Linkuri accesibilitate

Coincidența argumentelor lui Igor Dodon cu cele vehiculate de portalul Vocea Rusiei (Adevărul)


Discursul partidelor extremiste intrate în Parlamentul European e perceput cu superficialitate (Timothy Snyder/NYRB/ziare.com).



Liderul socialistilor de la Chisinau, Igor Dodon, incearca sa impiedice pe toate caile semnarea de catre Republica Moldova, la 27 iunie, a acordului de asociere cu Uniunea Europeana, scrie Elena Dumitru in Adevarul. Ea observa coincidenta argumentelor aduse de Dodon cu cele vehiculate de portalul Vocea Rusiei. In esenta, ar fi vorba despre riscurile economice pe care si le-ar lua Moldova, dar nu numai, pentru ca, se arata in Adevarul, Dodon a lansat un clip care foloseşte imaginea Conchitei Wurst, de la Eurovision, pentru a-i speria pe moldoveni.

Sugestia ar fi ca Europa are un alt set de valori decat Moldova. De fapt, Igor Dodon pledează pentru organizarea unui referendum pentru aderarea la uniunea eurasiatică, iar in biroul lui troneaza o harta a Moldovei „mari”, incluzand si Moldova romaneasca. Acelasi articol consemneaza si pozitiile liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, aparent mai moderate: miza etapei urmatoare ar fi clarificarea statutului Transnistriei. El sustine un „divort civilizat”, adaugand insa ca ar fi de acord si cu o reunificare cu Republica Moldova, „daca populatia o doreste”.

Jurnalista de la Adevarul arata ca in Republica Moldova optiunea majoritara pare sa fie pentru un stat independent: „cel mai vizil grup pe străzile Chişinăului este, fără umbră de îndoială, cel care susţine independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova – stataliştii. Sunt confundaţi adesea [...] cu rusofilii. Dar în rândul stataliştilor sunt mulţi care vor integrarea europeană, doar că nu alături de România”.

Un articol de opinie din saptamanalul Formula As considera ca soarta le surade, in sfarsit, moldovenilor. Contextul geopolitic le-a devenit favorabil odata cu tragedia ucrainenilor. Autorul, Cristian Curte, spera ca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana ar putea conduce la un moment dat la unire. Pana atunci, observa ca „la noi (in ROmania) e la modă să fii european, multicultural şi transnaţional [...] şi să arunci cu lături pe tot ce-i românesc, indiferent că e valoros sau nu. La ei, peste Prut, între români, se poartă încă patriotismul explicit şi respectul rădăcinilor. Iar ăsta nu e provincialism, decât în ochii unor snobi de pe malul Dâmboviţei”.

Site-ul ziare.com sintetizeaza opiniile politologului american Timothy Snyder, exprimate recent intr-un articol din New York Review of Books. Snyder, specialist in spatiul Europei Centrale si de Est, atrage atentia ca discursul partidelor extremiste intrate in Parlamentul European e perceput cu superficialitate. Aceste partide nu pledeaza pentru o Europa a natiunilor - ar fi imposibil in stadiul de integrare la care a ajuns acum Europa - ci pur si simplu... pentru Rusia. Potrivit lui Snyder, „stânga europeana are o problema reala, iar aceasta nu este extrema dreapta din Ucraina (care obtinut doar 2% in recentele alegeri prezidentiale), ci extrema dreapta europeana, «care se intampla sa fie populara si care este sustinuta de extrema dreapta din Rusia, la putere in Moscova»”.Care ar fi antidotul? Integrarea ferma si cat mai grabnica a Ucrainei. Profesorul de la Yale este citat de ziare.com: „Daca Ucraina [...] ar deveni membru in, sa zicem, zece ani, [...] ar avea sansa sa elimine coruptia, iar, in al doilea rand, dezvoltarea economica a Ucrainei ar fi un mare beneficiu pentru UE. Ar stabiliza frontiera de est si ar demonstra ca valorile europene nu sunt numai atractive, ci si eficiente”.
XS
SM
MD
LG