Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană văzută de la Taraclia


Ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vigenin, a vorbit comunităţii bulgare din Taraclia despre experienţa ţării sale de aflare în UE.



Astăzi, s-a aflat în Moldova ministrul afacerilor externe al Bulgariei, Kristian Vigenin, la invitaţia şefei diplomaţiei Chişinăului, doamna Natalia Gherman. Diplomatul bulgar a mers la Taraclia unde le-a vorbit locuitorilor despre cum s-a schimbat ţara sa după aderarea la Uniunea Europeană, cât de complicat a fost drumul ei, dar şi cum au profitat bulgarii de oportunităţile ce le-au fost create. Diana Răileanu a fost şi ea astăzi la Taraclia, unde se află o importantă comunitate de bulgari şi a vrut şi ea sa afle „de la sursă” ce ştiu, nu ştiu sau ce îşi închipuie locuitorii de acolo că ar fi Uniunea Europeană. Diana a vorbit cu oamenii de pe stradă, la întâmplare, dar şi cu studenţi.

Aşezat în sud-estul ţării, la graniţa cu Ucraina, oraşul Taraclia este considerat capitala etnicilor bulgari din Republica Moldova. Aşteptarea că pe străzi locuitorii vorbesc limba bulgară este spulberată în câteva minute. La bineţe oamenii răspund în rusă.
La Taraclia
La Taraclia
Maia, o femeie între două vârste pe care o întâlnesc în preajma unei alimentare, spune că la Taraclia se trăieşte foarte bine, iar dacă ar mai fi şi locuri de muncă localnicii nu s-ar plânge de nimic. Femeii i se pare absolut firesc că oamenii de aici comunică mai mult în rusă. Ca să mă convingă invocă exemplul cartierului în care locuieşte:

„Bărbaţii noştri sunt plecaţi la muncă în Federaţia Rusă. Pe strada noastră sunt 25 de case pe de o parte şi alte 25 pe cealaltă parte. Nu găsiţi decât vreo patru bărbaţi rămaşi acasă, şi aceştia pentru că sunt pensionari. În rest cu toţii sunt plecaţi în Rusia.”

După datele recensământului de acum zece ani, peste 60 la sută dintre locuitorii Taracliei sunt etnici bulgari, acest fapt înlesnind pentru mulţi procesul de obţinere a paşaportului bulgăresc. Paradoxal însă, deşi în acte se consideră cetăţeni europeni, o bună parte dintre ei pledează pentru apropierea Moldovei de Federaţia Rusă. Răspunsul la această nedumerire l-am căutat la trei şahişti amatori, pe care i-am găsit la umbra unui copac:
„De fapt, pentru mulţi paşaportul bulgăresc a fost o investiţie. Au cheltuit anumiţi bani pentru perfectarea acestuia, iar apoi, având drept de muncă, au plecat în Europa ca să câştige o bucată de pâine. Am mulţi prieteni stabiliţi în Italia, Spania sau Marea Britanie, care îmi spun că viaţa acolo nu-i chiar uşoară. E adevărat, câştigă mulţi bani, însă de atâta muncă îmbătrânesc înainte de vreme.”

Cel mai vârstnic dintre şahişti, Savelii, spune că oamenii de la Taraclia sunt prea puţin interesaţi să tălmăcească mesajele care vin din capitală despre orientarea externă a ţării. Localnicii sunt preocupaţi mai degrabă de grija zilei de mâine:

„Suntem aici, ca la capătul lumii, uitaţi de toţi. Nu avem din ce trăi. Uitaţi-vă pe străzi, sunt pustii... Unde sunt tinerii noştri care ar trebui să muncească şi să ridice economia oraşului? Am rămas noi doi şi alţi câţiva pensionari. Locuri de muncă nu sunt, totul s-a distrus. Găsiţi doar benzinării, baruri şi gata. Ce să facă tinerii, a?”

Astăzi, în incinta Universităţii „Grigore Ţamblac” a fost deschis un centru de informare european, cu sprijinul Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova. Cu acest prilej ministrul afacerilor externe al Bulgariei, Kristian Vigenin, a ţinut o lecţie publică despre experienţa de aderare a ţării sale la comunitatea europeană. Imediat după prelegere am căutat să aflu opiniile mai multor studenţi ce ştiu ei despre Uniunea Europeană:
„Majoritatea locuitorilor de aici merg să lucreze în Federaţia Rusă. În Europa putem merge doar la odihnă, ca să ne cheltuim banii. E adevărat că oamenii de aici îşi perfectează paşapoarte bulgăreşti, însă doar din cauza faptului că nu îşi pot găsi aici un loc de muncă. Oamenii caută soluţii. În Moldova se trăieşte greu.”

„Chiar dacă Bulgaria a intrat în Uniunea Europeană, bulgarii de aici sunt mai mult orientaţi spre Rusia. Pe de altă parte, sunt mulţi care au cetăţenia bulgară, însă au obţinut-o cu un interes anume. Totuşi, cei care au plecat la muncă în Europa, totuşi ei optează spre Uniunea Europeană, iar cei nu au trecut de frontiera Republicii Moldova spre Vest, ei se îndreaptă spre Rusia.”

Au fost opinii ale studenţilor pe care i-am întâlnit la Universitatea „Grigore Ţambalac”, din Taraclia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG