zile numărate înainte de startul Campionatului Mondial la fotbal Brazilia 2014, Federația Internațională de Fotbal, FIFA, se confruntă cu noi acuzații din cauza alegerii Qatarului pentru găzduirea campionatului din 2022. Ziarul britanic „Sunday Times” a scris recent că are dovezi că oficiali ai FIFA au primit de la un oficial din Qatar mită de cinci milioane de dolari pentru a ajuta țara din Orientul Mijlociu să câștige. Qatarul a respins acuzațiile, dar FIFA a lansat o anchetă. Dacă se descoperă vreo încălcare, Qatarul poate pierde dreptul de a găzdui campionatul și se poate organiza un nou concurs. Cunoscutul reporter de investigație britanic, Andrew Jennings, care s-a ocupat multă vreme de afacerile FIFA și ale Comitetului Internațional Olimpic, i-a spus într-un interviu corespondentei Europei Libere, Natalia Golițîna, că noile acuzații nu-l surprind, pentru că nu este prima dată când oficiali ai FIFA se pomenesc în mijlocul unor asemenea scandaluri.

Andrew Jennings
Andrew Jennings
Andrew Jennings: „Încă de când am început să mă ocup de FIFA cu 10-12 ani în urmă, a trebuit să mă țin tot timpul de nas. Am înțeles repejor că FIFA se încadrează perfect în definiția unei organizații criminale în care asociațiilor naționale, în schimbul loialității, le pică de sus tot felul de bunătăți, de la bilete la campionatele mondiale, până la granturi în afara controlului. Deci, cred că sunt o adunătură de gangsteri. Nu am încredere în ei și nu cred că ar trebui să aibă cineva”.

Articolul recent din „Sunday Times” vorbește despre înțelegeri conspirative pentru cumpărarea Campionatului Mondial. Credeți în asemenea conspirații?, a fost întrebat reporterul de investigație Andrew Jennings.

Andrew Jennings: „La fiecare Campionat Mondial se dau bani! Germania a dat ca să poată găzdui campionatul în 2006. Presa germană a scris pe larg că fostul mogul de televiziune Leo Kirch, care ar fi avut de câștigat imens, și-a trimis oamenii în 2000 să le dea bani membrilor Comitetului Executiv al FIFA. Nu eu am făcut dezvăluirea, dar știu că este adevărat, pentru că reporterii germani mi-au dat și mie niște documente. Oriunde s-ar organiza Campionatul Mondial, cineva face bani.

În Africa de Sud, au
Sepp Blatter, președintele FIFA la Astana
Sepp Blatter, președintele FIFA la Astana
făcut bani companiile de construcție. Iar FIFA deține peste tot drepturile de transmisie televizată. Cu toții își scot banul, cu excepția sărmanului plătitor de taxe. În Africa de Sud, puteau fura cu atât mai mult, cu cât crimele financiare nu prea sunt investigate prin părțile locului. Acum, s-au dus în Brazilia. Președintele corupt al FIFA, Sepp Blatter, i-a dat Campionatul Mondial fostului președinte al Confederației Braziliene de Fotbal, coruptul Ricardo Teixeira”.

Dacă, într-adevăr, mita ar sta la baza deciziilor luate de Comitetului Executiv al FIFA, este posibil că și Rusia a dat mită pentru dreptul să găzduiască în 2018 Campionatul Mondial?

Andrew Jennings: „Trebuie să spunem de dragul corectitudinii că, pentru moment, nu există dovezi că Rusia sau cineva din Rusia ar fi plătit. Dar
Tînărul fotbalist Asma Ali Suroor pozînd pe aeroportul de la Doha la sosirea Cupei Mondiale FIFA
Tînărul fotbalist Asma Ali Suroor pozînd pe aeroportul de la Doha la sosirea Cupei Mondiale FIFA
observăm că vine un asemenea iz dinspre Qatar. Dacă se anulează campionatul din Qatar, iar eu cred că așa ar trebui să se întâmple, atunci va plana bănuiala și asupra campionatului din Rusia. Aceiași pungași care au votat pentru organizarea campionatului în Qatar, au votat și pentru organizarea campionatului din Rusia. De aceea, integritatea votului a fost compromisă. Votul pentru ambele campionate, din 2018 și 2022, trebuie să aibă loc din nou”.

Ancheta de corupție în cazul alegerii Qatarului este condusă de șeful Camerei de Investigații al FIFA, Michael Garcia, care este fost procuror din Statele Unite. Se poate aștepta o anchetă nepărtinitoare?, a mai fost întrebat reporterul Andrew Jennings.

Andrew Jennings: „Nu am încredere în Garcia deloc. El nu este procuror de stat. În lumea civilizată, când este judecat cineva, toate dovezile sunt la vedere și din partea procurorilor, și din partea apărării. Judecătorul și jurații au sarcina să decidă, iar tu, în calitate de cetățean, îți poți face propria părere, să ai încredere în ceea ce spune poliția, sau în ceea ce spune inculpatul. Sepp Blatter a rescris codul de etică al FIFA așa încât toate dovezile sunt confidențiale și tot ce iese în public este numai verdictul. Asta se făcea numai pe timpul lui Stalin, în anii 1930, când aflai post factum că ai fost deja și judecat, și împușcat. Nu poți proceda așa într-o democrație. Numai că FIFA nu-i democrație, este un club privat și mafiot al lui Blatter”.

Și care este, în acest caz, soluția pentru a opri sau preveni corupția la FIFA?, l-a mai întrebat corespondenta Europei Libere pe reporterul de investigație britanic, Andrew Jennings:

Andrew Jennings: „Cred că se pot face două lucruri. Primul: guvernul elvețian trebuie să pună mâna și să ceară de la FIFA și toate celelalte organizații care își au sediul în Elveția, inclusiv Comitetul Internațional Olimpic, să procedeze la fel ca multe guvernele: să publice totul online. Imaginați-vă că, în vreme ce poți afla liber de pe internet cât câștigă fiecare demnitar francez, german, britanic sau american, dar nu poți afla cât face Blatter la o organizație de fotbal. În Să li se spună: ori publicați totul online, ori părăsiți țara.

În al doilea rând, mai cred că Națiunile Unite și Uniunea Europeană trebuie să spună și ele: ne-am săturat până peste cap că acești pungași își bat joc de cel mai popular sport din lume. Nu mai avem încredere în ei și putem gestiona fotbalul internaționali fără Blatter și banda sa. Și chiar este în puterea lor să o facă.

Guvernele din Uniunea Europeană, instituțiile din Uniunea Europeană sunt tare înfuriate. Am asistat la câteva întâlniri ale unor instituții europene la Paris și știu ce spun. Împotriva lui Blatter se poate acționa prin intermediul autorităților naționale din fotbal. Vedeți, oamenii lui spun că-i foarte puternic. Dar nu e. Blatter este numai o bulă de săpun”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG